Κυριάκος Πιερρακάκης από τα Τρίκαλα : “Ξεκινάμε το πρόγραμμα των “ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας”

Συνάντηση και συζήτηση με Δημάρχους της Θεσσαλίας, κατά την οποία ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε με θέμα «H αξία των data για τη λήψη αποφάσεων στους Δήμους» . Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα -που είναι ήδη η πρώτη "Εξυπνη Πόλη" στην χώρα μας- στο GiSeMi hub, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που λειτουργεί η e-trikala, με πρωτοβουλια του Δήμου.

Πριν την συνάντηση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος. και ο γενικός γραμματέας. Λεωνίδας Χριστόπουλος, είδαν από κοντά και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ, αρχικά στο control room.

Οι οθόνες δείχνουν τα «έξυπνα φανάρια» σε διάφορα σημεία, τον χάρτη της πορείας των αιτημάτων στον τηλεφωνικό αριθμό 20000, τον χάρτη με τα φώτα σε όλον τον δήμο, στοιχεία του δήμου, το δίκτυο της ΔΕΥΑΤ, εικόνα της πόλης με φανάρια, θέσεις στάθμευσης, περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως η στάθμη των νερών των ποταμών.

Αμέσως μετά, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετέβη στην κεντρική πλατεία και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις καινοτομίες και τα προγράμματα. Εκεί παρουσιάστηκε στον υπουργό ψηφιακής πολιτικής το ηλεκτρικό ποδήλατο (λειτουργεί και ως κανονικό) για τη μετακίνηση ΑμΕΑ. Επίσης, ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και από την κεντρική γέφυρα, παρουσία του κ. Πιερρακάκη, «έκλεισε» την ροή των νερών στον καταρράκτη στον Ληθαίο ποταμό.

Στη λαϊκή αγορά, ο υπουργός, οι υφυπουργοί και ο γενικός γραμματέας, ενημερώθηκαν ότι η νέα αγορά, διαθέτει πιο λειτουργική εγκατάσταση, έχει WiFi, Κέντρο Πληροφόρησης, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ακόμη και απινιδωτή. Η ηγεσία του υπουργείου στη συνέχεια μετέβη στο GiSeMi hub, τον Κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί η e-trikala. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος Harmony, για την μεταφορά φαρμάκων με drone, αλλά και για πρόσθετες δράσεις που βρίσκονται σε πιλοτική φάση.

Η συνάντηση

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης ο δήμαρχος Τρικκαίων και προέδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογραμμισε μεταξύ άλλων ότι “Θέλουμε να δείξουμε να μάθουμε για το τι σήμερα σημαίνει έξυπνη πόλη, προσθέτοντας πως μια έξυπνη πόλη έχει ασφαλώς τεχνολογία αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Να δούμε την αξία των data” . 

Στη συνέχεια από την πλευρά του Υπουργείου έγιναν ανακοινώσεις σε θέματα διαλειτουργικών καινοτομιών μέσω της γνωστής ψηφιακής πύλης gov.gr.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε : “Eίναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να

Τρίκαλα

βρισκόμαστε εδώ, στα Τρίκαλα, στον Κόμβο Καινοτομίας GiSeMi HUB. Όπως είπαμε και το πρωί, παρά το γεγονός ότι μπορεί κανείς να δει με απτό τρόπο τα τελευταία διόμιση χρόνια το τι έχει συμβεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πατρίδας μας, εδώ έχουμε έρθει για να μάθουμε από την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει και από το πως μπορούμε να συνδέσουμε μια κεντρική στρατηγική, με μία κεντρική στρατηγική στο πεδίο, όπως εσείς το έχετε κάνει με έναν καταπληκτικό τρόπο στα Τρίκαλα.

Να πω συνεχίζοντας τα καλά λόγια τα οποία έρχονται μέσα από την καρδιά, ότι η τοπική ομάδα και ο δήμαρχος έχουν κάνει φανταστική δουλειά και όπως παρατήρησε και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, και όμορφη δουλειά, και είχε απόλυτο δίκιο. Γιατί η αισθητική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον σχεδιασμό των υπηρεσιών”.

