Βουλή: Νομοσχέδιο για ΕΦΚΑ: Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας – Κατά της αντισυνταγματικότητας η ΝΔ υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, «παρών» ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ.

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ από την αντιπολίτευση, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 την πρόταση υπερψήφισε και το ΚΚΕ, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος» ενώ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας και απορρίπτοντας τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων σε θεσμοθετημένες θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζει ευθέως τις αρχές του Συντάγματος για αξιοκρατία, ισότητα και διαφάνεια», υποστήριξε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν την ένσταση συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Επικαλούμενη δε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, υποστήριξε ότι «οι παρατηρήσεις της είναι κόλαφος για το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ειδική αξιολόγηση και την ειδική αποστολή και προαναγγέλλει τι θα ακολουθήσει αν ψηφιστεί».

«Παραβιάζεται η αρχής της ουδέτερης δημόσιας διοίκησης. Έχουμε συλλήβδην καθαίρεση όλων των γενικών διευθυντών και προϊσταμένων του ΕΦΚΑ με φωτογραφικές διατάξεις, με διορισμούς που γίνονται με πλήρη παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα με την συγκρότηση τριμελούς πειθαρχικού συμβουλίου χωρίς τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων δημιουργώντας άνιση μεταχείριση. Είναι σαφές ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές περί ισότητας, αξιοκρατίας, δημοκρατίας και διαφάνειας», υπογράμμισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

«Αν ένας οργανισμός που μόνος του συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι ειδική περίπτωση, τότε τι είναι;» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για ρητορική δύο μέτρων και δύο σταθμών. «Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα τεράστια προβλήματα του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων, όπως δεν τα κλείνει ούτε και το Σύνταγμα, που έχει ειδικές προβλέψεις που χρησιμοποιούμε», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάνει σήμερα λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ, ενώ ξεχνά ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση πέρασε νόμο για το Κτηματολόγιο που προέβλεπε πρόσληψη Γενικού Διευθυντή και αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα; Αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στη μια περίπτωση του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει και στην άλλη του Κτηματολογίου;»

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίρνει το μέρος ορισμένων μειοψηφιών μέσα στον ΕΦΚΑ που νομίζουν ότι θίγονται, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία εκατομμυρίων Ελλήνων». «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι επιτομή της κοινωνικής πολιτικής. Διότι ερχόμαστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Και γι’ αυτό διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον δημόσιο τομέα, όταν υφίστανται κατάλληλα αιτιολογημένες ειδικές συνθήκες».

Ταυτόχρονα, απέρριψε τις κατηγορίες για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού με προσλήψεις «γκόλντεν μπόις» από τον ιδιωτικό τομέα, αντιτείνοντας ότι «δεν απευθυνόμαστε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα στελέχη του ΕΦΚΑ».

«Υπάρχουν ορισμένες διευθύνσεις και λειτουργίες εντός του Φορέα για τις οποίες προφανώς υπάρχει εμπειρία στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δεν μπορεί να βρεθεί αλλού. Δεν πάμε να κάνουμε δογματικά προσλήψεις μόνο από τον ιδιωτικό τομέα για να επιδεινώσουμε την κατάσταση αντί να την βελτιώσουμε. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ασφαλισμένων. Αυτό απαιτεί το συμφέρον των ανυπεράσπιστων Ελλήνων που ταλαιπωρούνται στις ουρές, περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους, έχουν μια σειρά από προβλήματα εξυπηρέτησης από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτά τα προβλήματα ερχόμαστε να απαντήσουμε, δημιουργώντας μια νέα διευθυντική ομάδα που σε μερικούς μήνες θα δώσει πρόσθετη ορμή σε αυτόν τον πολύπαθο Οργανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, για τα πειθαρχικά συμβούλια και τους εσωτερικούς ελέγχους, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.100 εκκρεμείς καταγγελίες που αφορούν σε 7.500 υπαλλήλους, γιατί το πειθαρχικό συμβούλιο λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες για να εξετάσουν τα θέματα». «Ποιο είναι το πρόβλημά σας; Ότι κάνουμε σύντμηση στις ημερομηνίες στις οποίες εξετάζει το πειθαρχικό ή ότι βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές; Ναι, βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές. Δεν είναι η δουλειά των συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ να κάνουν τους κριτές για υποθέσεις συναδέλφων τους. Και αυτό το πιστεύουμε και το υπογραμμίζουμε. Το άρθρο 103 του Συντάγματος που επικαλείστε προβλέπει ότι τα 2/3 των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δύο στα τρία μέλη είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ναι, αλλά όχι συνθέσεις σαν κι αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα που οδήγησαν σε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της, τονίζοντας ότι «προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα οι διατάξεις για την πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία από τον ιδιωτικό τομέα». «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανένας δεν μπορεί να διοριστεί σε οργανική θέση που κατέχει μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εξελίσσεται βαθμολογικά και μισθολογικά και δεν μπορούν να παυθούν ή να μετατεθούν χωρίς απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου που γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια από ανεξάρτητη αρχή. Με το νομοσχέδιο παραβιάζεται η συνταγματική αρχή για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη η διάταξη η οποία παρακάμπτει πλήρως το ΑΣΕΠ», υποστήριξε η κ. Μπακαδήμα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, διαφώνησε ως προς το σκέλος της αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι η ένσταση του κόμματός της είναι βαθειά πολιτική για τα έντονα προβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου αλλά το Σύνταγμα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

