ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ …. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ- ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ -ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ

Στο σύνολο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε. τα 16 –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο και ζήτησαν το όριο να τεθεί σε όλες τις εισαγωγές αερίου, απ’ όπου κι αν προέρχονται.. με βασικό επιχείρημα ότι πρόταση της Κομισιόν θα είχε το ακριβώς αντίθετο από το αποτέλεσμα καθώς θα πυροδοτούσε νέα εκτίναξη των τιμών.

Έγινε μία συζήτηση με πολλές διαφωνίες κάτι που δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και επισήμως πια ένα μεγάλο μπλοκ χωρών είπε «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Και βέβαια όπως φαίνεται η πλειοψηφία των κρατών μελών έλαβε υπόψη της ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι αν μπει πλαφόν θα κλείσει την στρόφιγγα.
Μεγάλη αποδοχή είχε η πρόταση για την υιοθέτηση ενός μηχανισμού παρόμοιου με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 2 μήνες, με την αποζημίωση σε σταθερή τιμή της παραγωγής ενέργειας που έχει χαμηλό κόστος και την δέσμευση των υπερκερδών που δημιουργούνται στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανέλθει με την τελική της πρόταση την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Συμβούλιο υπουργών θα κληθεί για να λάβει αποφάσεις πριν το τέλος του μήνα. Αυτό που θέλει η πλειοψηφία είναι ξεκάθαρο και είναι ότι το γενικό πλαφόν φυσικού αερίου θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως από που κι αν προέρχεται.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.