Και ο αρμόδιος Υπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι: “Ένα μεγάλο πράγμα που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια να μη συμβαίνει στην Ελλάδα, σε καμία χώρα βασικά, ίσως μόνο στην Εσθονία, ήταν ότι οι υπηρεσίες σχεδιάζονταν πάντα με μια λογική του κράτους. Με κέντρο το κράτος, με κέντρο τον εαυτό του. Έτσι, όταν φτιάξαμε το gov.gr όπου μαζέψαμε τις 501 ψηφιακές υπηρεσίες που προϋπήρχαν και τις κάναμε 503, με την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση, τώρα φτάσαμε τις 1304. Πολύς κόσμος δεν ήξερε ότι αυτές οι 501 υπηρεσίες υπήρχαν, γιατί ο κάθε δημόσιος οργανισμός σχεδίαζε υπηρεσίες με κριτήριο τον εαυτό του.

Σ’ ένα γεγονός της ζωής μας, όμως, ένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το κράτος, δεν ενδιαφέρεται για το Δήμο, δεν ενδιαφέρεται για το υπουργείο, ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτησή του. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η ομορφιά και η αισθητική και παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το να μπορείς να σχεδιάσεις τις υπηρεσίες ξανά με τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτό το κάναμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού, όπου σχεδιάστηκε όλο το σύστημα με τον πολίτη στο επίκεντρο, ώστε να υπάρχει προβλεψιμότητα και να υπάρχει αν θέλετε και μία πάρα πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Γι αυτό άκουσα και χθες ότι ο κύριος Μπουρλά είπε πολύ καλά λόγια για το σύστημα εμβολιασμού και πως είναι σπουδαίο σε παγκόσμια κλίμακα και θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί από χώρες όπως η Αμερική. Αυτά είναι καλά παραδείγματα, γιατί θεμελιώνουν το ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και ότι μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα.

Σε δυόμιση χρόνια ξεκινήσαμε από τα 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, από τα 8, 8 εκατομμύρια το 2018 φτάσαμε τα 500 εκατομμύρια το 2021, το οποίο είχα τη χαρά να το ανακοινώσω στη βουλή (στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό). Είναι μία πολύ μεγάλη ποιοτική αλλαγή αυτό, το να πολλαπλασιαστούν επί 50 οι ψηφιακές συναλλαγές, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, αλλά είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα”.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακακης τόνισε ακόμα πως “μας ρωτάνε συχνά τι ποσοστό της προσπάθειας έχει γίνει. Θα σας έλεγα όχι πάνω από το 25 τις εκατό”, για να προσθέσει:

“Η εκκρεμότητα είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλη και η εκκρεμότητα δεν είναι πρόβλημα. Η εκκρεμότητα είναι ευκαιρία. Είναι μία τεράστια ευκαιρία να απελευθερώσει το κράτος, η χώρα βασικά, το τεράστιο δυναμικό της. Σήμερα, ο δήμαρχος μου έδειχνε πολλές από τις εφαρμογές, και μου έδειχνε και μία η οποία δεν ήταν μόνο εφαρμογή, είχε και ένα τσιπάκι. Και μου λέει το τσιπάκι το φτιάξαμε εμείς στα Τρίκαλα. Αυτό αντανακλά σε όλους, στο κράτος, στους ΟΤΑ, υπάρχει πλούσιο δυναμικό στη χώρα, και αυτό που έλειπε τόσο καιρό ήταν η στρατηγική, η βούληση, η διάθεση για να απελευθερωθεί όλο αυτό το δυναμικό και να πάρουμε όλη την αξία που μπορούμε από εκεί.

Αυτό το οποίο εγώ είδαμε στα Τρίκαλα όλοι μας, ο κύριος Λιβάνιος, ο κύριος Γεωργαντάς και ο κύριος Χριστόπουλος είναι η λέξη μεράκι και η λέξη αγάπη για τη δουλειά. Θα σας έλεγα ότι χωρίς το αντίστοιχο μεράκι από τη δική μας πλευρά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει όλη αυτή η δουλειά από την ομάδα εμβολιασμού, το gov.gr, οι υπηρεσίες και όλες αυτές οι ψηφιακές συναλλαγές τόσο γρήγορα. ‘Αρα αισθανόμαστε ότι μιλάμε ακριβώς την ίδια γλώσσα.

