Αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη ενόψη μεγάλης πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης

Έφτασαν ήδη με ένα τεράστιο μεταγωγικό καταμαράν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες ενώ αναμένεται και άλλο μεταγωγικό με 120 ελικόπτερα!!!, διάφορα στρατιωτικά οχήματα και υλικό που προορίζεται για τις αμερικανικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί μία από τις μεγαλύτερες αποβάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα και μάλιστα στην νέα βάση τους, που δεν είναι άλλη από την στρατηγικής σημασίας Αλεξανδρούπολη. Εκείνη την ημέρα θα αρχίσει και μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις που εκτός από τους Αμερικανούς θα συμμετάσχει και η χώρα μας και η οποία έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία αλλά και την Ρωσία.

Προπομπός αυτής της άσκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά καταμαράν του Αμερικανικού Ναυτικού, το USNS Yuma (το βλέπετε στην φωτογραφία) και το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου μετέφερε δύο λόχους Αμερικανών στρατιώτων (ανάμεσα τους και στρατιωτικούς και πολίτες λιμενεργάτες, στελέχη υποδοχής και προώθησης υλικού) που ήδη έχουν στρατοπεδεύσει στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη (κοντά στην Εγνατία), αλλά τώρα με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Γιαννούλη (που προβλέπεται στη συμφωνία).

Επίσης στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το επίσης θηριώδες (264 μέτρα μήκος) μεταγωγικό Endurance όπου και θα ξεφορτώσει 120 ελικόπτερα !!! (Σικόρσκι και Απάτσι), τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων που έχει μεταφέρει ποτέ αμερικανικό καράβι, με απίστευτη δύναμη πυρός και με πυραύλους Hellfire. Επιπλέον το αμερικανικό μεταγωγικό θα μεταφέρει κάθε είδους οχήματα και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Με την άφιξη του Endurance θα αρχίσουν να έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά και από τις ΗΠΑ στρατιωτικό υλικό στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι το νέο ολοκαίνουργιο στρατιωτικό υλικό το οποίο μαζί με τα ελικόπτερα θα φορτωθούν σε τρένα για να προωθηθούν στα Βαλκάνια, αλλά και την Ανατολική Ευρώπη.
Το Endurance θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μόνον αφού φορτώσει το παλαιό στρατιωτικό υλικό που έχει αντικατασταθεί με νέο.

Στο μεταξύ επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του Αμερικανικού μεταγωγικού πλοίου “USNS Yuma EPF 8″ είχαμε για τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και τον δήμαρχο της πόλης. Αρχικά ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ που χειρίζεται όλα τα ζητήματα με τους Αμερικανούς, τον οποίο συνόδευε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, είχαν συνάντηση με τον καπετάνιο του πλοίου David Gommo, αλλά και το Ναυτικό Ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα CDR Christopher Lepore.

Ως διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, ενημερώθηκαν για τα φορτία με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό που μεταφέρει το εντυπωσιακό πλοίο “USNS Yuma EPF 8″ και συζήτησαν λεπτομέρειες της επιχείρησης μεγαλύτερης μεταφοράς Αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που θα ακολουθήσει.

Ακολούθησε επίσκεψη του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος συνοδευόταν, από τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Γιάννη Μπόγδη. Ενημερώθηκε και αυτός, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον δήμο, “στο επιβλητικό USNS Yuma του U.S. Navy που τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τον Captain David Gommo και τον Ναυτικό Ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα CDR Christopher Lepor.

Σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο ο πρόεδρος του Λιμανιού Κώστας Χατζημιχάηλ αναφέρθηκε στα πολλαπλά ωφελήματα που έχει το λιμάνι από την επιχείρηση αυτή. Δεν είναι –είπε- μόνον το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ξεκόλλησαν από τον βυθό του λιμανιού με δικά τους έξοδα την φορτηγίδα «Όλγα», προσφέροντας έτσι άμεση πρόσβαση σε περισσότερα καράβια στους κεντρικούς προβλήτες του λιμανιού, αλλά και η προώθηση μεγάλων έργων στην περιοχή (σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα), αμερικανικά σεμινάρια σε ελληνικές επιχειρήσεις για πρόσβαση στην αμερικανική αγορά καθώς και η κίνηση που έχει η αγορά λόγω της παρουσίας των Αμερικανών στρατιωτών εκεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ και EVROS-NEWS.GR

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.