Νικόλας Φαραντούρης στον ΣΚΑΙ 100.3: Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους

Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3 παραχώρησε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλαος Φαραντούρης αναφορικά με τις επιπτώσεις της Ρωσο-ουκρανική.

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής με φόντο το Ουκρανικό εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

Ωστόσο, ακόμη και με αποκλιμάκωση της έντασης το κύμα ακρίβειας δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα. Ο πληθωρισμός καλπάζει με 6,2% και το ενεργειακό κόστος εκτοξεύεται από αστοχίες, έλλειψη επαρκών μέτρων και λάθος προτεραιότητες.

Η εξάμηνη διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom δεν απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να πληρώνουμε κατά 30% ακριβότερα το φυσικό αέριο σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία. Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα και πολιτικές προσανατολισμένες στην ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων. Την κρίσιμη στιγμή δόθηκε προτεραιότητα σε άλλες δαπάνες και όχι στη στήριξη των εισοδημάτων και σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις για διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου, άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και αυστηρή εποπτεία. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παραμένουν υποστελεχωμένες παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής τους προς την Κυβέρνηση.

Τέλος, στο θέατρο των εξελίξεων στο Ουκρανικό, απαιτείται εντονότερη παρέμβαση της ΕΕ για γεφύρωση της Αμερικανο-ρωσικής έντασης στην Ευρώπη. Στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές υποδομές διαφοροποίησης των οδεύσεων φυσικού αερίου καθώς μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και δια θαλάσσης στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην νήσο Ρεβυθούσα, ωστόσο και οι υφιστάμενες αποθηκευτικές δυνατότητες αλλά και τα αποθέματα αρκούν για δέκα μέρες.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Νικόλα Φαραντούρη:

Πηγή: kefaloniapress.gr

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.