 Αυτές οι δύο λογικές κυριαρχούν, η λογική της κεντρικής στρατηγικής και η λογική σχεδιασμού των μεγάλων συστημάτων και η λογική του πεδίου, της καθημερινότητας, του να μπορείς να μετράς όπως μου δείξατε τη στάθμη του ποταμού, βασικά τα πάντα όσα έχουν σχέση με το περιβάλλον, το να έχουμε σένσορες, το να τραβάμε δεδομένα, το να μπορούμε γενικά να μετράμε. Ό,τι δεν μπορώ να μετρήσω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, δεν μπορώ να το αλλάξω, δεν μπορώ να το βελτιώσω, δεν μπορώ να συνεισφέρω σε αυτό”.

 Καταλήγοντας τόνισε: “Η χώρα συνολικά πρέπει να μετρήσει. Ο κύριος Γεωργαντάς έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μαζί με τον κύριο Χριστόπουλο, να μετρήσουν τις διαδικασίες του κράτους. Το ανακοινώσαμε χθες, και στο πρόγραμμα αυτό θα καταγραφούν και θα προτυποποιηθούν οι διαδικασίες του Δημοσίου. Δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες, συνολικά το δημόσιο, δεν ξέρουμε πόσες και ποιες ακριβώς είναι οι διαδικασίες.

Πολύ συχνά, συμβαίνει να πηγαίνουμε σε μια δημόσια υπηρεσία και ο αρμόδιος υπάλληλος στο ένα υποκατάστημα να μας λέει ότι η διαδικασία είναι η Α και σε ένα άλλο υποκατάστημα να μας λέει το Β. Αυτό τελειώνει, και τελειώνει το 2022. Τελειώνει επειδή θα υπάρχει μια πηγή αλήθειας, και όποιος δεν τηρεί αυτή την πηγή αλήθειας, εκ των πραγμάτων, θα αποκλίνει από το νόμο.

Πέραν αυτού, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τη μεγάλη αλλαγή και η αλλαγή αυτή πρέπει να φανεί σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τον κύριο Λιβάνιο σχεδιάζουμε το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων το οποίο ανακοινώσαμε στο συνέδριο σας πρόεδρε, το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. 320 εκατομμύρια ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας, με βάση τον πληθυσμό, με βάση τις ανάγκες σας κύριε δήμαρχε. Οι ανάγκες σας είναι αυτές που καθοδηγούν τη διαδικασία γιατί δε νομίζω ότι θα έπρεπε να έρθει το ίδιο το κράτος κεντρικά και να σας πει το τι θα έπρεπε να κάνετε. Θα έπρεπε να έρθει και να σας δώσει ένα μενού επιλογών και να το διαβουλευτεί αυτό το μενού επιλογών μαζί σας.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, αυτό συμβαίνει. Συζητάμε με τους δήμους, συζητάμε με τις δημοτικές αρχές και λαμβάνουμε τις απόψεις σας για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά αυτό το πρόγραμμα και γρήγορα. Ξεκινάμε με τα 90 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μεγαλύτερους σε κλίμακα δήμους της χώρας και σύμφωνα με την καθοδήγηση και αν θέλετε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που μας δίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Συνεχίζουμε, ελάχιστα μετά, με το ΕΣΠΑ, όπου θα έρθουν να καλυφθούν όλοι οι υπόλοιποι δήμοι με τα 230 εκατομμύρια ευρώ που θα υπολείπονται, ώστε να φτάσουμε στην κλίμακα των 320 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κύριος Λιβάνιος θα αναφερθεί περισσότερο στις παραμέτρους αυτού του προγράμματος¨.

Ακόμα ο κ. Πιερρακάκης, σημείωσε:

“Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι η γενική φιλοσοφία είναι αυτό το οποίο λέμε πάρα πολλές φορές, το να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Η πρωτοβουλία που έχει πάρει ο κύριος Παπαστεργίου, μπορεί να είναι διακριτέα. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει ο κύριος Μπακογιάννης, είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει και ο δήμαρχος Σάμου, είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει χώρος για πρωτοβουλία, να μην έρθει το κεντρικό κράτος και να σας πει επακριβώς το τι πρέπει να κάνετε, αλλά να έρθει να ορίσει το γίγνεσθαι. Να μπορέσει να ορίσει το πεδίο για να κάνετε τις πρωτοβουλίες σας να ανθίσουν, μέσα σε ένα πλαίσιο δυνητικών επιλογών.

