ΡΕΚΟΡ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ-ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ

Σωτήρια η κίνηση του Δήμου να σπάσει τα τοιχία του παραλιακού δρόμου στο Βαθύ, για να φύγουν τα νερά της βροχής στην θάλασσα (βλέπε φωτογραφία)–Αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε νεκρούς είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ Στυλιανίδης που πήγε στην Ιθάκη και διαβεβαίωσε για άμεσα μέτρα από την Πολιτεία

Η τέταρτη μεγαλύτερη βροχόπτωση στην ιστορία της Ιθάκης, με συνολικά 345 χιλιοστά νερού μέσα σε λίγες ώρες, κατέγραψε το μικρό νησί του Ιονίου κατά τη διάρκεια του σαρωτικού περάσματος του καιρικού φαινομένου “Μπάλλος”, τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Αυτό επισήμανε κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης του στο νησί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από μέλη του Κυβερνητικού Επιτελείου αρμόδιου για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Επίσκεψη Στυλιανίδη

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να διενεργήσει αυτοψία στις ζημιές που έχει υποστεί το νησί, να μιλήσει με κατοίκους της Ιθάκης και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.
“Αυτό που είδαμε είναι συγκλονιστικό. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία, σπίτια, επιχειρήσεις. Το νησί χρειάζεται άμεση βοήθεια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε λύσεις για την Ιθάκη”, ανέφερε ενώπιον των τοπικών φορέων και εκπροσώπων του τύπου ο κ. Στυλιανίδης.
Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη στην Ιθάκη- είπε ο υπουργός –αφού τα επίπεδα της βροχόπτωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και τόνισε ότι Ιθάκη έχει δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο νερού που σύμφωνα με τις στατιστικές, όπως πληροφορήθηκα από τους ειδικούς, αποτελεί το τέταρτο ή το πέμπτο ρεκόρ βροχόπτωσης στην χώρα μας. Σε ένα μικρό νησί 345 χιλιοστά, αντιλαμβάνεστε τι ζημιές έχουν γίνει.” –είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Η πρόληψη είναι το παν, η καλύτερη θεραπεία

Ο Χρ. Στυλιανίδης, στις δηλώσεις του, δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει πως “η πρόληψη είναι το παν, είναι η καλύτερη θεραπεία” και συνέχισε τονίζοντας ότι «υπό την ηγεσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε μία πολύ σημαντική απόφαση. Τη στιγμή της κρίσης αποφάσισαν να σπάσουν ορισμένα τοιχία στο λιμάνι που εμπόδιζαν το νερό να βγει προς τη θάλασσα. Διαφορετικά θα είχαμε νεκρούς. Αυτό σημαίνει προληπτική στάση στο σωστό χρόνο. Και θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο και όλη την ηγεσία του νησιού που πήρε αυτή την σημαντική απόφαση τη στιγμή που έπρεπε. Τον ευχαριστούμε όλοι γιατί σώθηκαν ζωές.”, πρόσθεσε ο υπουργός, αποδίδοντας τα εύσημα στους τοπικούς φορείς του νησιού, για την υπεύθυνη στάση και τη σωτήρια – όπως αποδείχθηκε – παρέμβαση τους την ώρα της κρίσης.


Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον δήμαρχο

Στο μεταξύ χθες και πριν από την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Στανίτσα που του μετέφερε την ανησυχία του για τις πληγείσες περιοχές του νησιού και δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου έμπρακτα για ό,τι χρειαστεί με σκοπό την άμεση ανάκαμψη και αποκατάσταση των συνεπειών του καιρικού φαινομένου με την ονομασία «Μπάλλος» και την αποζημίωση των επιχειρήσεων και κατοικιών. Όπως έγραψε ο δημαρχος στα social media τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την εντολή που έδωσε στο κλιμάκιο Υπουργών που επισκέφτηκε το νησί να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε συνεργασία κυβέρνησης και Δήμου.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.