ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ: Ο Γκορμπατσόφ έπαιξε θετικό ρόλο, αλλά υποχρεώθηκε να το κάνει καθώς ο κομμουνισμός κατέρρεε

Ο Μιχαήλ Γκορμαπτσόφ, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης, έπαιξε έναν θετικό ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, αλλά υποχρεώθηκε να το κάνει καθώς ο κομμουνισμός κατέρρεε, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», Λεχ Βαλέσα.

Ο Βαλέσα, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για «τον ειρηνικό αγώνα που έκανε για να υπάρξουν ελεύθερα συνδικάτα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην δεκαετία του 1980 και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Πολωνίας που εξελέγη με ελεύθερες εκλογές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ είχε έναν θετικό αντίκτυπο, αλλά έχει αμφιβολίες για τα κίνητρά του.

«Φυσικά, πρέπει να τον κρίνουμε θετικά, έπαιξε έναν θετικό ρόλο, αλλά ήταν υπό πίεση», δήλωσε ο Βαλέσα στο Reuters. «Δεν ήταν ότι ήταν πρόθυμος να το κάνει, ότι επιθυμούσε να το κάνει, αλλά αναγκάστηκε λόγω της κατάστασης», δήλωσε.

«Ο κομμουνισμός κατέρρεε, αντιμετώπιζε ολοένα και πιο πολλά προβλήματα και εκείνος προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να σώσει τον κομμουνισμό. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι βέβαιος εάν δεν μας εξαπάτησε στο τέλος, επειδή γνώριζε ότι η ΕΣΣΔ δεν θα μπορούσε να σωθεί», δήλωσε ο Λεχ Βαλέσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μ.ΜΕΝ)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.