ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΨΥΧΩΝ ;

Ενδείξεις ότι οι λαθρέμποροι «ψυχών» που διακινούν παράτυπους μετανάστες κυρίως από την Τουρκία προς την χώρα μας, φαίνεται μετά την αύξηση της φύλαξης των διαδρομών προς τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο αλλάζουν διαδρομές και τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρούν την μεταφορά τους μέσω των διεθνών υδάτων, κάτω από την Πελοπόννησο και με κατεύθυνση προς την Ιταλία, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την ζωή τους.


Έτσι μετά την διάσωση περίπου 238 μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων το τριήμερο 17-19/08/2022, χθες και σήμερα είχαμε την διάσωση από το Λιμενικό και την Ελληνική Ακτοφυλακή 36 μεταναστών στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Νεάπολης Βοιών στη Λακωνία καθώς και την διάσωση ακόμη 80 μεταναστών ανοικτά της Ζακύνθου, πάλι στα διεθνή ύδατα.
Στην πρώτη περίπτωση ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη και ήταν ημιβυθισμένο σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά Νεάπολης. Άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε το ιστιοφόρο σκάφος και διέσωσε τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Ειδικότερα, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και περισυνέλεξε συνολικά τριάντα έξι (36) αλλοδαπούς διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι δέκα τέσσερις (14) ήταν άνδρες, έντεκα (11) γυναίκες και έντεκα (11) ανήλικοι, (έξι (06) κορίτσια και πέντε (05) αγόρια) και τους μετέφερε στο λιμένα Νεάπολης Βοιών.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό, ενώ οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε Κέντρο Υποδοχής του Δήμου Μονεμβασιάς.
Στην δεύτερη περίπτωση όλη νύκτα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση περισυλλογής μεταναστών από ιστιοφόρο σκάφος 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Οι μετανάστες, που σύμφωνα με πρώτη πληροφόρηση είναι περίπου 80 άτομα, περισυλλέγησαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο ενώ στο σημείο βρίσκεται πλωτό του λιμενικού.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.