Ανδρουλάκης: Άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για ένα ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό τομέα


   Εκπροσώπους αγροτών συνάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη Βουλή.

   Ο κ. Ανδρουλάκης υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνάντηση γίνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, καθώς η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής.

   «Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο σημείωσε πως το εμπορικό έλλειμμα παραμένει και μπορεί να αυξηθεί, εάν «δεν υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις», όπως συγκεκριμένα τόνισε.

   Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν σε δύο επίπεδα. Ως προς τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, ανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν κι αυτό αφορά την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι που θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον χρειάζεται κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας, σημείωσε.

   Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου ένα μεγάλο κομμάτι πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Υποστήριξε ότι οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, «ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα», παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης.

   Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών ότι ήδη έχει κατατεθεί επερώτηση στη Βουλή, εξηγώντας ότι για το ΚΙΝΑΛ ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι προτεραιότητα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, θα δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. 

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.