Πέντε πράγματα που συναντάμε σε έρευνες ενώ τα ξέρανε οι παππούδες μας

«Οι παλιοί ξέρουν καλύτερα» μας λέγανε πάντα οι παππούδες μας. Αυτό έρχεται αν επιβεβαιώσει ένα χαρακτηριστικό της εποχής, που είναι η διεκπεραίωση ερευνών για το αυτονόητο. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε αποτελέσματα ερευνών τα οποία τα γνωρίζαμε και μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν κάποια στιγμή θα δούμε κάποια έρευνα για το αν ο άνθρωπος ζει αναπνέοντας οξυγόνο.

Για τον λόγο αυτό, βρήκαμε 5 έρευνες που… ήδη ξέραμε τα αποτελέσματα τους.

1. Οι «Βεντούζες» βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως η χρήση «βεντουζών», ή αλλιώς «cupping» όπως το λένε οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Η γιαγιάδες το είχαν ανακαλύψει χρόνια πριν χωρίς να αναλύσουν τα δεδομένα.

2. Το μούλιασμα των οσπρίων

Όλοι έχουμε συναντήσει ένα μπωλ γεμάτο όσπρια να μουλιάζουν. Αυτό σήμαινε μόνο ένα πράγμα στα παιδικά μας χρόνια. Το φαγητό που θα έχουμε την επόμενη ημέρα θα ήταν όσπριο. Εδώ έρχεται νέα έρευνα να δείξει πως το μούλιασμα βοηθάει στην ανάπτυξη των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα όσπρια και ότι μαγειρεύονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

3. Μεσημεριανός ύπνος

Ίσως ο πιο υποτιμημένος «κανόνας» που είχαμε στα παιδικά μας χρόνια. Σε κανέναν δεν άρεσε μεσημεριανή ξεκούραση όσο ήταν παιδί. Ήταν όμως όρος για να παίξεις το απόγευμα με περισσότερες δυνάμεις. Νέα έρευνα έδειξε πως ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του χώρου, αποτρέπει την μείωση της αντίληψης και συμβάλλει στην ευχέρεια του λόγου. Κάτι ήξεραν οι παλιοί…

4. Μουρουνέλαιο

Ο παιδικός εφιάλτης πολλών. Κάποτε μια κουταλιά μουρουνέλαιο ήταν λόγος τιμωρίας για ένα παιδί καθώς έπρεπε να οπωσδήποτε να καταπιεί αυτό το «μυρωδάτο» σιρόπι. Πλέον ευτυχώς με την εξέλιξη το μουρουνέλαιο δεν υπάρχει μόνο σε σιρόπι και δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν αυτό που έθεταν ως κανόνα οι γονείς και παππούδες μας.

5. Μεσογειακή Διατροφή

Η διατροφή που ακολουθούσαν πιστά οι παλιοί, η Μεσογειακή δίαιτα που έχει ως βάση τη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και όχι μεγάλες ποσότητες κρέατος ήταν κάποτε «Ευαγγέλιο» για τους παππούδες μας χωρίς να γνωρίζουν επιστημονικά δεδομένα για τα προτερήματα αυτού του τρόπου ζωής. Φυσικά αμέτρητες είναι οι έρευνες που το αποδεικνύουν πλέον.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.