ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η 3,5 ΩΡΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Ολες οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σε όλες και όλους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα. Πριν δώσω το λόγο για τις ερωτήσεις, επιτρέψτε μου μόνο μια φράση, γιατί σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή την υπενθύμιση όχι μόνο με όρους μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στην εγκληματική οργάνωση των νεοναζί στο μίσος, στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία, αλλά γιατί αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται και σήμερα και έχουμε το καθήκον να τους συνεχίσουμε. Ξεκινάμε αμέσως. Δίνω αμέσως το λόγο στην ΕΡΤ3, στη Γεωργία Λοτσοπούλου.

Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΡΤ 3): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και κυρίως ευχαριστώ γιατί τιμάτε σταθερά την ΕΡΤ3. Σας ακούσαμε στη χθεσινή σας ομιλία και ακούσαμε μια σειρά από εξαγγελίες που αντιστοιχούν από τη μία σε αύξηση δαπανών και από την άλλη σε μείωση εσόδων. Ακούσαμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για επιστροφή των αναδρομικών, για τιμαριθμική αναπροσαρμογή, για επίδομα μητέρας, δεν θα τα απαριθμήσω όλα. Και από την άλλη, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ, αντιστοιχούν σε μείωση των εσόδων.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς μετά από αυτές τις εξαγγελίες θα απαντήσετε στους πολιτικούς σας αντιπάλους που σας κατηγορούν ότι με αυτές τις εξαγγελίες και αυτό το πρόγραμμα ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο μνημόνιο, ή θα μείνουν απλά κάποιες εξαγγελίες που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ και ανέξοδες υποσχέσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λοτσοπούλου, σας ευχαριστώ για το ερώτημα. Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Που χρεοκόπησαν τη χώρα, την αφήσανε χρεοκοπημένη το 2009 και που σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας. Και κατηγορούν εμάς που διαχειριστήκαμε αυτή τη χρεοκοπία, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Διότι σήμερα κινδυνεύουμε να έχουμε και υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Υποκλέπτουν το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να δημιουργήσει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας, να ρυθμίσει το χρέος, ώστε να είναι βιώσιμο με έναν καθαρό διάδρομο την επόμενη χαμηλών αποπληρωμών.

Μας κατηγορούν λοιπόν εμάς. Σας ενημερώνω κυρία Λοτσοπούλου ότι το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. Όταν λοιπόν κάνουμε τη σύνθεση, αυτό που μένει είναι ένα κόστος 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα, το οποίο δεν διαφέρει και πάρα πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό που διαφέρει όμως και είναι η μέρα με τη νύχτα είναι το σχέδιο, ο τρόπος, το όραμα, το μοντέλο.

Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ενάμιση χρόνο, όσο διαρκεί η κρίση η πληθωριστική, έχει ένα μοντέλο. Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο μέσα κυρίως από την έμμεση φορολογία, άρα από τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη κυρίως, προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος.

Εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Θα καταργήσουμε την αισχροκέρδεια, θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς.

Το τελευταίο 8μηνο που διάγουμε, οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το καταλαβαίνετε αυτό; Ο πρωθυπουργός που έταζε προεκλογικά λιγότερους φόρους, το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους 7 δισ.

Ταυτόχρονα, είναι αυτός ο οποίος ο ίδιος λέει έδωσε 50 δισεκατομμύρια μέσα σε δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Φανταστείτε να είχαμε εμείς τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια. Εμείς διαχειριστήκαμε δυστυχώς χρεοκοπία και καταφέραμε να αφήσουμε 27 δισ. στα ταμεία. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που το έκανε αυτό, χάρη στα οποία σήμερα η χώρα είναι έξω από το νερό. Με το κεφάλι έξω από το νερό.

Και βεβαίως τα 7,5 από αυτά τα 50 δισεκατομμύρια γνωρίζουμε πού πήγανε, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα.

Επιτρέψτε μου όμως κλείνοντας να αντιστρέψω το ερώτημα, κυρία Λοτσοπούλου. Εάν δεν εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο ριζοσπαστικό πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των αδύναμων και τη φορολογική δικαιοσύνη, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Τη ραγδαία διόγκωση των ανισοτήτων, την ανάπτυξη που δεν είναι πια βιώσιμη μέσα από ένα πλαίσιο ραγδαίας αύξησης των ανισοτήτων; Αν δεν εφαρμοστεί λοιπόν ένα τέτοιο πρόγραμμα, φοβάμαι ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο, όχι την επόμενη χρονιά, αλλά την επόμενη τετραετία.

ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ (ΟΡΕΝ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πάμε στο θέμα των υποκλοπών. Είναι ένα θέμα που κυριαρχεί μεταξύ άλλων στην πολιτική επικαιρότητα. Από τις αρχές Αυγούστου, που έλαβε μεγάλες διαστάσεις με τις παραιτήσεις δυο κυβερνητικών αξιωματούχων, μεσολάβησαν αρκετά.

