Μεγάλες καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια από τις πλημμύρες που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση (Βίντεο)

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης χθες βράδυ αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στην Βόρειο Εύβοια σήμερα τα ξημερώματα. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας ‘Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία ‘Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα» σημειώνει ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και συμπληρώνει «οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες. Πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια. Αδιάβατοι δρόμοι ενώ πλατείες και παιδικές χαρές πλημμύρησαν».

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. ‘Αννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία ‘Αννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επισήμανε.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε μιλώντας στο OPEN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα. «Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Δραματική η κατάσταση»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με ανθρώπους, όμως πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε τι έχει προκύψει» είπε από την πλευρά του μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του OPEN, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι και η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η παραλία της Αγίας Άννας, η παραλία Αχλαδίου και η παραλία Κοτσικιάς. Έχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια» τόνισε, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί και μεγάλα προβλήματα στις οδικές συνδέσεις στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δραματική.

«Το ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Πολλές κατολισθήσεις, πολλές καθιζήσεις, έπεσαν γέφυρες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, είμαστε με μηχανήματα έργου παντού» είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μια νέα παιδική χαρά που είχε τοποθετηθεί στην παραλία Αχλαδίου, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και χάθηκε.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης έκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου και πως υπάρχουν εκαντοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια.

«Ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός» σημείωσε και εξήγησε πως πρωταρχικό μέλημα ήταν οι άνθρωποι και από το ξημέρωμα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις. «Η πυροσβεστική ήταν εδώ όλη τη νύχτα» είπε ο κ. Τσαμπουρνιώτης που έκανε επίσης λόγο για τεράστιο όγκο νερού. «Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, δεν μπορώ να σας τις περιγράψω. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει 8 και 10 μέτρα» συμπλήρωσε.

Παραμένει σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε επιφυλακή παραμένει από χθες βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Βόρεια Εύβοια, παρά το γεγονός ότι από σήμερα, στις 7 το πρωί έχει σταματήσει η βροχή και έχει βγει ήλιος. Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, στο κέντρο της πυροσβεστικής δεν έχουν γίνει κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια που να χρειάζεται η επέμβαση της υπηρεσίας. Ωστόσο έγινε μια κλήση μέσω 112 από τέσσερα άτομα, που είχαν εγκλωβιστεί σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στο Ψαροπούλι, καθώς πλημμύρισε χείμαρρος που έριξε τη μάντρα του συγκροτήματος, αλλά όταν έφτασαν εκεί τα πυροσβεστικά οχήματα, οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί ήδη με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Άγιο Βασίλειο και Αγία Άννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Συγκεκριμένα είναι σε επιφυλακή 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ερπυστριοφόρα οχήματα, καθώς και δυο διασωστικές λέμβοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μεταφερθεί εκεί, για προληπτικούς λόγους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους για να διορθώσουμε τις ζημιές που η πλημμύρα δημιούργησε

«Κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας οι πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις. «Όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, που πάλι δοκιμάζονται, να ξέρουν ότι θα είμαστε στο πλάι τους για να διορθώσουμε τις ζημιές που η πλημμύρα δημιούργησε στις επιχειρήσεις και στα σπίτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει στις περιοχές της Β. Εύβοιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταβαίνει στις περιοχές της Β. Εύβοιας που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.