28 Οκτωβρίου 1940: Τι έλεγαν οι ηγέτες όλου του κόσμου για τους Έλληνες Στρατιώτες-Το ηχητικό απόσπασμα Τσώρτσιλ για τον ηρωισμό των Ελλήνων- (Βίντεο)

Την 28η Οκτωβρίου, παρόλο που αφορά την έναρξη του πολέμου, η Ελλάδα γιορτάζει το απίστευτο θάρρος και τη λυσσαλέα αντίστασή τους ενάντια στις ιταλικές και γερμανικές εισβολές το 1940 και το 1941.

Ιστορικές προσωπικότητες έχουν από καιρό εγκωμιάσει τους Έλληνες για τη δύναμη και τη δέσμευσή τους στη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Ο εμβληματικός Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσώρτσιλ, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επαίνεσε περίφημα τον ελληνικό λαό σε μια ομιλία του στο BBC κατά τις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου, δηλώνοντας «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν όπως ήρωες. Τώρα θα πούμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Ιστορικά πρόσωπα εξυμνούν τη γενναιότητα των Ελλήνων στρατιωτών

Σε άλλη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 24 Απριλίου 1941 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε: «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το παραμικρό από εκείνες τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αν δεν ήταν η γενναιότητα των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν απροσδιόριστη».

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναγνώρισαν τον ηρωισμό της Ελλάδας, θαυμάζοντας την αποφασιστικότητα και το αδάμαστο θάρρος των Ελλήνων στρατιωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ τίμησε τους Έλληνες λίγους μήνες μετά την εισβολή στον Άξονα, σημειώνοντας ότι το θάρρος τους ενέπνευσε όλη την Αμερική:


«Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί τις ελευθερίες του και τα σπίτια του ενάντια στην επιθετικότητα της Γερμανίας, αφού είχε νικήσει τόσο σημαίνοντα την ιταλική απόπειρα εισβολής, έχει αναστατώσει τις καρδιές και έχει προκαλέσει τη συμπάθεια όλου του αμερικανικού λαού».

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνέλευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν είμαι σε θέση να δώσω το κατάλληλο εύρος ευγνωμοσύνης που νιώθω για την ηρωική αντίσταση του Λαού της Ελλάδας».

Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Ρώσος ηγέτης, επαίνεσε τον ελληνικό λαό για το θάρρος του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά τη νίκη κατά των Γερμανών στο Στάλινγκραντ. Αναγνώρισε ότι η αντίσταση της Ελλάδας ήταν ένα σημείο καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας «Λυπάμαι γιατί γερνάω και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίσταση αποφάσισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακόμη και οι εισβολείς της Ελλάδας αναγκάστηκαν τελικά να αναγνωρίσουν τη γενναιότητα του λαού της χώρας, καθώς ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε αργότερα ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ έναν πιο θαρραλέο αντίπαλο.

Πως ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ελλάδα


Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο του Ιταλού φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι να επιτρέψει στα στρατεύματά του να διέλθουν από την Ελλάδα.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε τελεσίγραφο στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια κλπ. που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή. Η απάντηση που πήρε ήταν «Alors, c’est la guerre!» που στα ελληνικά σημαίνει «Αυτό σημαίνει πόλεμος»

Μετά την άρνηση του Μεταξά, οι δυνάμεις του Μουσολίνι εισέβαλαν στην Ελλάδα, η οποία θεωρείται ευρέως μια τεράστια στρατιωτική καταστροφή λανθασμένων υπολογισμών, καθώς οι Έλληνες στρατιώτες κράτησαν πίσω τους Ιταλούς με ακλόνητη επιμονή.

Μετά το φιάσκο, ο Μουσολίνι σχολίασε μάλιστα ότι «ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι σταθερό στον στρατό και ότι πάντα μας περιμένουν εκπλήξεις».

Πηγή: greekreporter.com

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.