Στυλιανίδης: Ήταν μία δύσκολη νύχτα – Το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα, προς ανατολικό, νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Για μία σοβαρή κακοκαιρία και μία δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα και θα κατέβει προς το ανατολικό, νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα, όχι μόνο η χθεσινή. Ξεκίνησε το τελευταίο τριήμερο με τον σεισμό στη Φλώρινα και όλες οι δυνάμεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και οι περιφέρειες που επλήγησαν από αυτά τα φαινόμενα πέρασαν δύσκολες μέρες. Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε, όμως, ένας πολύ καλός συντονισμός με τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και αποσοβήθηκαν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που βλέπουμε σήμερα», ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε πως η κακοκαιρία ήταν σοβαρή «αλλά είχε γίνει μία σωστή προετοιμασία, δούλεψαν τα αντιπλημμυρικά έργα, δούλεψε ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, αστυνομίας, πυροσβεστικής, περιφέρειας, πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις όσο το δυνατόν στους κατοίκους και στην καθημερινότητα».

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τις έντονες βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία, όπου σε λιγότερο από 24 ώρες, σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα, το Πήλιο και προς την Καρδίτσα, τα χιλιοστά νερού ξεπέρασαν τα 160-170, την ώρα που στην Αττική κατά μέσο όρο έχουμε 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. «Αυτό μάς δείχνει το μέγεθος της κακοκαιρίας, της διαχείρισης της βροχής, ενός νερού σε μία επιβαρυμένη περιοχή, η οποία επί 20 μέρες είχε βροχές και η γη δεν είχε προλάβει να απορροφήσει το μέγεθος του νερού που είχε πέσει πριν. Μαζί με τόσα πολλά χιλιοστά, το πρόβλημα μεγεθύνεται. Οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές διαχειρίστηκαν ένα δύσκολο φαινόμενο και αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε.

Ακόμη, είπε ότι χθες το βράδυ υπήρξε απομάκρυνση κατοίκων από ένα χωριό κοντά στον Παλαμά Καρδίτσας, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα, πάντα, είναι η εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής: «Πρώτον πάντα είναι η εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και δεύτερο πώς θα λειτουργήσει η κοινωνία έτσι ώστε να μην αλλάζει πολύ η καθημερινότητα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο συντονισμός που έγινε ήταν πολύ καλός και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλες αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες  περιόρισαν τα προβλήματα από ένα τέτοιο σοβαρό φαινόμενο κακοκαιρίας».

Αναφερόμενος στην τωρινή εικόνα της χώρας υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια εθνική οδό, δεν έχουν κλείσει δρόμοι. «Παρότι υπήρχαν χιονοπτώσεις σε πάρα πολλές περιοχές, ακόμα και στα περιφερειακά δίκτυα δεν έχουμε κλείσιμο δρόμων, εκτός από μερικές περιπτώσεις σε πολύ μικρά χωριά, που εκεί επιχειρείται να γίνουν διανοίξεις και θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα μπορεί να μην έχουμε κλειστούς δρόμους ακόμα και σε επαρχιακούς δρόμους, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση και οι δυνάμεις που θα αποκαταστήσουν και το ρεύμα. Γενικά, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλότερα από ό,τι περιμέναμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην Εύβοια, στην παραλία της Αγίας Άννας, αλλά αντιμετωπίστηκε. «Οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί. Έχει πέσει αλάτι σε όλους τους δρόμους, είναι ανοιχτές οι εθνικές οδοί. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, οι δυνάμεις είναι όλες έξω, και της Πολιτικής Προστασίας και των περιφερειών, και φαίνεται με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω πρόβλημα», τόνισε.

Όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος που σχετίζονται με τα φαινόμενα, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι σε συνεννόηση με την ΔΕΔΔΗΕ η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία μεταφέρουν δυνάμεις σε περιοχές για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για την πορεία της κακοκαιρίας «Διομήδης» και τις βροχοπτώσεις που αναμένονται είπε πως η εκτίμηση είναι ότι η βροχή στο Καστελόριζο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά.

Σχετικά με το 112 ο υπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν και φαίνεται ότι και ο κόσμος το έχει αποδεχτεί ως την επικοινωνία του με τις Αρχές, προσθέτοντας πως σε όποιες περιοχές έχει σταλεί, κάθε πολίτης που το λαμβάνει πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. «Χθες βράδυ ξαναστείλαμε στη Μαγνησία γιατί είχαμε υπερχειλίσεις κάποιων ρεμάτων. Είχαμε στείλει και μέχρι τη Βοιωτία, Φωκίδα. Ενώ εξελίσσεται το φαινόμενο με τη βοήθεια των μετεωρολόγων και την κάλυψη των μοντέλων μας, εάν χρειαστεί θα στείλουμε και αλλού. Μέχρι τώρα δεν έχουμε στείλει σε άλλη περιοχή 112. Σκεφτόμαστε για περιοχές γιατί θα κατεβεί προς το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, αλλά στις συσκέψεις δεν έχει αποφασιστεί αν θα σταλεί νέο 112. Τώρα το κύμα θα πάει προς ανατολικό, νότιο Αιγαίο και Κρήτη», υπογράμισε και συμπλήρωσε ότι για να βγει το 112 σημαίνει πως ο πολίτης πρέπει να το αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα για να μη βάλει την ζωή του σε κίνδυνο αλλά και για να μη δημιουργήσει ταλαιπωρία σε άλλους.

«Είναι δύσκολα φαινόμενα κακοκαιρίας και απέδειξε η Ελλάδα ότι έχει ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες κρίσεις», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς για τα έργα αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια, ο υπουργός απάντησε: «Το έργο στην Εύβοια εξελίσσεται όπως το είχε προδιαγράψει στην τελευταία σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού ο κ. Μπένος, που ανέλαβε την ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης στην Εύβοια. Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση της ολιστικής αποκατάστασης, σε όλα τα επίπεδα, με τη λογική της βιωσιμότητας, είναι κάτι που πιστεύω ότι θα μας εκπλήξει όλους θετικά όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο και θα δώσει πνοή στη Βόρεια Εύβοια για να συνεχίσει μετά τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού».

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.