Ιταλία: Στις 24 Ιανουαρίου αρχίζουν οι ψηφοφορίες για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας – Όλα τα σενάρια των υποψηφιοτήτων

‘Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, η πρώτη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας ορίσθηκε για τις 24 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκλέγεται από 630 βουλευτές, 321 γερουσιαστές και 58 εκπροσώπους των περιφερειών της χώρας. Πρόκειται, συνολικά, για 1.009 μεγάλους εκλέκτορες.

Κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Από την τέταρτη ψηφοφορία, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 50% συν μια ψήφος.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, αυτή την φορά, λόγω κορονοϊού, η όλη διαδικασία πρόκειται να υποστεί μεγάλες αλλαγές: η κάθε ψηφοφορία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έξι ώρες, με στόχο να μην εισέλθουν συγχρόνως πάνω από 200 εκλέκτορες στην αίθουσα της Βουλής, στο μέγαρο Μοντετσιτόριο.

Ως γνωστόν, ο κύριος υποψήφιος — σύμφωνα με τους αναλυτές — είναι ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, λόγω κυρίως του διεθνούς κύρους του.

Τις ελπίδες του να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, όμως, έχει εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έχει ζητήσει την στήριξη όλης της συντηρητικής παράταξης παρά τις δικαστικές υποθέσεις του, οι οποίες συνεχίζουν να εκκρεμούν.

Σειρά καλλιτεχνών και διανοουμένων, παράλληλα, ζητά να μπορέσει να εκλεγεί για πρώτη φορά μια γυναίκα πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη σενάριο. Σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η όλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διατήρηση του σημερινού status quo: με την παραμονή δηλαδή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία, και με δεύτερη θητεία του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.