Το μυστήριο με τις 5 διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη

Η δικαστική διαμάχη, η κόρη του Μαργαρίτα, ο αυτοαποκαλούμενος γυιος, τα ασφαλιστικά μέτρα και η τελική εκδίκαση στις 30 Νοεμβρίου. Άγνωστο τι θα γίνει με τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Μίκη.

Το 2011, πριν 10 περίπου χρόνια, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αισθάνθηκε την ανάγκη να συντάξει την πρώτη του διαθήκη και στα χρόνια που μεσολάβησαν έγραψε άλλες τέσσερεις, επηρεασμένος προφανώς από διάφορα γεγονότα που τον επηρέαζαν και οι οποίες ήταν κυρίως τροποποιητικές των προηγούμενων διαθηκών, με την τελευταία να έχει γραφεί φέτος τον Απρίλιο, λίγους μήνες πριν πεθάνει.


Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό η τελευταία διαθήκη που είναι εκείνη του διαμορφώνει σε συνδυασμό με τις προηγούμενες την τελική βούληση του Μίκη, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, με τα συγγενικά του πρόσωπα και το κοντινό του περιβάλλον να έχει ήδη λάβει αντίγραφα.


Οι πληροφορίες λένε ότι σχετικά με την περιουσία του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε μοιράσει όσο βρισκόταν στην ζωή, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως σχετικά με το σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη όπου και διέμενε ο ίδιος, ζητά να γίνει Μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του ζητά να περάσει στην κατοχή ενός ιδρύματος.


Την ίδια στιγμή πάντως, ο μουσικοσυνθέτης προτρέπει το συγγενικό του περιβάλλον να επιτρέπει ανεμπόδιστα και άλλα πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα και στον εξωτερικό να διαδίδουν το έργο του, αναφερόμενος ονομαστικά και στον Γιώργο Αγοραστάκη πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διαθήκη του γίνεται αναφορά στο Νίκο Κουρή, ως «αυτοαποκαλούμενο Νίκο Θεοδωράκη», τον οποίο ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια. Ουσιαστικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κανένα σημείο της διαθήκης δεν υπάρχει αναφορά σε συγγενική σχέση μεταξύ τους.


Όπως επίσης δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς περιέχουν οι διαθήκες για Πνευματικά δικαιώματα του έργου του Μεγάλου Συνθέτη.

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι το άνοιγμα της διαθήκης ήλθε σε μια στιγμή έντασης για αυτά τα ζητήματα, ειδικά μετά τους ισχυρισμούς του Νίκου Κουρή ότι είναι γιος του Μίκη και τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη εναντίον του για τον ισχυρισμό του δηλαδή ότι είναι γιος του Μίκη.


΄Ηλθε 1,5 μήνα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα προκειμένου ο Νίκος Κουρής να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης». Υπενθυμίζεται ότι με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζητά μεταξύ άλλων «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράλειψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης».


Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πριν δύο περίπου εβδομάδες, παραστάθηκε κανονικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από το δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Έτσι η πλευρά της Μαργαρίτας υποστήριξε για τον Νίκο Κουρή ότι «…αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο “Θεοδωράκης” ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Θεοδωράκη στην αίτησή της προς το δικαστήριο.


Από την πλευρά του, ο κ. Κουρής υποστήριξε πως είναι γιος του μουσικοσυνθέτη και θα κάνει τεστ DNA προκειμένου αυτό να αποδειχθεί και τυπικά.


Το Πρωτοδικείο πάντως με προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε στις 30/9/21, απαγορεύει στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, έως ότου εκδικαστεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 30 Νοεμβρίου 2021
Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ουρανία Φλεριανού, αναφέρει ότι το δικαστήριο «απαγορεύει στον καθ’ ου να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης κατά την ορισθείσα δικάσιμο και υπό τον όρο αυτής».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.