«Το ΚΙΝΑΛ θέτει στο επίκεντρό του τα προβληματικά άρθρα τού νομοσχεδίου για τα οποία έχουμε εκφράσει ισχυρότατες ενστάσεις επί της αρχής και επί των άρθρων. Η αντίθεση μας είναι κατά κύριο λόγο βαθειά πολιτική και ουσιαστική για τις ελλείψεις και τις αστοχίες, τη πελατειακή λογική που διέπει το νομοσχέδιο αλλά δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να εγείρουμε ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ας αφήσουμε το Σύνταγμα ήσυχο. Να μην κάνουμε κατάχρηση του. Ως κοινοβουλευτική Ομάδα, το ΚΙΝΑΛ επικαλείται με φειδώ και υπευθυνότητα το Σύνταγμα. Άλλο όμως η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η συνταγματική επιχειρηματολογία που πρέπει να είναι στέρεη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου και συμπλήρωσε:

«Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής εγείρει ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, όπως το πολύ σοβαρό θέμα με τη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά θα εμπιστευτούμε τα ελληνικά δικαστήρια. Όμως η αποδόμηση αυτού του νομοσχεδίου θα γίνει με ακλόνητα πολιτικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένα και όχι με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Το πεδίο της πολιτικής μας αντιπαράθεσης είναι η διασφάλιση της αποδοτικότητας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη και που σίγουρα δεν πρόκειται να πετύχει με τις αναξιοκρατικές διατάξεις του νομοσχεδίου», κατέληξε.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι το «αστικό Σύνταγμα μετατρέπεται κάθε φορά σε λάστιχο, για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης». «Μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από αυτή την άποψη μπορεί να θεωρηθούν αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές οι διατάξεις του νομοσχέδιου. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και η μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρία με όρους αγοράς. Ανοίγει το δρόμο με αυτές τις ανατροπές για το τι θα γίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αντιεργατικό νομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί, υπερψηφίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος που δήλωσε «παρών», τόνισε ότι «αντί να έχουμε νόμους σύμφωνα με το σύνταγμα έχουμε σύνταγμα σύμφωνους με τους νόμους». Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ επισήμανε ότι «ανοίγει η πόρτα στα γκόλντεν μπόις».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τον σκληρό πυρήνα της δημόσιας διοίκησης».

«Αφήνει εκτός του ΑΣΕΠ τον διορισμό γενικών διευθυντών και προϊσταμένων από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι πατεντάτη αντισυνταγματική ρύθμιση και είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα», ανέφερε. «Το Σύνταγμα για εσάς μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ επιτέθηκε και στο ΚΙΝΑΛ για την στάση του, κάνοντας λόγο για «άχρωμους Ελβετούς». «Φαίνεται σήμερα ότι ξέχασαν ότι καταστρατηγείται το ΑΣΕΠ για το οποίο υπερηφανεύονται τα στελέχη του ως κατάκτηση του κόμματος τους. Δεν μπορείτε κύριοι του ΚΙΝΑΛ να λέτε για τις μεγάλες κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ και όταν έχετε την ευκαιρία να το υποστηρίξετε κάνετε μια μεγάλη πάσα στη ΝΔ», ανέφερε.

Έντονα αντέδρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε χαρακτηριστικά: «Μαθήματα πολιτικής το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται. Πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε εμάς δεν πρόκειται να βρείτε. Τώρα που πιέζεστε δημοσκοπικά θυμηθήκατε το ΑΣΕΠ και ξεχάσατε τις ευθύνες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Επειδή δεν καταλάβατε, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, έχουμε πλήρη διαφωνία με το νομοσχέδιο και αφήστε το σύνταγμα ήσυχο».

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας ως αβάσιμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας αντέτεινε ότι η «όποια πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ουσιαστικών επιχειρημάτων και όχι με την εργαλειοποίηση της διαδικασίας περί αντισυνταγματικότητας». Υποστήριξε ότι είναι επιτρεπτή συνταγματικά η επιλογή προσώπων με εμπειρία και εξειδίκευση που κρίνονται ότι μπορεί να υπηρετήσουν καλύτερα το δημόσιο συμφέρον σε περιπτώσεις που το επιβάλλουν οι καταστάσεις. Προσέθεσε ακόμα ότι ο ίδιος ο νόμος του ΑΣΕΠ προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης με απευθείας διορισμούς σε διευθυντικές θέσεις για σκοπούς που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά της, η αν. κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή χαρακτήρισε την πρόταση αντισυνταγματικότητας μια «νομικίστικη προσπάθεια» στο πλαίσιο των ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, θεωρεί ότι κάθε πρωτοβουλία ξεφεύγει από τα καλούπια που έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αν οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ πληρούν τις εξειδικευμένες απαιτήσεις να συμμετέχουν απολύτως ισότιμα με τους ιδιώτες», σημείωσε.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.