Στην Αθήνα την 28η Οκτωβρίου η Μέρκελ, διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση Μητσοτάκη

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ : Την Αθήνα θα επισκεφθεί, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του έκανε το μεσημερι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Ουλρίκε Ντέμερ. Είναι όπως όλα δείχνουν μια επίσκεψη αποχαιρετισμού λόγω της αποχώρησης της, αντίστοιχη με αυτή που έκανε και στην Τουρκία στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής από την ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Στεφανία Μουρελάτου, δηλώνοντας ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που η Καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του. Στην απάντηση του ο πρωθυπουργός αναλυτικά είπε τα εξής:

“Πράγματι, σήμερα η Καγκελάριος Mέρκελ συμμετείχε στο τελευταίο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν το 107ο. Δεκαέξι χρόνια Καγκελάριος, έχει ουσιαστικά ταυτίσει τη δική της πολιτική διαδρομή με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 16 χρόνια.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Καγκελάριος απεδέχθη την πρόσκλησή μου να έρθει στην Αθήνα πριν την λήξη της θητείας της. Πιστεύω ότι θα είναι μία ευκαιρία και για την ίδια, αλλά και για μένα, ενδεχομένως να κάνουμε και έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για την Καγκελάριο Mέρκελ, για την σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον όσο την έζησα εγώ αυτά τα δύο χρόνια. Ξέρετε, το Συμβούλιο είναι ένα όργανο το οποίο για να πάρει απόφαση χρειάζεται ομοφωνία. Κατά συνέπεια η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο μέσα στο Συμβούλιο.

Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της Καγκελαρίου με την Ελλάδα. Νομίζω θα είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω απ’ αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των Υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ας μην πούμε περισσότερα. Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να τα πούμε αυτά και σε μια εβδομάδα από τώρα, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή που θα την υποδεχθούμε στην Αθήνα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.