Κορωνοϊός: Νέο νέο άλμα των κρουσμάτων στα 6.700 το τελευταίο 24ωρο

Με τα κρούσματα να αυξάνονται εντυπωσιακά και να φθάνουν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο τα 6.700, η κυβέρνηση με τον υπουργό υγείας Θ Πλεύρης, ν ανακοινώνει νέα μέτρα με στόχο την μείωση των κρουσμάτων, με την παρότρυνση κυρίως των ανεμβολίαστων να κάνουν το εμβόλιο, και με αυστηρότερους έλεγχους κυρίως στους χώρους συνάθροισης για εφαρμογή μέτρων.

Απο το πρωϊ το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου ετοιμάζει τα νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ύστερα από το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων και κατά πάσα πιθανότητα και το σημερινό, τα οποία θα ειναι κατά της διασποράς του κορωνοϊού πάνω σε μια κλίμακα διαβαθμισμένης αυστηρότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στο MEGA, απέκλεισε κατηγορηματικά΄το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Οι πληροφορίες λοιπόν ότι τα νέα μέτρα θα προβλέπουν:

Αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους του ιδιωτικού τομέα, από το ένα στα δυο rapid test ανά εβδομάδα. Τρία τέστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2, έναντι δυο στα οποία υποβάλλονται για την προσέλευση στην εργασία τους, είναι η εισήγηση που γίνεται για τους υπαλλήλους των καταστημάτων εστίασης. Φυσικά το κόστος θα το επωμίζεται ο πολίτης με δικά του έξοδα.

Ακόμη οι προτάσεις που είναι υπό επεξεργασία προβλέπουν το τέλος των περίκλειστων υπαίθριων χώρων που έως και σήμερα λειτουργούν τύποις με την ειδική σήμανση ως εξωτερικοί – μικτοί, ωστόσο με τις υπερκατασκευές που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες, έχουν μετατραπεί σε κλειστούς.

Για την υγειονομική στεγανοποίηση των συγκεκριμένων χώρων φαίνεται πως θα επιτραπεί μόνο το στέγαστρο και όχι τα πλαϊνά προστατευτικά. Η εναλλακτική θέλει την διατήρησή τους αλλά με μέγιστο ύψος στα 130 cm. Ακόμη αλλαγές στη διάταξη των τραπεζο-καθισμάτων με την απόσταση του 1,5 μέτρου να αυξάνεται στα 2 μέτρα, όπως επίσης και μείωση του πλαφόν του επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων από τα 10 στα 6.

Το σενάριο προκρίνει και το κλείσιμο της μουσικής που θεωρείται ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Στο τραπέζι έχουν πέσει και ιδέες για αναβάθμιση επί τω αυστηρότερω των περιορισμών για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς και σε άλλες υπηρεσίες.

Μπόνους στο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ενεργοποιεί εφεδρείες, αναδιατάσσει δυνάμεις και δίνει κίνητρα για την ενίσχυση της υγειονομικής εμπροσθοφυλακής προκειμένου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καταρχάς με τη διάθεση κλινών στο ΕΣΥ, μέσω συμφωνίας, από πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στη Λάρισα.

Αυτές θα αξιοποιηθούν για την νοσηλεία τόσο των Covid όσο και των non-Covid περιστατικών.

Ακόμη, μέσω τροπολογίας που θα ψηφιστεί με νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας, θα χορηγεί εκ νέου οικονομικά μπόνους, της τάξης των 250 ευρώ, σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και σε όσους ανήκουν στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα δίδεται έμφαση στη σημασία των ελέγχων, όσον αφορά στην είσοδο εμβολιασμένων σε αμιγείς χώρους με επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Στο ενδεχόμενο που δεν περπατήσει το σχέδιο προσέλκυσης των ιατρικών δυνάμεων από αυτές τις δεξαμενές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Μετά και τα τελευταία κίνητρα που δώσαμε αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα υποχρεωθούμε να πάμε σε άλλες ενέργειες, θα υποχρεώσουμε το σύστημα», ήταν η απάντηση που έδωσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου τη Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα θέτει σε εφαρμογή πλάνο εσωτερικής κινητικότητας, ώστε να αυξήσει το βαθμό αξιοποίησης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας καθώς επίσης και στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «πόρτα-πόρτα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κοιλιάς που κάνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Για την ενίσχυση του ρυθμού τους, επιστρατεύονται οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την εμπλοκή τους σε ένα σχέδιο δράσης «πόρτα – πόρτα».

Στόχος να μειωθούν τα ποσοστά των πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν.

Οι άξονες του σχεδίου τέθηκαν επί τάπητος τη Δευτέρα στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο με τους περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ. Προβλέπουν τη δυνατότητα ενημέρωσης σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών.

Σε ότι αφορά στην αποστολή SMS προς τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση θέλει να περιχαρακώσει νομικά και συνταγματικά το συγκεκριμένο πλάνο. Εντός των επόμενων ωρών και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα κατατεθεί και η σχετική διάταξη στη Βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ήδη ξεκίνησε η προσωπική επικοινωνία, με την αποστολή μηνυμάτων για την χορήγηση της τρίτης δόσης.

Πηγή: cnn.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.