Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων παρά την δρομολογούμενη πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Διορθωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη μετά την άνοδο που παρατηρήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 6,2% τον Οκτώβριο επιδείνωσε σήμερα το κλίμα καθώς η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην εγχώρια αγορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση του μέρους του διακρατικού χρέους αλλά και του συνολικού υπολοίπου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές, παρόλο που σήμερα η αγορά υποχώρησε. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η Ναυτεμπορική αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού, ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ, λήξεων των ετών 2022 και 2023, των υφιστάμενων διμερών δανείων προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι προσπάθειές για τις εν λόγω πρόωρες αποπληρωμές έχουν ξεκινήσει, σε τεχνικό επίπεδο, εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εξοικονομήσει περίπου 228 εκατ. ευρώ από τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,13% από 1,7%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,33% από το 0,29%, όπως και του 15ετούς στο 1,19% από το 1,14%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 131 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,07% έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από το 1,37% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρωπαικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1522 δολ. από τα 1,1547 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ευνοεί το δολάριο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1558 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.