Η δυσκολία στην κλήση μαρτύρων με κομβικό ρόλο στην υπόθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, οι καταγγελίες Σπίρτζη για πιθανή παρακολούθησή του. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΑΔΕ για έρευνα συνεργατών σας και του κ. Σπίρτζη μεταξύ αυτών. Ζητήσατε σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών. Όλα τα κόμματα ζήτησαν σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών.

Υπάρχει το θέμα της καταστροφής των αρχείων που όλοι καταγγέλλουν. Υπάρχει το θέμα της επίκλησης του απορρήτου που επίσης είναι κοινό σημείο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έχετε μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για κοινοβουλευτική εκτροπή, για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν έχετε επισκεφθεί το ρυθμιστή του πολιτεύματος, την Προεδρία της Δημοκρατίας, να θέσετε το θέμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιγουρή, πρώτα απ’ όλα θέτετε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολίτευση, αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ίδια τη δημοκρατία. Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για μια αντιδημοκρατική εκτροπή, που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά.

Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε καμία ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία στην οποία ο πρωθυπουργός αποδεδειγμένα με την δική του ευθύνη είχε πιαστεί, ας το πω έτσι, να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα καθόταν στη θέση του. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείται δημοσιογράφος, προφανώς γιατί ενοχλούσαν οι έρευνές του. Και βεβαίως έχουμε και ένα τρίτο περιστατικό, την παρακολούθηση του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, του κ. Σπίρτζη, με το ίδιο παράνομο λογισμικό που όλως τυχαίως υπήρξε και στις απόπειρες παρακολούθησης των δυο, του κ. Κουκάκη και του κ. Ανδρουλάκη.

Συνεπώς, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Και δεν είναι δυνατόν αν εξαιρέσεις βεβαίως βαρύγδουπες, βαρυσήμαντες παρεμβάσεις στο δημόσιο βίο σημαντικών στελεχών της ΝΔ, η ίδια η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να αποδέχεται τη συνευθύνη για αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή.

Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ να σας το πω με ειλικρίνεια, έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη με όλα όσα τον βαραίνουν.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι δικό του ζήτημα. Αφορά την όποια πολιτική αξιοπρέπεια του έχει απομείνει. Αφορά βεβαίως και το κυβερνών κόμμα, τη ΝΔ, που εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, αλλά δεν θέλω να το ταυτίσω με τέτοιες αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και λειτουργίες. Τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν είχαμε δει τέτοιου είδους συμπτώματα.

Θέσατε όμως και ένα ερώτημα γιατί δεν πάω, αν θα θέσω, αν θέλω να θέσω θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομίζω πως δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που αφορά όλους μας. Τι να θέσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Να ζητήσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητά της αυτή. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου για ζητήματα κρίσιμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η επίκληση του απορρήτου που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί η επίκληση είναι απόρρητο απέναντι στη Βουλή. Που εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και δημοκρατικής ευθύνης.

Πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε και έχουμε ευθύνη μια σαφή θέση απέναντι σε όλα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας και ντροπιάζουν τη δημοκρατική λειτουργία.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, στο θέμα των υποκλοπών από τα όσα φέρεται να είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιάννης Ρουμπάτης, ο διοικητής της ΕΥΠ επί των ημερών σας, η Υπηρεσία παρακολουθούσε το Στέργιο Πιτσιόρλα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός σας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Θέλω να σας ρωτήσω εάν υπάρχει τελικά διαφορά ανάμεσα στην αριστερή και στη δεξιά παρακολούθηση. Εάν υπάρχει διαφορά στην παρακολούθηση πολιτικών προσώπων είτε γίνονται μέσω ΕΥΠ, είτε μέσω Predator, είτε μέσω Pegasus, όπως ακούσαμε και τελευταία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ γι’ αυτό το ερώτημα. Ακούστε. Είναι ξεκάθαρο. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επί των ημερών μας, κύριε Τσακίρη, λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κι εγώ ως πρωθυπουργός είχα μια απόλυτα θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή και με τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όπως γνωρίζετε, δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά ο διοικητής ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Δεν υπήρχαν στεγανά.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λοιπόν αποφάσισε, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης που αφορά οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας και κάποια στελέχη τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι υπουργούς.

Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα, αφού η εντολή αυτή είχε δοθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Ενημερώθηκα και έπραξα, πιστεύω, και το θέτω αυτό στην κρίση των πολιτών που σήμερα μας ακούνε για να συγκρίνουν, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον ή τους φίλους μου, αλλά αυτό που ο νόμος όριζε και το δημόσιο συμφέρον απαιτούσε. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ ένα πράγμα. Αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά, να με ειδοποιήσει, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση.

