Άλλη μία αποτυχία των «Αρίστων»

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση απέδειξε την ανικανότητα της. Το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει στοιχειοδώς μία ακόμη μεγάλη κακοκαιρία.

Πρώτα οι καλοκαιρινές φωτιές, ύστερα ο «Μπάλλος» και τώρα η «Ελπίς». Αυτά τα τρία, διαφορετικά μεταξύ τους φαινόμενα, ανέδειξαν τα προβλήματα, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που έχει η αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Το τραγικό της υπόθεσης δε, είναι ότι η κυβέρνηση, όταν ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “πατούσε” πάνω σε αντίστοιχα φαινόμενα για να αναδειχθεί.

Η Αττική και στις τρεις περιπτώσεις ήταν η πρωταγωνίστρια αλλά και το θύμα. Στις καλοκαιρινές φωτιές ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου χάθηκε. Στον «Μπάλλο» κεντρικότατοι δρόμοι πλημύρισαν και λεωφορεία μετατράπηκαν σε υποβρύχια. Αυτή τη φορά με την «Ελπίδα» έχουμε φαινόμενα όπως αυτά της Αττικής οδού αλλά και άλλων κεντρικότατων δρόμων με χιλιάδες αυτοκίνητα να μένουν ακινητοποιημένα και χιλιάδες συμπολίτες να μην μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους και να ταλαιπωρούνται στους κλειστους δρόμους.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που εύκολα κάποιος επιρρίπτει ευθύνες αλλά πολύ δύσκολα αναλαμβάνει. Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την νοοτροπία. Σε κάθε περίπτωση αποτυχίας της το «δεν γνώριζε», «έκανε ότι ήταν δυνατό» και τώρα πλέον- ελέω covid- υπάρχει και η γνωστή καραμέλα της «ατομικής ευθύνηςτων πολιτών» Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ακούστηκε από βουλευτή της ΝΔ που ζήτησε να κοπούν πρόστιμα σε όσους δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική Οδό.

Πως γίνεται να επιρρίπτουμε ευθύνες όταν ως κράτος δεν έχουμε δώσει την γνώση στον πολίτη να ξέρει ότι πρέπει να έχει στην κατοχή του αλυσίδες ; Η νοοτροπία του Έλληνα δεν είναι να προλαμβάνει καταστάσεις και αυτό ξεκινάει από το κράτος. Καμία κυβέρνηση δεν προνόησε ποτέ για ακραία φαινόμενα και αυτό βαραίνει και την σημερινή, παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, τόνιζε προεκλογικά πως θα είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δράσει προνοητικά και αντί να θέσει ως αργίες τις επόμενες μέρες της καταστροφής, να θέσει την ημέρα που έδιναν οι προβλέψεις ότι θα υπάρξει «ιστορικός χιονιάς». Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνει τα επιπτώσεις και σε συνεργασία με τους δήμους και τις Περιφέρειες, μπορείς να φτιάξεις το οδικό δίκτυο ώστε τις επόμενες μέρες, ανάλογα και των φαινομένων, να λειτουργήσει κανονικά και η κοινωνία.

Δεν έγινε αυτό και έτσι μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ταλαιπωρήθηκε απίστευτα και θα “ανακουφιστεί” τώρα με ένα διχίλιαρο ή χιλιάρικο. Φυσικά και η απόφαση ήρθε ύστερα από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Αττικής Οδού. Παρόλα αυτά η ζημιά έγινε και το γυαλί ραγίζει. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης κάνει τους κυβερνώντες να αυτοανακηρύσσονται «Μωυσήδες» και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ακούμε για τους «άριστους» που τα κάνουν όλα τέλεια και ότι απλά οι «μίζεροι» δεν κατανοούν τη σημασία του έργου τους.

Μία κυβέρνηση η οποία δια του πρωθυπουργού, ποτέ δεν παραδέχεται τα λάθη της και η αντίδραση της είναι πάντα είτε το «πάρτα και μη μιλάς» είτε μισή συγνώμη στην εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργικού συμβουλίου. Κακοκαιρίες θα ξαναέρθουν και σίγουρα μεγάλες. Αλλαγή νοοτροπίας στον Έλληνα πρέπει να γίνει, για να μπορεί και ο πολίτης να έχει ατομική ευθύνη. Αλλά μένοντας στη μισή συγνώμη και στα διχίλιαρα δεν θα αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση θα κρύβεται, η αντιπολίτευση θα φωνάζει υποκριτικά με σοβαροφάνεια και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται ως μπαλάκι μεταξύ των κομμάτων…

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.