«Και αν χιονίζει και αν βρέχει, τ΄ αγριολούλουδο αντέχει» Μία ψύχραιμη πρόβλεψη για τον καιρό του Ορέστη Καππάτου*

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Θα πούμε δυο - τρία πράγματα για την μεταβολή του καιρού που ήδη έχει ξεκινήσει και θα φθάσει στον Ελλαδικό χώρο σε δύο κύματα, χωρίς υπερβολές και χωρίς τους διφορούμενους χρησμούς κάποιων «παρουσιαστών καιρού». Πρόγνωση κάνεις όχι για να τρομοκρατήσεις, αλλά για να ενημερώσεις.

Νιώθω να γίνομαι κουραστικός, όταν προσπαθώ (ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια), να αντικρούσω την «ιστορικότητα» κάθε «ψυχρής κατεβασιάς» που κάποιοι αναφέρουν. Για μια ακόμη φορά, ο χιονιάς που έρχεται θα ντύσει πολλές περιοχές στα λευκά, αλλά έχουν υπάρξει και χειρότερα. Και κάτι ακόμα. Οι περιοχές της Κεντρικής & Βόρειας χώρας έχουν ζήσει αρκετά δυνατούς χειμώνες. Θα έρθει τσουχτερό κρύο, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και την Δευτέρα θα υπάρξει ολικός παγετός σε πολλές περιοχές.

Θέλει προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία από όλους τους φορείς, αλλά αυτές οι περιοχές, θεωρώ ότι είναι μαθημένες σε «καλούς» χιονιάδες. Για τους «Αττικοκατοικούντες», η εμφάνιση χιονιού είναι κάτι ιδιαίτερο, αφού δεν είναι συνηθισμένοι, πόσο δε μάλλον όταν έρχονται χιόνια, αμέσως μετά από τον περσινό χιονιά. Όμως δεν χρειάζονται υπερβολές. Έχουμε και λέμε :

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στην Κεντρική & Βόρεια χώρα κατά διαστήματα θα χιονίζει, ενώ στην Νότια Ελλάδα οι βροχές θα είναι ισχυρές.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στα Κεντρικά και Βόρεια, σταδιακά θα επεκταθούν και σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας με πιο χαμηλό υψόμετρο, ενώ αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε πολλές περιοχές θα σημειωθεί παγετός. ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟ. (Την Κυριακή θα χιονίζει στις Κυκλάδες αλλά όχι στο Σύνταγμα….) Οι βόρειοι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ (έρχεται 2ο κύμα) θα πέσουν χιόνια πάλι στα βόρεια αλλά για λίγο, χιονόνερο ή χιόνι θα εκδηλωθούν και σε πολλά νησιά του Ιονίου, ενώ ο χιονιάς θα δώσει όμορφες εικόνες στην Κεντρική, Νότια & Ανατολική χώρα με την Εύβοια να είναι για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο. Χιόνι θα πέσει και σε αρκετά νησιά , τόσο των Κυκλάδων όσο και του Ανατολικού Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και στην Κρήτη.

Η ΤΡΙΤΗ θα είναι μια πολύ κρύα μέρα με χιόνι κατά τόπους στα ανατολικά & νότια, με πολύ ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη, αλλά γιατί εγώ βλέπω μια σταδιακή ύφεση όλης αυτής της βαρυχειμωνιάς από Τετάρτη? .

ΑΤΤΙΚΗ Μέχρι και την Δευτέρα (τουλάχιστον το πρωί) σε χαμηλές περιοχές μην περιμένετε τίποτε το συνταρακτικό. Στα πιο ορεινά ναι, ίσως και ημιορεινά απόψε την νύκτα. Μάλλον Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη λίγες ώρες, κατά διαστήματα, θα ζήσει όμορφες «λευκές» στιγμές, αυτή η περιοχή της χώρας. Η Αττική, για μια ακόμη φορά έχει διχάσει (και ήδη εκθέσει) πολλούς μετεωρολόγους, οι οποίοι κάνουν το λάθος να μεταφράζουν ανά ώρα ή ανά τρίωρο & μέρα – μέρα, κάποιους χιονοπρογνωστικούς χάρτες καιρού.

Θα προτιμήσω μια άλλου τύπου προσέγγιση, κάνοντας μερικές συγκρίσεις, χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις μου, για προηγούμενες χιονοΑττικοκακοκαιρίες και δίνοντας απλή καταγραφή, για τους διαδικτυακούς φίλους που με διαβάζουν.

Έτσι, αναρωτιέμαι : μήπως η Δευτέρα μεσημέρι (επικεντρώνομαι σε αυτήν την μέρα και χρονική στιγμή) μου θυμίζει την 17η Φεβρουαρίου 2008? Απαντώ: Μάλλον. Αλλά και πάλι δεν είναι τέτοιων ιστορικών επιπέδων, όπως άλλες χρονιές. Οι περιοχές που συνήθως βλέπουν χιόνι στην Αττική, είναι γνωστές. Και θα δουν χιόνι. Χιονοστρώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, χιονοπτώσεις σε πιο μέσα τμήματα του Λεκανοπεδίου και προς παράλιες περιοχές. Βεβαίως το κρύο, κρύο. Πάντως αν θα είναι κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα ΤΟ ΠΡΩΙ, η αιτία ΔΕΝ θα είναι τα πολλά χιόνια. Αν χρειαστεί θα τοποθετηθώ εκ νέου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (Πατρίδα της ψυχής μου δεν σε ξεχνώ) Την νύκτα Κυριακής και την Δευτέρα προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές , αλλά και ημιορεινές περιοχές. Όμως σε καμία περίπτωση, δεν θα έρθει ο χιονιάς του Ιανουαρίου 2017 ,που τότε το είχε στρώσει για τα καλά, ακόμα και στον Μύρτο. Γιάτσο (σσ:κρύο) αδέρφια. ‘Ερχεται γιάτσο στο νησί.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ γράφω κάτι προς γνωστούς αποδέκτες. Οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται αυτή την φορά, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά και κυρίως την θέση, κάποιων ψυχρών αερίων μαζών που έχουν κατέβει άλλες χρονιές, από την Μαύρη Θάλασσα. Και τούτο αποτυπώνεται (με διαφόρους παραμέτρους) στην στάθμη των 500 & 700 hpa. Επίσης θέλει μεγάλη προσοχή (και ανάλυση) ο τρόπος που θα διέλθουν οι ψυχρές αέριες μάζες την Δευτέρα, πάνω από Εύβοια, Αττική, Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FB ΟΡΕΣΤΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ ** Ο Ορέστης Καππάτος απόφοιτος της Σχολής ΙΚΑΡΩΝ, υπήρξε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και για πολλά χρόνια υπηρέτησε την Μετεωρολογική υπηρεσία της. Παρακολουθεί τις μετεωρολογικές συνθήκες στην χώρα μας και για λόγους ενημερωτικούς, κάνει σχετικές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB. Οπως γράφει στην ιστοσελιδα του, “πρόγνωση κάνεις όχι για να τρομοκρατήσεις αλλά για να ενημερώσεις”

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.