ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ- ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΕΒΡΟ,ΛΕΣΒΟ, ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Κτύπησαν 40άρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω του καύσωνα διαρκείας που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μαίνονται μεγάλες οι φωτιές σε Μυτιλήνη όπου εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί, στον Έβρο όπου καίγεται για 4η μέρα το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς- Στον Εβρο βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο ενώ ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς από το Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα.

Μυτιλήνη: Εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός της Βρίσας- Πριν λίγο μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Σταυρός Λέσβου

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Ετσι από τη 1 το μεσημέρι άρχισε να εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολύχνιτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους.

Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Βρίσα Λέσβου για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.  

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η δυνατή δασική πυρκαγιά στη Λέσβο.

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Μάχη με τις φλόγες για 4η μέρα                                                       

Μεσημέρι τέταρτης ημέρας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με τις ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, να επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο, τη φωτιά έρπουσα να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρική ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στον Έβρο, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που για 4η μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στον Έβρο για τη μεγάλη πυρκαγιά, ή φωτιά χαρακτηρίζεται υφέρπουσα καθώς υπάρχει 1,5 με δύο μέτρα πούσι και πευκοβελόνες κάτω από τα δέντρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι στη περιοχή.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο το πρωί της Κυριακής, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη,για την εκτίμηση της κατάστασης. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ χθες το βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά το ομώνυμο χωριό.

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, τόνισε ότι  το δάσος της Δαδιάς είναι μεγάλο σύμβολο για το περιβάλλον για όλη την Ευρώπη και ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού και  συστάθηκε επιχειρησιακή ομάδα, ενώ αφού ευχαρίστησε τόσο τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και τους εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι το κλιμάκιο αναχωρεί ώστε να δει την κατάσταση επί του πεδίου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς χαρακτήρισε το δάσος της Δαδιάς σαν θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας και τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που θα έρθει η ώρα της αποκατάστασης.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ στη Χρυσοκελλαριά δόθηκε εντολή εκκένωσης. Πάντως το πρωί της Κυριακής στη Χρυσοκελλαριά, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-NEWS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.