Ισχυρός σεισμός 5,3 R στην Φλώρινα, αισθητός στην Βόρεια Ελλάδα, σε Θεσσαλία καθώς και σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία στην πόλη του Μοναστηρίου

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται ισχυρή, σημειώθηκε στις 23:43 της Κυριακής με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 R

Τα επόμενα 40 λεπτά καταγράφηκαν άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις άνω των 3 βαθμών και πολλές άλλες μικρότερες. Συγκεκριμένα, 3,1 Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Φλώρινας, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων στις 23:53, 3,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στην πόλη της Φλώρινας και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το επίκεντρό του εντοπίζεται μερικά χιλιόμετρα από την κεντρική πλατεία της Πόλης, προς τη συνοικία «Σίμος Ιωαννίδης» ήταν ισχυρός, μεγάλης διάρκειας, επιφανειακός με μεγάλο βουητό.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.               

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους και πολλοί ξενυχτανε ακομη στους δρόμους και στα αυτοκινητα, λόγω του ότι ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις». Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

O σεισμός έγινε αισθητός στην λεκάνη των Πρεσπών, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ειδικά στην Θεσσαλονίκη, στην Ήπειρο και Θεσσαλία κυρίως στην Λάρισα καθώς και σε Βόρεια Μακεδονία (στο Μοναστήρι) και Αλβανία.

Αισθητός στην Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα). Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό. Πληροφορίες λένε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλβανία.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.