ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ναι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τα δύο τελευταία χρόνια μια πανδημία μη γνωρίζοντας τι θα φέρει η αυριανή μέρα. Ναι η πανδημία αυτή οδήγησε στην ματαίωση – αναβολή κάθε ταξιδιωτικού εγχειρήματος σε όλο τον πλανήτη, υποχρεώνοντας τον καθένα μας να «μείνει στο σπίτι», προστατεύοντας τον εαυτό του και τους γύρω του. ΝΑΙ,  ΚΑΙ; Από την εποχή των Αρχαίων Ελλήνων εξερευνητών, στην εποχή των Vikings, σε εκείνη του Χριστόφορου Κολόμβου και πλέον σε εκείνη των αστροναυτών ΝΑΙ οι άνθρωποι έχουμε εκ φύσεως μια ανάγκη, μια αγάπη και με ροπή προς το «ταξιδεύειν».

 Έτσι, με την αύξηση των εμβολιασμών, την άρση των εγχώριων lockdowns και το άνοιγμα των αεροπορικών εταιριών, έχουμε ξανά τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τη φύση μας και να ανακαλύψουμε τον κόσμο. “Το tozizanio.gr”  η νέα αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, εισάγει την ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ του στήλη στην οποία

  1. Θα προτείνει κάθε εβδομάδα έναν ταξιδιωτικό προορισμό
  2. Θα  δίνει κάθε χρήσιμη πληροφορία για τα μεταφορικά και τις δραστηριότητες που τον αφορούν.

Πρώτος προορισμός αποτελεί το Βέλγιο και οι μαγευτικές Βρυξέλλες

ΓΕΝΙΚΑ: Η περιφέρεια των Βρυξελλών βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και αποτελεί μέρος τόσο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου όσο και της Φλαμανδικής Κοινότητας. Οι Βρυξέλλες είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και η πλουσιότερη περιοχή του Βελγίου και καλύπτει 161 χιλιόμετρα (62 τετραγωνικά μίλια), μια σχετικά μικρή έκταση σε σύγκριση με τις δύο άλλες περιοχές και έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Ως οικονομική πρωτεύουσα του Βελγίου και ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης με το Euronext Brussels, κατατάσσεται ως παγκόσμια πόλη Alpha. Οι Βρυξέλλες είναι ένας κόμβος για τις σιδηροδρομικές, οδικές και εναέριες μεταφορές, μερικές φορές κερδίζοντας το “διασταύρωση της Ευρώπης”. Η πρωτεύουσα των Βρυξελλών είναι επίσημα δίγλωσση στα γαλλικά και τα ολλανδικά, παρόλο που η γαλλική γλώσσα είναι σήμερα η κύρια γλώσσα στην οποία εκπροσωπείται το 90% του πληθυσμού. Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές για την κουζίνα και τη γαστρονομία, καθώς και τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της. μερικά από αυτά καταχωρούνται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

ΑΦΙΞΗ

Οι Βρυξέλλες, εκτός από τουριστικό πόλο έλξης, αποτελούν και ένα τεράστιο επαγγελματικό κέντρο, φιλοξενώντας παγκόσμιες  εταιρίες και οργανισμούς. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν στην πόλη σε εβδομαδιαία βάση δημιουργώντας την ανάγκη ύπαρξης πληθώρας δρομολογίων, οδικών και αεροπορικών. Το αποτέλεσμα των παραπάνω; Μα φυσικά η πτώση των τιμών. Πλέον ο καθένας μας μπορεί, με σωστή αναζήτηση, να βρει αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50-80 €.

Ιδιαίτερα αν διαθέτετε την υπομονή, έχετε η δυνατότητα να κλείσετε ένα ταξίδι που θα διαδραματιστεί μετά από 5 μήνες και, να κοστίσει συνολικά 30 – 40 €.

