ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ : ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε αυτό το συνέδριο, διότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας και της προόδου.Μαζί είμαστε η φωνή των Ελληνίδων και Ελλήνων που, παρά τις δυσκολίες, περίμεναν με υπομονή να ψηφίσουν στις 8 του Μάη. Υπομονή που πηγάζει από ακλόνητη πίστη, ότι σε τούτη την Ελληνική Δημοκρατία, κάθε ψήφος μετράει, κάθε φωνή έχει αξία. Αυτή την πίστη τιμούμε σήμερα. Σε εσάς, τους 170.000 ανθρώπους που μας τίμησαν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σε εσάς, δεσμευόμαστε να σταθούμε στο ύψος της αποστολής μας: να μείνουμε ενωμένοι για να φέρουμε τη νέα, μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο προηγούμενο συνέδριο, στο διορισμένο του ΠΑΣΟΚ, είχα πει «ό,τι θάψετε εδώ μέσα, θα αναστηθεί αύριο εκεί έξω». Όπερ και εγένετο. ΠΑΣΟΚ Ανέστη, συντρόφισσες και σύντροφοι. ΠΑΣΟΚ Ανέστη!

Πρώτα στην κοινωνία, μετά εδώ. Τρανή απόδειξη ότι όταν το Σώμα ζητάει να πάρει δύναμη από τον Λαό, ο Λαός ανταποκρίνεται και μας απογειώνει. Και όταν παίρνει δύναμη από τον Λαό, η μοίρα αυτού του τόπου και η μοίρα αυτού του χώρου γίνονται ένα. Ας μείνει αυτό ως υπενθύμιση στους παλιότερους και παρακαταθήκη στους επόμενους.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τέτοιας επανασύνδεσης: της μοίρας της Παράταξης με τη μοίρα της Ελλάδας. Τόσο ως τόπος όσο και ως ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση και μια τεράστια ευκαιρία. Την πρόκληση να μείνουμε ενωμένοι απέναντι σε θηρία και την ευκαιρία να αλλάξουμε εμείς τις παθογένειες που κανένας δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αλλάξει. Με Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, καλούμαστε για ακόμη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ενώ εδώ μέσα χτυπά η καρδιά της δημοκρατίας και της προόδου, εκεί έξω ισχυροποιούνται οι δυνάμεις που την εχθρεύονται. Η σύρραξη Ρωσίας- Ουκρανίας έχει τεράστιες προεκτάσεις. Από τη μία μεριά, είναι κοινωνίες που επέβαλαν κανόνες κατά της ασυδοσίας του κεφαλαίου, κανόνες που επέβαλλε η σοσιαλδημοκρατία. Σαφείς κανόνες για την εργασία, το περιβάλλον, τα μονοπώλια, την προστασία του καταναλωτή, την εμπλοκή του κράτους στην αγορά. Από την άλλη, οι κοινωνίες που καλλιεργούν κι εξάγουν ασυδοσία του κεφαλαίου. Ό,τι πιο χυδαίο έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός.

Κοινωνίες όπου λίγοι αποφασίζουν για πολλούς. Όπου ο πλούτος μαζεύεται στην εξουσία. Και όπου κάθε κανόνας δικαιοσύνης απορρίπτεται, για να αποκτήσουν λίγοι τα πάντα. Αναμφίβολα, η αλαζονεία και η πλεονεξία του δυτικού κεφαλαίου δημιούργησε το τέρας του Πούτιν, το τέρας του Ερντογάν, τους πρίγκιπες που κόβουν δημοσιογράφους κομματάκια στις πρεσβείες τους. Αυτή η πλεονεξία ήθελε αγορές χωρίς κανόνες. Όσο όμως ισχυροποιούνται αυτές οι κοινωνίες και απλώνεται η πλεονεξία και η ασυδοσία, τόσο η Συντήρηση συμπιέζει τις δικές μας κοινωνίες και τους κανόνες που τις προστατεύουν. Ως Σοσιαλιστής λοιπόν σας λέω: «αν δεν τελειώσουμε το τέρας, το τέρας θα μας τελειώσει».

Καθημερινά, περπατώ τις γειτονιές της Αθήνας και συζητώ με ανθρώπους που ζουν τον πόλεμο στο πετσί τους. Μου εκφράζουν τις αγωνίες τους και μοιράζονται μαζί μου τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή τους η πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα σε καιρό ειρήνης. Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά.

Ακριβώς όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, που μας παρέδωσε τη χώρα χρεωκοπημένη, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, χάνει πολύτιμο χρόνο περιμένοντας την Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα. Θυμάστε όμως τι έγινε τότε; Η αδράνεια του Καραμανλή οδήγησε στα μνημόνια και μέσα από τον πόνο που προξένησαν γεννήθηκε ο διχασμός στην κοινωνία και το τερατούργημα του φασισμού. Έτσι λοιπόν και τώρα το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αναλάβει ιστορικό ρόλο. Να κρατήσουμε την ελληνική κοινωνία ομόψυχη και δυνατή, τα ελληνικά νοικοκυριά όρθια και την πατρίδα σε πραγματική και όχι εικονική πορεία ανάκαμψης.

