Ιστορική απόφαση της Ουάσινγκτον για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987.

Ιστορική απόφαση της Ουάσινγκτον για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε επιβληθεί το 1987. Από τις 2 Οκτωβρίου, η Λευκωσία θα έχει κάθε δικαίωμα να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της άμυνάς της.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λευκωσία και Αθήνα υποδέχονται με ικανοποίηση την απόφαση, χαιρετίζοντας την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε: «Αυτό σηματοδοτεί μια απόφαση ορόσημο, αντανακλώντας την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο twitter: «Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Δένδιας: Πολιτικό ορόσημο η απόφασηγια πλήρη άρση του εμπάργκο για Κύπρο
Η Άγκυρα αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις δέχεται ακόμα ένα ηχηρό ράπισμα σε διεθνές επίπεδο, μετά από αυτό της Γαλλίας για το νέο-οθωμανικό κρεσέντο της. Η ενόχληση της γείτονος, που εκτοξεύει νέες απειλές, είναι έντονη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί, θα κάνει την ελληνική πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έχει πρωτοστατήσει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τη Λευκωσία.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, εν μέσω της συνεχιζόμενης και παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική διπλωματία στρέφει την προσοχή της στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και προετοιμάζεται να απαντήσει σε κάθε πιθανή νέα πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας.

«Ψύχραιμα αποφασιστικά και ανυποχώρητα θα αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία ανάδειξης των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε σε δηλώσεις του νωρίτερα ότι η ένταση θα αυξηθεί, θα υπάρχουν μεγάλες εντάσεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου και ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους. Σημείωσε ακόμα ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, άλλη υποδοχή περίμενε από τους Αμερικανούς ο Ερντογάν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, περίμενε κάποια θετικά μηνύματα για τα F35 ή τουλάχιστον για τα F16 και βρέθηκε με την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην κυπριακή δημοκρατία.

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη απόφαση έχει πολιτική, διπλωματική και συμβολική σημασία και εκτιμά ότι αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων της Άγκυρας τις επόμενες μέρες και ότι θα δοθούν απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

ΠΗΓΗ: ERT-NEWS (Ρεπορτάζ: Δ.Γκάτσιος)

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.