Προτάσεις της ομάδας μας είναι:

  • Η επιλογή κάποιας low cost αεροπορικής εταιρίας που το πιο πιθανό είναι να συνδέει το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το αεροδρόμιο CHARLEROI, 40 λεπτά εκτός του κέντρου των Βρυξελλών.
  • Επαγγελματίες Έλληνες οδηγοί ιδιωτικών οχημάτων (τύπου Uber) , που έχουν θεσμοθετήσει την επιλογή τους από συμπατριώτες τους δημιουργώντας μια πάγια πρακτική. Έτσι, κλείνοντας τους από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες, με χαμηλό κόστος σε μεταφέρουν από και προς το αεροδρόμιο Charleroi.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ιδανικό χρόνο διαμονής στην πόλη των Βρυξελλών αποτελούν οι 4 μέρες. Χρόνος αρκετός για να επισκεφθεί κανείς τα κυριότερα αξιοθέατα, να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των Βέλγων και, για τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες, να εκμεταλλευτεί τις μικρές αποστάσεις και το εξαιρετικό σιδηροδρομικό – οδικό δίκτυο και να επισκεφθεί κάποια γειτονική πόλη της ίδιας ή και διαφορετικής χώρας.  Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας κάποια εταιρία μέσων μαζικής μεταφοράς ή την σιδηροδρομική εταιρία των Βρυξελλών που στεγάζεται στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

«Το ΖΙΖΑΝΙΟ» σας προτείνει τα εξής:

  • Βρυξέλλες – Παρίσι σε 1 ώρα και 36 λεπτά
  • Βρυξέλλες – Άμστερνταμ σε 2 ώρες και 4 λεπτά
  • Βρυξέλλες – Κολονία σε 2 ώρες και 16 λεπτά
  • Μονοήμερη εκδρομή στις γειτονικές πόλεις του Βελγίου χρησιμοποιώντας και ακολουθώντας μόνο τη ροή του τρένου των Βρυξελλών. Πιο συγκεκριμένα με επιβίβαση και αποβίβαση από το ίδιο τρένο και την ίδια γραμμή, καθορίζοντας ο καθένας το χρονικό όριο που χρειάζεται για να επισκεφθεί την κάθε πόλη, μέσα σε μία μέρα καθίσταται δυνατό να επισκεφθεί τις πόλεις : Brugge , Waterloo , Gent και Antwerp.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι Βρυξέλλες μπορεί συχνά να χαρακτηρίζονται και να χρησιμοποιούνται ως ο «ενδιάμεσος σταθμός» για κάποιον άλλον προορισμό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παραπάνω παράγραφο, διαθέτουν όμως αξιοθέατα τα οποία είναι από μόνα τους ικανά να τις μετατρέψουν ως κεντρικό προορισμό αυτόνομου ταξιδιού. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η επιβλητική πλατεία Grand Place που ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
  • Το πασίγνωστο άγαλμα Manneken Pis, που αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Το Atomium, Εμβληματικό ατσάλινο γλυπτό του ατόμου ύψους 103 μέτρων
  • Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών
  • Το Πάρκο της Πεντηκονταετίας με τα στρατιωτικά μουσεία και το μουσείο τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να επισκεφθεί όλα τα παραπάνω αξιοθέατα ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, με σωστή φυσικά κατανομή χρόνου. Τα περισσότερα από τα παραπάνω προσφέρονται δωρεάν και, όλα τους, είναι προσβάσιμα με λεωφορείο και μετρό

ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ προτείνει την έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών προκειμένου να μεταφέρεστε ακώλυτα και οπουδήποτε επιθυμείτε με χαμηλό κόστος.

ΖΩΗ

Όπως και οι ίδιοι θα παρατηρήσετε κατά την άφιξη και διαμονή σας στις Βρυξέλλες, οι Βέλγοι ακολουθούν διαφορετικού τύπου βιοτικές συνήθειες από τις ελληνικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι όλα τα νυχτερινά τους bar, bar restaurants, bistrots, μπυραρίες κ.α. λειτουργούν στο peak τους κατά τις απογευματινές ώρες. Στους δρόμους και έξω από το εκάστοτε μαγαζί, στήνονται κυριολεκτικά «parties» τα οποία όμως διατηρούνται εν ενεργεία μέχρι τις 00:00 π.μ.

