« Ενιαία Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και ανάπτυξη της Άμυνας» ζητά ο Μεϊμαράκης καθώς και «επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ»

Για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, που σηματοδότησε η εκλογή του σημερινού Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΚΛ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

   «Μετά από μια περίοδο συστηματικής απομάκρυνσής της Αμερικής από εμβληματικούς διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, η εκλογή του Προέδρου Μπάιντεν έδωσε μια νέα πνοή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, το οποίο φάνηκε και από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης και αμέσως προσέθεσε: «Ωστόσο, από τη σύνταξη της πρόσφατης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Αμερικής, έχουν μεσολαβήσει δύο καθοριστικά γεγονότα τα οποία και προβληματίζουν την ΕΕ. Από τη μία, η έξοδος των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Από την άλλη, η αιφνίδια συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υπενθύμισε κάτι που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα, την ανάγκη μιας πραγματικά ενιαίας και συντονισμένης Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής προέκτασης της Ένωσης».

   Απευθυνόμενος, δε, προς την Ολομέλεια του Σώματος, είπε: «Ως νομοθέτες οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, ειδάλλως είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλαμβάνουμε. Και αυτή η συγκυρία, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πραγματικά ιστορική, όπως και η ευθύνη μας να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.