Όμως, για να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη και να την οδηγήσουμε σε νέα εποχή κοινωνικής και οικονομικής προόδου, πρώτα έχουμε εμείς τη πρόκληση να μείνουμε ενωμένοι. Διότι τούτη την ώρα κάποιοι μας μετράνε: «Αυτός είναι μπλε ΠΑΣΟΚ ή ροζ ΠΑΣΟΚ;» Έτσι σκέφτονται στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία θέλουν να μας διχάσουν. Μας φοβούνται ενωμένους. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν. Φαντάζονται ότι θα αγοράσουν φθηνά και θα πουλήσουν ακριβά για να προσφέρουν πατερίτσα στην όποια επόμενη κυβέρνηση.

Για αυτό λέω, συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι πατερίτσες δεν γράφουν ιστορία. Ιστορία γράφουν τα κόμματα που μένουν ενωμένα, προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου και διεκδικούν πραγματική εξουσία για να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα του τόπου. Από την πρόκληση να μείνουμε ενωμένοι και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, πηγάζει η μεγάλη ευκαιρία, για εμάς και για τον τόπο: Να γίνουμε η δύναμη που θα αλλάξει, μια για πάντα, τις παθογένειες που κρατούν αυτή τη χώρα πίσω.

Γι’ αυτό, σήμερα χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο τόσο σαφές και ριζοσπαστικό, που η διακυβέρνησή μας θα φέρει μια μεγάλη επανάσταση στον τόπο. Τόσο αιχμηρό απέναντι στα συμφέροντα που επιβάλουν τη Συντήρηση, που είτε πορευτούμε αυτόνομα είτε συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, θα σημάνει το δικό της τέλος. Όχι το δικό μας.

Πριν τις εσωκομματικές εκλογές κατέθεσα δυο πολιτικά κείμενα: την Αναγέννηση Ι που περιγράφει ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που διασφαλίζει δικαιώματα και την Αναγέννηση ΙΙ που προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα. Ξεκινούν από μια βασική αρχή: Ότι η Ελλάδα έχει πλούτο αστείρευτο, ο οποίος σήμερα μένει αναξιοποίητος ή αξιοποιείται από λίγους. Αν θέλουμε ως κοινωνία και ως οικονομία να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να μεγαλουργήσουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε ποιος και με ποιον τρόπο αξιοποιεί αυτόν τον πλούτο.

Αυτό σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Για να το αλλάξουμε όμως πρέπει πρώτα να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση. Να σπάσουμε ολιγοπώλια, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να προσφέρουμε εργαλεία σε κλάδους που αναπτύσσονται, όπως ο αγροτικός, ο τουριστικός, η μεταποίηση και η ενέργεια, να ανοίξουμε για αυτούς τους κλάδους νέες αγορές, να απελευθερώσουμε τραπεζικές εγγυήσεις, για να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στο «παιχνίδι». Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης όμως μπορεί να γίνει μόνο με ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας.

Εδώ είναι η ουσία: Την εξουσία που σήμερα είναι συγκεντρωμένη στα υπόγεια του Μαξίμου πρέπει να περάσουμε σε Περιφέρειες και σε Δήμους, σε Επιμελητήρια και Συνεταιρισμούς, στα Πανεπιστήμια και τα Εργατικά Κέντρα ώστε από τη μια να έχουν αυτονομία να συνεργάζονται τοπικά και, από την άλλη, να αυξήσουμε τον έλεγχο και τον ανταγωνισμό των εξουσιών.

Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συλλογικής αξιοποίησης του πλούτου της χώρας. Και να τον μοιράσουμε δίκαια. Αυτό προσφέρει η Αναγέννηση. Μια αποσυγκέντρωση τόσο ριζική που τα προνόμια των λίγων στην εξουσία θα γίνουν εργαλεία για τους πολλούς στην κοινωνία. Και θα φέρει και πάλι στο πλευρό μας κάθε συλλογικότητα στην οποία δώσαμε υπόσταση και ό,τι πιο προοδευτικό έχει να προσφέρει η ελληνική κοινωνία.

Καθαρός λόγος: Μόνο με περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή την αρχή δεν μπορεί να την παρακολουθήσει η Συντήρηση. Είτε μας κοιτάζει από Δεξιά είτε από Αριστερά. Διότι θα σημάνει το τέλος της απόλυτης εξουσίας που σήμερα την κινητοποιεί. Βλέπετε εσείς σήμερα στην πολιτική σκηνή του τόπου, δύναμη που θα αντέξει συνεργασία για να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα μαζί μας; Εγώ ακόμα δεν βλέπω. Το ότι κανένας κομματικός συσχετισμός σήμερα δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να στηρίξει μια τόσο ριζοσπαστική πρόταση, που τα βάζει με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ξεκινώντας από βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα, είναι αυτό που θα διασφαλίσει στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα την αυτονομία του και τελικά την επιστροφή του στην εξουσία.

Στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει μπλε ΠΑΣΟΚ και ροζ ΠΑΣΟΚ. Ένα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ενιαίο, πράσινο, δυνατό. Με ιστορία και παράδοση. Ριζωμένο στις καρδιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων διότι όταν ήρθε η ώρα δέσαμε τη μοίρα μας με τη μοίρα της πατρίδας μας και ανταποκριθήκαμε στα κελεύσματα των καιρών. Σήμερα, καλούμαστε εμείς, μια νέα γενιά πολιτικών, να φέρουμε τη μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Με όπλο τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας και τον νέο αρχηγό μας, αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε κάθε χωριό. Σε κάθε γειτονιά. Κάθε μέρα. Και θα πετύχουμε.  Καλό μας αγώνα και καλή μας επιτυχία.»  

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.