Η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας, διευκρινίζει τώρα το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, ενώ άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός στην Βουλή…

H αμοιβαία συνδρομή που προβλέπει η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αφορά την επικράτεια των δύο χωρών, αλλά όχι τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ). Αυτό αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται σχετική δήλωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως επισημαίνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Euractiv, η συμφωνία που υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε στο Euractiv Γαλλίας με γραπτή δήλωση ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη» ανέφερε το γαλλικό υπουργείο.

To δημοσίευμα αυτό πάντως προκαλεί αίσθηση στην Αθήνα και αναμένεται να μπει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της Βουλής. Και τούτο γιατί στην συζήτηση που έγινε στην Βουλη για την ψήφιση της συμφωνίας, μιλώντας ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι η ΑΟΖ δεν αναφέρεται γιατί … έτσι συνηθίζεται σε παρόμοια κείμενα συμφωνιών… αφήνοντας μάλιστα αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι κάνει κριτική ενώ “το ξέρει καλά αφού -όπως του είπε- “ήσασταν πρωθυπουργός…

Στην ομιλία του αυτή στην Βουλή, ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ Τσίπρα που είχε ζητήσει να προστεθεί στην συμφωνία η σχετική διευκρίνιση, τόνισε ότι «Γνωρίζετε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν μπορούν να προστεθούν νέοι όροι. Αλλά ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καλύπτει την Ελλάδα σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώμνατα. Γνωρίζετε ότι το διεθνές δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά κάθε περιστατικό χρήσης βίας σε ένοπλες δυνάμεις. Γι αυτό και σε καμία συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Κατρούγκαλε και κ. Τσίπρα ; Εσείς που ήσασταν πρωθυπουργός θα έπρεπε να το ξέρετε».

Οπως ειναι φανερό το θέμα αυτό πρέπει να διευκρινιστεί και η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών και αυτή την φορά θα είναι πιο έντονη και πιο σκληρή.

REUTERS/POOL EURACTIVE

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.