Συμφωνία με Γαλλία- Αγορά φρεγατών και στρατηγική συμμαχία

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείνει απόψε το βράδυ στο Παρίσι η συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες και ακόμη δύο μεταχειρισμένες και αυτός φαινεται οτι ειναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ενδεικτικό ότι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές λέγοντας “Κάντε υπομονή μέχρι αύριο”.

Η σημασία της AUKUS

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη της συμμαχίας Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας καθώς το Παρίσι, έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών.

Συμφωνία στρατηγικής σημασίας

Η Γαλλία αναμένεται να αναλάβει τη δέσμευση να παράσχει συνδρομή και να προσφέρει στρατιωτική αρωγή στην Αθήνα σε περίπτωση που απειληθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να βοηθήσει την γαλλική πλευρά αναπτύσσοντας δυνάμεις σε περιοχές που ο Μακρόν επιδιώκει να κάνει προβολή της γαλλικής σημαίας. Αυτά θα συζητηθούν στο δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν σήμερα στο Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.