Νέο ΕΣΠΑ: Δρόμοι ή στήριξη επιχειρήσεων το δίλημμα για τις Περιφέρειες

Στο δίλημμα «περισσότεροι δρόμοι ή περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και ουσιαστικότερη στήριξη των επιχειρήσεων», καλούνται να απαντήσουν οι Περιφέρειες της χώρας που ζητούν την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-27, προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια για οδικά έργα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς πόρων από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον καθώς και την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, παραπέμποντας μόνο στο πρόγραμμα που αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιφέρειες της χώρας είναι ο διαδικτυακός διάλογος που έγινε την περασμένη εβδομάδα, κατά την 2η διαβούλευση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-27, μεταξύ του Περιφερειάρχη, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του προϊσταμένου της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, κ. Γιάννη Φίρμπα.

Ο κ. Φαρμάκης ετάχθη υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας για οδικά έργα επισημαίνοντας ότι τα κονδύλια που έχουν δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υποδομών στην περιφέρειά του «δεν μας ικανοποιούν ως τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ξεκινάμε από πολύ διαφορετική αφετηρία στη σχέση και με άλλες περιφέρειες και πολύ περισσότερο με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης».

Απαντώντας ο κ. Ι. Φίρμπας ξεκαθάρισε ότι «ακόμη κι αν ήθελε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή αν θέλει η Περιφέρεια να κάνει διαφορετική κατανομή των πόρων με βάση τις προτάσεις που τίθενται από την τοπική κοινωνία, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, δεν μας επιτρέπεται γιατί υπάρχει η δέσμευση της χώρας συγκεκριμένο ποσοστό πόρων να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους στόχους πολιτικής».

Χαρακτηριστικά ανέφερε τον Στόχο Πολιτικής 2 «Για πιο πράσινη Ευρώπη» ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «κινείται οριακά στο 30%» (σ.σ. του συνολικού προϋπολογισμού) που πρέπει να διατεθεί για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, «δεν έχουμε περιθώριο να ακουμπήσουμε στους συγκεκριμένους πόρους», τόνισε.

Το ίδιο ισχύει, όπως πρόσθεσε, και για τους πόρους που διατίθενται για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλλει άλλες περιφέρειες κι όχι η Δυτική Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ι. Φίρμπας ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι από τον συγκεκριμένο στόχο πολιτικής «δεν μπορούν να μετακινηθούν πόροι γιατί η Ελλάδα κινείται οριακά με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ».

Πηγή: powergame.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.