Γεωργιάδης: Ο πληθωρισμός υπάρχει αλλά οφείλεται κατά τα δύο τρίτα στην αύξηση της τιμής της ενέργειας

Ο πληθωρισμός υπάρχει αλλά οφείλεται κατά τα δύο τρίτα στην αύξηση της τιμής της ενέργειας και όχι σε δυσλειτουργία της αγοράς, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση με τίτλο: “Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της βενζίνης στη χώρα – Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης”.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία του, κατά την οποία είχε σημειώσει ότι “εάν εξαιρέσεις το κόστος ενέργειας, δεν υπάρχει πληθωρισμός στην Ελλάδα”, είπε ότι είχε δεχθεί κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικαλείται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση: “Ο πληθωρισμός φυσικά και υπάρχει, αλλά οφείλεται κατά τα δύο τρίτα σε αύξηση της τιμής της ενέργειας και όχι βεβαίως σε δυσλειτουργία της αγοράς. Η δική μου αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος της αγοράς. Δεν είναι ο έλεγχος των τιμών της ενέργειας ούτε η μείωση των φόρων. Χαίρομαι ότι έστω και εμμέσως αναγνωρίσατε ότι στον τομέα της δικής μας αρμοδιότητας πάμε άριστα”, είπε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Χαρίτση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν τον πληθωρισμό στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2022 (σε ετήσια βάση), να φθάνει σε υψηλό 25ετίας, και από αυτόν, τα δύο τρίτα να αφορούν την ενέργεια.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε επίσης από τον ερωτώντα να εξηγήσει γιατί στις 9/1/2017, με υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου και αναπληρωτή υπουργό εκείνον, “όταν εμένετο τότε διεθνής κρίση, μικρότερη από τη σημερινή αλλά κρίση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου μπρεντ, αυξήσατε τον ΕΦΚ κατά 3,7 ευρωλεπτά για τη βενζίνη, κατά 10 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης. Εξηγείστε μου γιατί όταν εσείς είχατε την εξουσία όχι μόνο δεν μειώνατε τον ΕΦΚ αλλά τον αυξάνατε, και γιατί εμείς, σε μεγαλύτερη κρίση να κάνουμε τα ακριβώς ανάποδα;”

“Εσείς δεν λέγατε το Σεπτέμβριο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρχει πληθωρισμός;” αναρωτήθηκε, αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης. “Ναι, έχουμε αύξηση στις διεθνείς τιμές, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει την ψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη” πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: Η Ελλάδα γίνεται όλο και ακριβότερη και σήμερα είναι τέταρτη στην Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης. Ναι, για όλους ανεβαίνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου αλλά η Ελλάδα πληρώνει το βαρύ τίμημα, με μισθούς καθηλωμένους και με την άρνησή σας στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που κάνουν άλλες χώρες. Σας είχαμε πει ότι υπάρχει, και “δεν μπορεί να λέτε ότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και απευθυνθείτε σε άλλο υπουργό” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “το ότι έχουμε υψηλότερο ρυθμό 25ετίας, [..] ακόμη κι αυτό είναι καλό: Το Βέλγιο ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό του από το 1951, η Γερμανία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ από το 1970.. Εάν ο μέσος όρος του πληθωρισμού στον πλανήτη είναι 40 και 50 χρόνια πίσω, το 25 χρόνια για εμάς, είναι το μισό. Πάλι, καλύτερα από τους άλλους πάμε..”.

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.