ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι, πια, ανάμεσά μας. Για όλον τον πλανήτη η θλιβερή είδηση δηλώνει πως το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή του Vangelis. Τον πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου, των Όσκαρ, της Μυθωδίας και των μεγάλων επιτυχιών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Και επισημαίνει: «Για εμάς του Έλληνες, όμως, που ξέρουμε ότι το δεύτερο όνομα του “παιδιού της Αφροδίτης” ήταν Οδυσσέας, σημαίνει ότι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς. Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη ‘παγκόσμιος’. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν Παγκόσμιος Έλληνας» αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Από τους Aphrodite’s Child μέχρι τη μυθική σόλο καριέρα. Από το Blade Runner μέχρι το 1492. Από το Όσκαρ μέχρι τα δεκάδες τιμητικά βραβεία. Από τις Ωδές μέχρι τη Μυθωδία. Από τη γη μέχρι τους αστερισμούς όπου έφτασε η μουσική του. Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά πάντα σε επαφή με τις ρίζες της μουσικής παράδοσης. Μία τεράστια απώλεια. Αλλά ταυτόχρονα μία παρουσία που ξεπερνάει τον χώρο και τον χρόνο».

ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας παγκόσμιος Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης», αναφέρει στο μήνυμά του για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η ιδιοφυής έμπνευσή του για το soundtrack της ταινίας ‘Οι δρόμοι της φωτιάς’, έγινε το σύγχρονο συνώνυμο του Ολυμπισμού και της φιλίας των λαών» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μουσική υπόκρουση που στο άκουσμά της να ενώνεται όλος ο πλανήτης κάτω από την ιδέα της αθλητικής άμιλλας.

Συνέδεσε το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστημικού χώρου από τον άνθρωπο. Το έργο του Μυθωδία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε την επιλογή της NASA για την αποστολή της ‘2001 Οδύσσεια στον ‘Αρη’. Έτσι, κατάφερε κάτι εντελώς σπάνιο: η τέχνη του έγινε συνώνυμο της επιστήμης.

Για εμάς τους Έλληνες οι δύο εργασίες του, ‘Ραψωδίες’ και ‘Ωδές’, επάνω στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αντίστοιχα, με την εξέχουσα ερμηνεία της φίλης του Ειρήνης Παππά, μας άνοιξαν νέους δρόμους ανάγνωσης της ελληνικής παράδοσης.

Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα» καταλήγει για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Β. Παπαθανασίου.

Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, με το επαναστατικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Έναν Μεγάλο Έλληνα, που τίμησε και πρέσβευσε διεθνώς τη χώρα όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα βήματα μιας σπουδαίας ζωής.

ΔΗΜ ΜΑΝΤΖΙΟΣ                                                                                             ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ

Από σήμερα, ο Vangelis ανήκει στο Πάνθεον των Αθανάτων. Οι μαγικές μελωδίες του θα μείνουν να μας θυμίζουν την Ελλάδα των αξιών και της πρωτοπορίας, την Ελλάδα των άξιων και ικανών. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του πρωτοπόρου στον ηλεκτρονικό ήχο μουσικοσυνθέτη, σκηνοθέτη και ζωγράφου Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Ο χαρισματικός αυτός δημιουργός κατέκτησε επάξια τη διεθνή φήμη με την κινηματογραφική μουσική του σε σπουδαίες ταινίες, μεταξύ άλλων και στη θρυλική Blade Runner, ενώ βραβεύθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Στις μουσικές του συνθέσεις συναντήθηκαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ο ήχος του ροκ, η διαρκής αναζήτηση νέων μορφών μουσικής έκφρασης και ο ενθουσιασμός για την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία τον ενέπνευσε διαχρονικά.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Ο Β. Παπαθανασίου τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, το οποίο συνέβαλε στην εξέλιξη της μουσικής σηματοδοτώντας την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                                             ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, που με το έργο του τίμησε την Ελλάδα και μίλησε στις ψυχές των ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Το «παιδί της Αφροδίτης», που τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για «τους Δρόμους της Φωτιάς», αφήνει πίσω την μουσική του, που θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει ο κ. Βελόπουλος στη δήλωσή του .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.