 Σε ένα συνέδριο αυτή την εβδομάδα, ρωτήθηκα από ένα δημοσιογράφο για το τι συμβουλεύω τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τώρα που το Δημόσιο τρέχει πιο γρήγορα από αυτόν. Μου φάνηκε, λοιπόν, ότι θεωρούμε δεδομένη την ταχύτητα αυτή. Τρία χρόνια πριν, αν γινόταν αυτή η ερώτηση θα ακουγόταν σαν σάτιρα. Τρία χρόνια μετά, είναι πραγματικότητα. ‘Αρα, δεν υπάρχει μέτρο ούτε όριο στις δυνατότητές που μπορούμε να απελευθερώσουμε. Υπάρχει μόνο θέληση και υπάρχει και αισιοδοξία, και νομίζω δήμαρχε ότι εμείς την έχουμε”.

Ο Υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος δεν παρέλειψε να τονίσει, πως “κάθε πόλη έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες, κάθε δήμος δεν είναι ίδιος, ακόμα και δήμοι με όμοια χαρακτηριστικά, έχουν διαφορετικές ανάγκες γι’ αυτό και “έξυπνες” λύσεις που είναι αναγκαίες σε μια πόλη, μπορεί να είναι μη εφαρμόσιμες σε άλλες.

“Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται, γιατί οι δήμοι ξέρουν τις ανάγκες τους”., τόνισε επίσης ο κ. Λιβάνιος, όπως και τα παρακάτω: “Ετοιμάζουμε και ετοιμάσαμε μια σειρά δράσεων, κάποιες ξεκίνησαν πριν χρόνια, κάποιες ξεκίνησαν πρόσφατα αλλά έχουν όλα ένα κοινό: δίνουν στην αυτοδιοίκηση τα εργαλεία να σχεδιάσει και να προχωρήσει όπως κρίνει αυτή καλύτερα”. 

Ακόμα ο κ. Λιβάνιος μίλησε για δράσεις , όπου οι δήμοι μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις που αφορούν, όπως είναι για παράδειγμα, η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 

Αφού τις διαλέξει ο δήμος τις δράσεις και τις δημοπρατήσει, θα βγάλει μια προκήρυξη να δημοπρατήσει το έργο και αμέσως μετά θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο, και να το έχει σύντομα έτοιμο, τόνισε επίσης ο κ. Λιβάνιος, απευθυνόμενος στους παρόντες δημάρχους.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει πως μετά τις γιορτές θα πάρουν το σχέδιο της πρόσκλησης και θα πάρουν ένα πρώτο ερωτηματολόγιο να μας πείτε, όπως είπε, ποιες δράσεις καταρχήν σας ενδιαφέρουν.

Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του Υπουργείου και στις δράσεις που μελετώνται για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στα Τρίκαλα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Magnesia News

Ειδικότερα ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τα ΚΕΠ, σχετικά με την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των Κ.Ε.Π. για την καλύτερη υποστήριξη των νέων λειτουργιών και υπηρεσιών, λέγοντας πως υπάρχει μια φοβερά ευνοϊκή συγκυρία αυτό το διάστημα για να μπορέσουμε να κάνουμε άλματα στον τόπο. Γιατί, εξήγησε υπάρχει και η πολιτική βούληση να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα υπάρχει και το πολιτικό προσωπικό για να υπηρετήσει αυτή την αποστολή, συνεπικουρούμενο από ένα πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό, και υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτή η συγκυρία πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, δεν είναι εύκολο να υπάρξει άλλη φορά και τόνισε επίσης πως αυτά τα δύο χρόνια επανακτήθηκε η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, και υπάρχει και άλλο πράγμα που δεν υπήρχε πριν. Η αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως κάνουμε κάτι που δεν έγινε ποτέ. Καταγράφουμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε εκτενή αναφορά στην ψηφιοποίηση των ΚΕΠ, τονίζοντας πως θα πρέπει να βοηθήσουμε και τους πολίτες που δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες.

Ακόμα είπε πως θα δείτε τον επόμενο μήνα τον ψηφιακό συμπαραστάτη ο οποίος θα τον καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις λειτουργίες της πύλης, αλλά και να τον εξυπηρετήσει άμεσα και γρήγορα, χωρίς αναμονή.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως αυτή την ώρα στήνεται ένα πολύ έξυπνο πρόγραμμα για τους δήμους, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να γίνει η χρηματοδότηση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος μίλησε για το ψηφιακό μητρώο το οποίο θα απλουστεύσει τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.