Μετά από τη συγκεκριμένη ώρα η πόλη «ησυχάζει» και προσφέρεται μόνο για νυχτερινούς περίπατους και «γρήγορο φαγητό». Οι εργασίες τους ξεκινούν μετά τις 10:00 π.μ. και δεν λήγουν πριν το απόγευμα. Εστιατόρια, bars ακόμη και γυμναστήρια λειτουργούν μέσα στις εταιρίες προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν διάλλειμα από τη δουλειά τους και να συνεχίζουν εκεί.

Οι Βρυξέλλες προτιμώνται από τους ταξιδιώτες κυρίως τους χειμερινούς μήνες , λόγω του εντυπωσιακού Χριστουγεννιάτικου στολισμού τους και του γενικότερου εορταστικού κλίματος που επικρατεί, καθώς και λόγω της πρόσβασης τους σε κοντινά χειμερινά θέρετρα.

ΦΑΓΗΤΟ

Παραδοσιακό και εθνικό έδεσμα των κατοίκων της πόλης αποτελούν οι ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ναι σωστά διαβάσατε) γεγονός που τελικά δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τον «γρήγορο» τρόπο ζωής τους. Επιπροσθέτως, φημίζονται όπως κάθε λαός της κεντρικής Ευρώπης για τις σοκολάτες και τα γλυκίσματα τους. Ξεχωριστή θέση στα παραπάνω λαμβάνουν οι ΒΑΦΛΕΣ, για τις οποίες στήνονται «stands» σε κάθε γωνία της πόλεως. Τέλος, φημίζονται για τα διάφορα είδη μπύρας που παράγουν με πιο ιδιαίτερες τις ποικιλίες ΜΑΥΡΗΣ ΜΠΥΡΑΣ που δημιουργούν.

  • Στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονο και το ελληνικό στοιχείο . Μια μεγάλη ελληνική κοινότητα επιλέγει την πόλη αυτή τις τελευταίες δεκαετίες για σπουδές στα αγγλόφωνα και γαλλόφωνα πανεπιστήμιά της, καθώς και για να εργαστεί στους διεθνείς οργανισμούς και τις εταιρίες που διαθέτει. Φυσικά όπως έχει προαναφερθεί, οι Βρυξέλλες επιλέγονται από τους Έλληνες και ως ενδιάμεσο σταθμό για τα κύρια ταξίδια τους αλλά και ως κεντρικό ταξιδιωτικό προορισμό τους για τις δυνατότητες που προσφέρει σε συνδυασμό με το χαμηλό μεταφορικό κόστος.

Εν κατακλείδι , οι Βρυξέλλες συνιστούν μια εξαιρετική επιλογή για κάθε ταξιδιώτη. Αποτελούν έδρα των περισσότερων διεθνών Οργανισμών, εταιριών και πανεπιστημίων και συνδυάζουν

  • Πληθώρα επιβλητικών και εντυπωσιακών αξιοθέατων
  • Ανετη, σύγχρονη και σύντομη μετακίνηση
  • Χαμηλό κόστος και πρόσβαση στις γειτονικές της χώρες
  • Παραδοσιακές γεύσεις  
  • Φιλόξενο προς κάθε άνθρωπο κλίμα, γεγονός που δικαίως τους προσδίδει τον χαρακτηρισμό της «Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Grand Place
Manneken Pis
Πλατεία μέσα στην πόλη των Βρυξελλών
Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών
Μαύρη μπύρα

                                        Από τη συντακτική ομάδα του ΖΙΖΑΝΙΟΥ (tozizanio.gr)

                                                              BON    VOYAGE

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.