ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΜΕΡΚΕΛ- ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – Οι δηλώσεις των δύο ηγετών και τα συμπεράσματα τους απο τις συνομιλίες

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται από χθες την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση που είχαν, είπαν τα ακόλουθα:

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση αυτή η οποία είναι διευρυμένη, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Οι δηλώσεις στο Προεδρικό Μεγάρο

Πριν απο την επισκεψη στο Μαξίμου προηγήθηκε η συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου στο προεδρικό, όπου η Ανγκελα Μέρκελ προσήλθε μετά την ομιλία της σε νέους στο Ιδρυμα Γκαίτε. Μετα το τέλος αυτής συνάντησης οι γυναίκες έκαναν δηλώσεις οι οποιες εχουν ως εξης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις αλλά και να συμβάλετε αποφασιστικά καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια» ξεκίνησε την τοποθέτησή της στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. στην Άνγκελα Μέρκελ την οποία υποδέχθηκε στις 10:15 το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μ¨εγαρο.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες ενίσχυσης και διαφύλαξη των διμερών σχέσεων και την σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η κρίση που αντιμετώπισε πολλές χώρες έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα. Αισθανθήκαμε δικαιολογημένα πολλές φορές μόνοι» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό διεφάνη και στην περίοδο της πανδημίας και στη λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον διάλογο με βάση το εθνικό δίκαιο. Αλλά ο διάλογος προυποθέτει και την καλή διάθεση της άλλης πλευράς» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

«Αναφερθήκατε και στην πανδημία μια διαφορετικού τύπου πρόκληση και για μια χώρα όπως η Ελλάδα που είχε υποφέρει ήταν ακόμα πιο δύσκολο» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν το γεγονός ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκαμε μαζί. Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική αίσθηση για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα καλά της λόγια κατέληξε ότι «θα παραμείνω πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Το χθεσινό δείπνο

Οπως επισημάναμε και χθες με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας tozizanio.gr, η Ανγκελα Μέρκελ που έφθασε στο Αεροδρόμιο των Σπάτων λιγο πριν τις 8 το βραδυ, πήγε απευθείας στην κατοικία του πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε χαλαρό ιδιωτικό δείπνο, μόνοι χωρις κανενα άλλον οι δυο ηγέτες εκαναν προκαταρκτικές συζητήσεις της σημερινής συνάντησης.

Το δείπνο Μέρκελ-Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες είχε άρωμα από Κρήτη. Για ορεκτικό οι δύο ηγέτες δοκίμασαν καλτσούνια. Στο τραπέζι υπήρχε και ελληνική σπανακόπιτα. Το κυρίως γεύμα περιελάμβανε ψάρι, ενώ συνοδευόταν από πράσινη σαλάτα και ελληνικό κρασί.

Η ιδιωτική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο ολοκληρώθηκε στις 10:45 οπότε η Άνγκελα Μέρκελ αναχώρησε από τον Λυκαβηττό με προορισμό ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Η Άγγελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας,-έστω και ως υπηρεσιακής ενόψη του σχηματισμου νέας κυβέρνησης υπό τον σοσιαλδημοκρατη Ολαφ Σόλτς, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Το σημερινό πρόγραμμα της Μέρκελ

΄Ηδη έχει αρχίσει στις 9 το πρωϊ η Καγκελάριος μίλησε σε νέους σε νέους στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. (Βλέπε σχετικές δηλώσεις)

Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου οπου και συναντηθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την στιγμή, η συνάντηση του εχει ολοκληρωθεί και οι δύο ηγέτες κάνουν δηλωσεις. Αργότερα θα σας ενημερώσουμε για τα όσα ειπαν στις δηλώσεις τους.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχουν και στις πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, οπως και κατα την αναχώρηση της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ και ETHNOS.GR

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.