Το «πακέτο» των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο -Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Στα 350 εκατ. ευρώ φθάνει το «πακέτο» των ενεργειακών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε, επίσης, παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου. Αναλυτικά, οι επιδοτήσεις για αυτόν το μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

– Για τα νοικοκυριά η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

• Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση είναι 15 λεπτά ανά kWh.

• Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση είναι 11 λεπτά ανά kWh.

Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται τον Φεβρουάριο σε 39 ευρώ.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.

– Για τις λοιπές χρήσεις, εκτός οικιακής (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.ά.) η επιδότηση παραμένει στα 6,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται, ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

– Για τις οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. «Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

– Για τα εμπορικά-βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

«Οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Πέρα, όμως, από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα τον λογαριασμό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνά ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό. Παράλληλα, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο “Εξοικονομώ”, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.