Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022»

Στο βιβλίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφηγείται στο δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά τα γεγονότα της κρίσης των Μνημονίων 2009-2019, καθώς και τις πολιτικές προεκτάσεις τους. Αφηγείται με μεγάλη ακρίβεια τα γεγονότα και τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ καθώς και τις κρίσιμες συζητήσεις εντός των κυβερνήσεων. Πώς αποφασίστηκε το ΕΤΗΔΕ, ο πρόδρομος του ΕΝΦΙΑ, πως έγινε το PSI , τι συνέβη στις Κάννες και με το δημοψήφισμα. Παρόντες στην παρουσίαση κυβερνητικά στελέχη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και οικονομικοί παράγοντες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου, επεσήμανε ότι στο κρίσιμο 9μηνο ως υπουργός Οικονομικών βρέθηκε τρείς φορές ενώπιον των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με αποκορύφωμα την τότε μυστική -σήμερα γνωστή- συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011. Επίσης υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτέλεσε «εργαστήρι» για τη δημοσιονομικό συντονισμό της Ευρωζώνης και τόνισε με έμφαση ότι με το βιβλίο αυτό υπερασπίζεται τρείς κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά  Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τον κ. Βενιζέλο «τη δεκαετία 2010-2019 δοκιμάστηκε η Μεταπολίτευση».

Στο βιβλίο αφηγείται με μεγάλη ακρίβεια τα γεγονότα και τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ καθώς και τις κρίσιμες συζητήσεις εντός των κυβερνήσεων. Πώς αποφασίστηκε το ΕΤΗΔΕ, ο πρόδρομος του ΕΝΦΙΑ, πως έγινε το PSI , τι συνέβη στις Κάννες και με το δημοψήφισμα .

«Πιστεύω ότι είναι πραγματικός αναστοχαστικός εορτασμός της Μεταπολίτευσης. Να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί», σημείωσε, ενώ αναγνώρισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι έκανε μεγάλη υπέρβαση να εφαρμόσει μια πολιτική που είχε πολιτικό κόστος .

«Παραδώσαμε όρθια τη χώρα, ζήσαμε τη διακινδύνευση του πρώτου εξαμήνου του 2015», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με τη σημερινή συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι « θα κριθεί στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών. Θα κριθεί εντός των θεσμών και των μηχανισμών της αμερικανικής Δημοκρατίας».

Για το βιβλίο μίλησε ακόμη ο καθηγητής Γιώργος Ζαννιάς, επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενος σε προσωπικές πτυχές των δύσκολων εκείνων περιόδων

Εξήγησε ότι κρατήθηκε μυστική η συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε στο Βρότσλαβ γιατί «αν την είχαμε δημοσιοποιήσει, το «lets talk for the exit of Greece», την επόμενη ημέρα θα είχαν αδειάσει οι τράπεζες».

Μίλησαν ακόμη ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης λέγοντας ότι «τότε έζησαν ο Βενιζέλος μαζί με το Ζαννιά τις προσωπικές τους Θερμοπύλες» ενώ ο δημοσιογράφος ο Γιώργος Κουβαράς, που συνομίλησε και θέτει τα ερωτήματα στον Ευ. Βενιζέλο ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση η συζήτηση μαζί του που διήρκεσε 10 ώρες επί 2 ημέρες.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης , Κ. Πιερρακάκης , Θ Λιβάνιος, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ καθώς και πρώην υπουργός και δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Π Μπεγλίτης, Γ. Φλωρίδης, Δ. Ρέππα και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, η βουλευτής Χ. Κεφαλίδου τα στελέχη του κόμματος, Ν Σαλαγιάννης, Γ.Κουτσούκος, Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Δατσέρης, Ντ. Ρόβλιας, Μιλένα Αποστολάκη και οι Γ. Βούλγαρης, Γκ. Χαρδούβελης, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Σπ. Λυκούδης , ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας κ.α .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.