«Ανακαλέστε τις άδειες για 13 ανεμογεννήτριες στα καμένα της Βόρειας Εύβοιας» – Κόντρα του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την Ρ.Α.Ε για τις άδειες που δόθηκαν

Κόντρα του υπουργείου Περιβάλλοντος με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής να χορηγήσει άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.


Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα που με επιστολή του στον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής, αφού υπενθυμίζει την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης «ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής Ανασύγκροτησης», αφού τονίζει την έκπληξη του, τον καλεί να προχωρήσει σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και «σε ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν πρόσφατα με στόχο «τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης».


Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και στην αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.
Ο υπουργός υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο πρώην υπουργό και πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας.


Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.