Αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο άνοιας στους διαβητικούς δοκιμάζεται σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή στο πλαίσιο κλινικής μελέτης

Ενα αντιδιαβητικό φάρμακο, η σεμαγλουτίδη , που διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο άνοιας στους διαβητικούς, θα χορηγείται σε άτομα με ήπια άνοια και ήπια νοητική διαταραχή στο πλαίσιο διεθνούς κλινικής μελέτης στην οποία μετέχουν 40 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την ενημέρωση των ατόμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην μελέτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διοργανώνει, στις 2 Δεκεμβρίου ( ώρα 19:30), διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Νέα Κλινική Μελέτη για νέο φάρμακο για τους ασθενείς με ήπια άνοια και ήπια νοητική διαταραχή!”Μπορώ να συμμετέχω και εγώ;”» με ομιλήτρια την νευρολόγο-ψυχίατρο,καθηγήτρια ΑΠΘ,συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ) Μάγδα Τσολάκη. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσολάκη, στην Ελλάδα συμμετέχουν στη μελέτη, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, τέσσερα κέντρα εκ των οποίων το ένα στη Θεσσαλονίκη.

« Κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ενημερωθεί ο κόσμος και να δούμε ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν στη μελέτη. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε μόνο όσους έχουν ήπια άνοια και όχι όσους είναι σε προχωρημένα στάδια. Το φάρμακο που χρησιμοποιούμε είναι η σεμαγλουτίδη. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τον σακχαρώδη διαβήτη και έχει βρεθεί ότι οι διαβητικοί που το παίρνουν έχουν 53% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια» σημειώνει η κ. Τσολάκη. Παράλληλα, αναφέρει, ότι με αυτό το φάρμακο επιτυγχάνεται μείωση στον μεταβολισμό της γλυκόζης σημειώνοντας ότι στη νόσο Alzheimer ελαττώνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης διότι τα κύτταρα “αργοπεθαίνουν” και δεν χρησιμοποιούν τη γλυκόζη που είναι ο κύριος τροφικός παράγοντας του εγκεφάλου.

«Επίσης οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που παίρνουν σεμαγλουτίδη δεν παθαίνουν καρδιαγγειακά συμβάματα, συμπεριλαμβανομένων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που σημαίνει ότι έχει συστηματική αντιφλεγμονώδη δράση. Δηλαδή, έχει να κάνει με τη φλεγμονή, και βοηθάει πραγματικά στην πρόληψη όλων αυτών των προβλημάτων που μπορεί να έχουν οι ηλικιωμένοι. Επίσης, βρέθηκε ότι βελτιώνεται η μνήμη σε ασθενείς οι οποίοι είναι παχύσαρκοι. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη είναι παχύσαρκοι. Επίσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρατηρήθηκε μικρότερη νοητική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου. Αυτά σε ασθενείς με τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες. Όσον αφορά τις πραγματικές μελέτες, αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ και στη Δανία έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας » πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Η κ . Τσολάκη επισήμανε ότι στο πλαίσιο της μελέτης το φάρμακο θα χορηγείται σε συνεργασία και με διαβητολόγους των ασθενών, σημειώνοντας ότι με το φάρμακο αυτό μειώνονται μόνο οι τιμές σακχάρου όταν είναι υψηλές, ενώ στους μη διαβητικούς δεν μειώνει σχεδόν καθόλου τις τιμές του σακχάρου.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.