Ταξίδι στη Ρώμη

Ρώμη. Η «αιώνια πόλη» αποτέλεσε για πολλά χρόνια το κέντρο του Δυτικού Πολιτισμού. Ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. Ο θρύλος λέει πως η πόλη ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Ρωμύλο ο οποίος, διαφωνώντας με τον αδερφό του Ρώμο για το που θα χτιστεί η πόλη, συγκρούστηκε μαζί φτάνοντας σε σημείο να τον σκοτώσει. Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας, η εκδοχή της Ρωμαϊκής Συγκλήτου, είναι πως η πόλη ιδρύθηκε από τον Αινεία ύστερα από την καταστροφή της Τροίας. Η πόλη αποτέλεσε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Παπικού Κράτους και της μετέπειτα Ιταλίας.

Στη σύγχρονη εποχή, η Ρώμη αποτελεί μία σύγχρονη πόλη που συνδυάζει απόλυτα την Πολιτιστική της Κληρονομιά με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Η ομορφιά της μένει αξέχαστη για τον επισκέπτη σε συνδυασμό με το γεγονός πως ολόκληρο το εμπορικό της κέντρο είναι «χτισμένο» γύρω από το ιστορικό. Ας δούμε μερικά από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο αποτελούσε το «Κέντρο Διασκέδασης» της αρχαίας Ρώμης. Τα θεάματα που παρουσιάζονταν στο μέρος αυτό μπορούσαν να είναι από κωμικές παραστάσεις μέχρι τις γνωστές μονομαχίες. Σήμερα αποτελεί ένα μνημείο πολιτιστική κληρονομιάς ανοιχτό προς το κοινό και σίγουρο ένα από τα πολλά σημεία που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί.

Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά (Forum)

Η αρχαία Ρωμαϊκή αγορά αποτελεί ένα χώρο με αποτελούμενο από ερείπια σημαντικών αρχαίων κτηρίων. Μέσα σε αυτά βρίσκονται ναοί αλλά και κυβερνητικά κτήρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αποτελούσε το εμπορικό, πολιτικό αλλά και πολιτισμικό κέντρο της Αυτοκρατορίας για αιώνες. Η τοποθεσία της είναι ακριβώς δίπλα στο Κολοσσαίο και εύκολα συνδυάζεται με την περιήγηση στο έτερο αρχαίο μνημείο.

Πάνθεον

Το Πάνθεον αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο των Ρωμαίων. Ήταν αφιερωμένο σε όλες τις θεότητες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενώ η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική του εκδοχή. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού το Πάνθεον μετατράπηκε σε Χριστιανικό Ναό. Η αρχιτεκτονική του αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς λόγω του θόλου και του τρόπου με τον οποίο είναι χτισμένος (beton non-arme). Σήμερα αποτελεί και αυτό ένα αξιοθέατο της πλούσιας κληρονομιάς της πόλης.

Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρώμης. Είναι σχεδόν καινούργια καθώς χτίστηκε το 1735 όταν ο πάπας Κλήμης ΙΒ’ ανέθεσε στον Νικολό Σάλβι το έργο. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι στην κορυφή της κρήνης, βρίσκεται η τιάρα του σε ανάγλυφο. Η Φοντάνα Ντι Τρέβι είναι γνωστή για το έθιμο σύμφωνα με το οποίο ο επισκέπτης της Ρώμης, σε περίπτωση που θέλει να επιστρέψει πρέπει να ρίξει ένα κέρμα με γυρισμένη την πλάτη μέσα στο συντριβάνι.

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι το βράδυ

Βατικανό

Το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Το Βατικανό αποτελεί ένα ανεξάρτητο κράτος, το μικρότερο στον κόσμο, μέσα στην πόλη της Ρώμης. Κέντρο της αποτελεί η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η οποία είναι κτισμένη πάνω στον τάφο του. Κτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα πάνω σε μία παλαιότερη εκκλησία που είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος ενώ ο επιβλητικός του τρούλος σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο. Η επίσκεψη εκεί συνδυάζεται με το Μουσείο του Βατικανού μέσα στο οποίο φυλάσσονται έργα ανεκτίμητης αξίας με κορυφαία την Capela Sixtina.

Εικόνα μέσα από το Μουσείο του Βατικανού

Piazza del Popolo και Villa Borghese

Piazza del Popolo

Η Piazza del Popolo βρίσκεται στη βόρεια πύλη του Αυρηλιανού τείχους της αρχαίας Ρώμης. Αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Ρώμης και δίπλα της βρίσκεται η είσοδος προς την Villa Borghese. Η Villa Borghese είναι το ένα πάρκο που παράλληλα λειτουργεί και ως Μουσείο Τέχνης. Αποτελούσε την Καλοκαιρινή Οικεία την οικογένειας Μποργκεζε και η πολιτιστική της ανάπτυξη ήρθε κατά τον 17ο αιώνα όπου εκεί συσσωρεύτηκαν εργά ανεκτίμητης αξίας. Το 1901 κρατικοποιήθηκε και έκτοτε είναι ανοχτή προς το κοινό.

Villa Borghese

Προφανώς τα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι λίγα τρανά παραδείγματα της ομορφιάς της «Αιώνιας Πόλης». Υπάρχουν και άλλα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μέρη όπως η γνωστή σε όλους Piazza di Spanga ή η Piazza Navona καθώς και η γνωστή σε όλους συνοικία Trastevere. Η πόλη της Ρώμης αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο και σίγουρα μία μόνο επίσκεψη δεν αρκεί για να μάθεις την ομορφιά της.

Προσωπική εμπειρία

Κατά την δική μου γνώμη η Ρώμη είναι μία πόλη που συνδυάζει με ευστοχία, τις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού με την κληρονομιά της. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Καθολική Εκκλησία αφομοίωσε, αντί να καταστρέψει, πολλά στοιχεία από την Αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η πόλη είναι γεμάτη αγάλματα που απεικονίζουν αρχαίες θεότητες προερχόμενες από την τότε εποχή με αποκορύφωμα την απεικόνιση του δωδεκάθεου μέσα στο Βατικανό. Σίγουρα η εμπειρία της επίσκεψης στην πόλη ήταν γεμάτη όμορφες αναμνήσεις και κατανόησης του ρητού «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.