Και να πω βεβαίως ότι η υπόθεση αυτή, διότι είχαμε μια κακή συνήθεια εμείς την περίοδο που κυβερνούσαμε να μην καταστρέφουμε φακέλους, να μη λειτουργούμε χωρίς τη συνδρομή εισαγγελικών αρχών, να αποστέλλουμε όλο το υλικό στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια τώρα και προχώρησε σε διαδικασίες άσκησης ποινικής δίωξης.

Χθες, μαθαίνω ότι στο δικαστήριο για την υπόθεση αυτή οδηγούνται 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Κάτι λέει αυτό. Ότι προφανώς ορθώς δεν ενοχλήθηκα από τις αρχές του ’16 που ενημερώθηκα και μετά.

Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως σαφής. Έτσι λειτουργούσαμε εμείς. Και είχα δώσει ρητή εντολή, όλα τα στοιχεία τα κρίσιμα που αφορούσαν τις έρευνες της ΕΥΠ, να δοθούν στην επόμενη Διοίκηση. Και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, ενημερωνόταν τακτικότατα από το Διοικητή, τον κ. Ρουμπάτη, σε τακτικότατη βάση, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Και όταν υπήρξε η αλλαγή της κυβέρνησης, το κράτος είχε συνέχεια, δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει, όπως εγώ δεν παρέλαβα από κανέναν πρώην πρωθυπουργό, αν θυμάστε. Αλλά, όχι μόνο ενημέρωσε, κάθισε και για ένα μήνα, ενάμιση ως διοικητής της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ρουμπάτης. Το θυμάστε αυτό; Και παρέδωσε όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη.

Και τώρα προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι δήθεν αυτό είναι κάποιο στοιχείο που τώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστά όλα αυτά, από το 2020 η υπόθεση αυτή έχει δημοσιοποιηθεί. Ας μην προσπαθούν λοιπόν να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού, διότι οι συγκρίσεις νομίζω είναι σύγκριση ημέρας με νύχτα, σε όλα τα επίπεδα. Και όσο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους σε όσα συμβαίνουν σήμερα.

ΑΝ. ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω λίγο στον κ. Πιτσιόρλα, γιατί στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ έβγαλε μια πικρία για σας. Αυτό που ζήτησε ήταν κάποιες εξηγήσεις: Γιατί ήταν σε καθεστώς παρακολούθησης για κάτι το οποίο δεν διαχειριζόταν. Και βέβαια εδώ προκύπτει και το ερώτημα για τον κ. Πιτσιόρλα, που ήταν ένα στέλεχος που ήταν πάντα κοντά σας, ήταν σημαντικό στέλεχος στον Συνασπισμό.

Εσείς ουσιαστικά παρακολουθούσατε έναν πολύ δικό σας άνθρωπο ο οποίος δεν ενημερώθηκε και μετά για το τι ακριβώς γινόταν. Και δεν ξέρω αν είχατε καμία επικοινωνία μαζί του το τελευταίο διάστημα, γιατί όπως σας είπα, ζήτησε εξηγήσεις από εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Είμαι απόλυτα σαφής. Ξέρετε, εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά, ίσως εν τη ρύμη του λόγου σας, αναφερθήκατε με όρους που δεν αρμόζουν σε αυτό που εγώ έπραξα.

Είπατε «παρακολουθούσατε». Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν, η ΕΥΠ για υπηρεσιακούς λόγους που αυτή έκρινε, με συνδρομή εισαγγελέα, επαναλαμβάνω, έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι υπουργοί.

Και επαναλαμβάνω, για σκεφτείτε, κύριε Αντζολέτο, τι θα λέγατε εσείς σήμερα αν εγώ τότε παρενέβαινα, προκειμένου ν’ αποκλειστούν από την έρευνα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι φίλοι μου; Τι θα λέγατε εσείς τώρα; Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, επαναλαμβάνω, τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Ο κ. Πιτσιόρλας βεβαίως έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες. Κατανοώ ότι για οποιονδήποτε συμπολίτη μας που συνειδητοποιεί ότι κάποια περίοδο συμπεριελήφθη σε μια έρευνα, για τον καθέναν από εμάς όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και, βεβαίως, δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας από το γεγονός ότι, έξι χρόνια μετά, η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει, 7 συμπολίτες μας –όχι συμπολίτες μας όλοι, και ξένοι υπήκοοι, έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ορθώς λοιπόν ερευνήθηκε αυτή η υπόθεση από την ΕΥΠ. Δεν είναι, κύριε Αντζολέτο, ένας αόριστος εθνικός λόγος που δεν μας λένε ποιος είναι. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη υπόθεση. Και επιπλέον, κοιτάξτε τώρα: τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ ο πρώην, ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο προηγούμενος απ’ αυτόν, ο κ. Δραβίλας, ό,τι ερωτήθηκαν, κρίσιμα ζητήματα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή.

