Βουλή: Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας όλων των μορφών του υπαίθριου εμπορίου στην ελληνική επικράτεια, ρυθμίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που άρχισε να συζητείται σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί αύριο Τρίτη.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει ότι στις λαϊκές αγορές δραστηριοποιούνται φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί και συνεπώς δεν μπαίνουν εταιρείες στις λαϊκές αγορές, επίσης αποσαφηνίζει ότι την ευθύνη της διαχείρισης την έχει η Τοπική Αυαοτδιοίκηση και συνεπώς δεν μπαίνουν ιδιώτες στη διαχείριση των λαϊκών αγορών ενώ διατηρούνται τα κοινωνικά κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρούνται οι νέες άδειες και τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες άδειες διατηρούν όλα τα δικαιώματα μεταβίβασης και κληρονομιάς που ισχύουν και σήμερα. “Όσοι παραγωγοί διαθέτουν σήμερα άδειες που δεν συνδυάζονται με αντίστοιχες θέσεις, θα αποκτήσουν θέσεις μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και μετά θα γίνει η προκήρυξη των νέων θέσεων”, επισήμανε ενώ αναφερόμενος στους παραγωγούς, ο κ. Σιμόπουλος είπε ότι πρέπει κάθε άδεια να αντιστοιχίζεται με θέση και αυτό επιτυγχάνεται με τις προωθούμενες διατάξεις, ιδίως μέσω της ψηφιοποίησης. Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε εξάλλου ότι ισχύς των αδειών των παραγωγών είναι 5ετής.

“Η κυβέρνηση διαλύει ένα θεσμό 93 ετών που φτιάχτηκε για τους αδύναμους καταναλωτές”, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης που προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο χτυπάει τους πιο αδύναμους παραγωγούς που δεν μπορούν να μπουν στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πηγαίνουν στη λαϊκή για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η μετατροπή των αδειών σε εμπορικές άδειες οδηγεί τους παραγωγούς σε έξοδο από τις λαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ποσοστών συμμετοχής 50% και 50%, παραγωγών και επαγγελματιών. Ο κ. Αραχωβίτης χαρακτήρισε εξοντωτικά τα πρόστιμα και τις ποινές και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι η πλειοψηφία των φορέων είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο έχει προβλήματα ισονομίας, αναλογικότητας και ασφάλειας δικαίου και γι΄αυτό θα καταπέσει στα δικαστήρια και σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να το καταργήσει.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση και τόνισε ότι μολονότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον κλάδο, με ταυτόχρονη διατήρηση του κοινωνικού ρόλου των λαϊκών αγορών, αυτό δεν μπορεί να συμβεί χαντακώνοντας εκείνους που έβαλαν πλάτη τα χρόνια της κρίσης για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά για τους καταναλωτές. Στο κλίμα αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τα λογικά αιτήματα του κόσμου των λαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων η απρόσκοπτη πρόσβαση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και η διατήρηση της συμμετοχής τους με την αναλογία 50%-50%. Ο κ. Πάνας ενημέρωσε την ολομέλεια ότι το Κίνημα Αλλαγής υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα που αποτελεί πραγματική διέξοδο για χιλιάδες νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και τόνισε ότι κεντρική λογική είναι η όξυνση του ανταγωνισμού παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, για την απόκτηση μιας θέσης, ενώ στόχευση είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε καθαρά εμπορικές αγορές και αυτό θα γίνει όταν θα έχει διωχθεί ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Με το νομοσχέδιο μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια για την απόκτηση και την ανανέωση άδειας στις λαϊκές αγορές, προβλέπονται εξοντωτικές ποινές, ενισχύονται τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί ωθούνται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο διότι θα αφανίσει τον αγρότη, τον μικρό παραγωγό αλλά και τον μικροπωλητή στις λαϊκές αγορές. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση νομικού προσώπου – φορέα, ενός ταμείου λαϊκών αγορών ώστε να έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές. Ο κ. Μπούμπας προειδοποίησε ότι οι Δήμοι, στη συντριπτική πλειονότητα, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην οργάνωση των χώρων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το μέτρο της ανάρτησης των τιμών των προϊόντων στο e-καταναλωτής.

“Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που συστηματικά προσπαθεί να αποκλείσει τον παραγωγό που πραγματικά έχει ανάγκη τις λαϊκές αγορές για να βιοποριστεί”, είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στόχο έχει την εισαγωγή, στο μέλλον, των ιδιωτών και των σούπερ μάρκετ στις λαϊκές αγορές. Ο βουλευτής επέκρινε ιδίως το άρθρο 67 του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί τον υπουργό, με υπουργικές αποφάσεις, να αποφασίζει κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. “Η Κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να φύγουν οι μικροί και να μπουν οι καρχαρίες στις λαϊκές, να σταματήσει η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά τρόφιμα, σε τιμές προσβάσιμες”, είπε ο κ. Αρσένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.