ΚΥΣΕΑ: Παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – Συναγερμός για τους ομογενείς, μέτρα για το φυσικό αέριο

Την κατάσταση που προκύπτει στην Ουκρανία μετά την ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών και την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ συζήτησε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε σήμερα (22.02.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, όπως τονίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αλλά και όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί ότι η απόφαση της Ρωσίας συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Το ΚΥΣΕΑ εξέτασε και την κατάσταση των χιλιάδων Ελλήνων της Μαριούπολης και των άλλων περιοχών στην Ουκρανία. Οι ελληνικές αρχές στη χώρα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να τους δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συζήτησε, επίσης, το τι θα γίνει με το φυσικό αέριο. Αφού εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, τονίστηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν έτσι ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα οποία συζητήθηκαν στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ, περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για τα προβλήματα που μπορεί να μας προκύψουν εξετάστηκαν, σταθμίστηκαν ανάλογα με τις εξελίξεις. Η χώρα έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό κίνδυνο. Να μην στερηθούμε το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος όπου χρειαστεί στην κρίση για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Εξετάζουμε όχι επαναλειτουργία καινούριων μονάδων αλλά εργοστάσια που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες με αλλαγή του μείγματος. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην κινδυνέψει ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην έχουμε πρόβλημα. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο αλλά είχαμε μείζονες εξελίξεις χθες και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε λάβει μέτρα για να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός. Είτε με υγροποιημένο αέριο LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος. Οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά έχουν αντανάκλαση και σε άλλα επίπεδα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην διαταραχθεί η πορεία ανάπτυξης. Οι εξωγενείς κρίσεις μας δημιουργούν προβλήματα αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και διαχειριζόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες των επάλληλων κρίσεων».

Πηγή: formedia.gr

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Facebook

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Twitter

Ακολουθήστε ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ στο Instagram

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.