ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής: «Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Τσακλόγλου»

«Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος με την οποία η κυβέρνηση μειώνει το μηνιαίο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων έως και 268 ευρώ», ζητά, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 2,5 χρόνια αφενός διατηρεί ό,τι πιο καταστροφικό εισήγαγε ο νόμος 4387/2016, όπως την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που διασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφετέρου, με ψευδοερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, αρνείται να καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016. Παρά τις προεκλογικές λαϊκίστικες κραυγές για τον “απαράδεκτο” νόμο Κατρούγκαλου και τις δεσμεύσεις για την κατάργησή του, όχι μόνο τον έχει διατηρήσει, αλλά φαίνεται ότι σταθερά επιδιώκει την αρνητική αξιοποίηση του νόμου αυτού, σε βάρος των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων. Απόδειξη τούτου αποτελεί η τελευταία εγκύκλιος Φ.80000/Δ17/109302/2021, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου μειώνει μέχρι και 268 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μία σύνταξη λόγω θανάτου. Και τούτο, παρά την αντίθετη ερμηνεία που είχε δοθεί με την εγκύκλιο του υπουργείου τον Δεκέμβριο του 2016».

Όπως, εξάλλου, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ενώ σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο «τα οικονομικά αποτελέσματα της παρούσας εγκυκλίου εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής της» (δηλαδή από 30-12-2021), η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την κατακραυγή της κοινωνίας και σύμπασας της αντιπολίτευσης, φαίνεται να τροποποιεί τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο μέσω συνέντευξης του υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου στον ΣΚΑΪ, ανακοινώνοντας ότι οι μειώσεις αφορούν τους συνταξιούχους από 2/1/2022 και εφεξής και όχι τους παλαιότερους.

«Η εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης. Εδώ και 5,5 χρόνια εφαρμόζεται μία ευνοϊκή ερμηνεία των διατάξεων περί σώρευσης εθνικής σύνταξης που δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τη ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ούτε ακόμα και από τους δανειστές», τονίζει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εδώ και 2,5 χρόνια δημιουργεί σε όλους εύλογες ανησυχίες και για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ή επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης.

Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Μουλκιώτης καλεί τον υπουργό Εργασίας να ενημερώσει εάν θα αποσύρει στο σύνολό της την εγκύκλιο (Φ.80000/Δ17/109302/2021) της 30-12-2021. Τον καλεί, επίσης, να απαντήσει πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο το προφανές ζήτημα, ότι με τη νέα εγκύκλιο δημιουργούνται συνταξιούχοι που ενώ θεμελιώνουν δικαίωμα με βάση ακριβώς τις ίδιες διατάξεις θα διαφοροποιείται το ποσό της σύνταξής τους με κριτήριο την ημερομηνία συνταξιοδότησης και νομική βάση μία εγκύκλιο. Ακόμη, εάν σχεδιάζονται και άλλες επί τα χείρω τροποποιήσεις διατάξεων της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, όπως, παραδείγματος χάρη, τις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.