Ο κ. Δεμίρης, γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ο κ. Κοντολέων γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ποιος λοιπόν οφείλει εξηγήσεις, κύριε Αντζολέτο; Εμείς τις δίνουμε όλες τις εξηγήσεις. Ό,τι ρωτήσατε, θα πάρετε απαντήσεις. Ζήτησα και στο Κοινοβούλιο να υπάρξει, αν θέλει η κυβέρνηση, Ειδική Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ήταν απόλυτα θεσμική η συμπεριφορά μας.

Συγκρίνεται αυτό με την επίκληση του απορρήτου; Συγκρίνεται με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν τον γνώριζε κανείς και δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου; Ότι πήρε την ΕΥΠ με τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου και όταν πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί είπε «δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου»;

Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Οι συγκρίσεις είναι ανοιχτές για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας παρακολουθούν. Δεν φοβόμαστε λοιπόν την αλήθεια. Αυτό όμως το οποίο είναι κρίσιμο και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει σαφές απ’ όλους, είναι ότι αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο ίδιος αθώος. Προσέξτε: προσπαθεί να πει ότι «έλα μωρέ, όλοι τα ίδια έκαναν». Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Βέβαια, είναι κατάντια αυτό, οι “άριστοι” να είναι το ίδιο με τους “κατσαπλιάδες”, οι “εθνικόφρονες” και οι “υπερασπιστές της τιμής του έθνους”, με τους “εθνοπροδότες” -έτσι δεν μας έλεγαν; Είναι κατάντια αυτό για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αφηγήματος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Αλλά νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πάρα πολλά απ’ όλα όσα βλέπει να εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Θα γυρίσω πάλι στα θέματα της οικονομίας, όπως ξεκίνησε η σημερινή συνέντευξη και θα εστιάσω στην περίφημη μεσαία τάξη. Δεν θα πάω στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε χθες θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο μνημόνιο, θα μείνω στο επιχείρημα ότι μπορεί να πάμε σε τεράστια αύξηση φόρων για τη μεσαία τάξη.

Και ρωτώ το εξής: Οι πολίτες πολλές φορές ακούν υποσχέσεις που μένουν κενό γράμμα. Ειδική η περίφημη αυτή και πολυσυζητημένη μεσαία τάξη, που ακόμα και εντός του κόμματός σας υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τη φορολογική πολιτική της διακυβέρνησής σας, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό αυτή την τάξη, είναι δύσπιστη.

Ποιες είναι οι εγγυήσεις του Αλέξη Τσίπρα από εδώ, από τη ΔΕΘ, από αυτή τη συνέντευξη, ότι αυτά τα μέτρα για τη μεσαία τάξη θα εφαρμοστούν; Γιατί να σας εμπιστευθεί η μεσαία τάξη; Και ένα κρίσιμο ερώτημα: Επειδή ακούμε 20 δισ., 25 δισ., υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική ανεξαρτησία και βαθμός οικονομικής ελευθερίας ή θα πέσει η κυβέρνησή σας, αν σας δώσει εντολή ο ελληνικός λαός, σ’ ένα τείχος από τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και δεν ξέρω κι εγώ ποιους άλλους θεσμούς;

Και βεβαίως τίθεται κι ένα ερώτημα ευρύτερο, επειδή λέτε για μεσαία τάξη και μιλήσατε για ανισότητες: Μήπως ήρθε η ώρα για περαιτέρω φορολόγηση μεγάλου πλούτου; Περαιτέρω φορολόγηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περαιτέρω από αυτά που είπα χθες, λέτε. Καταρχάς θέλω να πω ένα πράγμα -το έχω δηλώσει και επανειλημμένως σε συνεντεύξεις μου το προηγούμενο διάστημα- το λέω ξανά και τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν, αν θέλετε, ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων.

Η μεσαία τάξη είχε τεράστιες απώλειες, ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 έως το 2015. Την περίοδο τη δική μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μια αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση και αδικήθηκε. Εγώ το έχω πει πρώτος. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, ιδίως με τον συνδυασμό φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών βαρών. Δεν ήταν όμως επιλογή μας.

Ξεχνάτε τι περάσαμε για να βγάλουμε τη χώρα όρθια; Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν «Γερούν γερά» και υποστήριζαν τους δανειστές; Ξεχνάτε; Δεν ήμασταν σε μνημόνια και σε αξιολογήσεις εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί οι οποίοι έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν δυο διαδοχικές κυβερνήσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τη διεθνή επιτροπεία;

Και είμαστε εμείς που το καταφέραμε και ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε το κεφάλι έξω απ’ το νερό. Ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε έναν καθαρό διάδρομο, δημιουργήσαμε 8 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, ενώ ήμασταν για πάρα πολλά χρόνια σε ύφεση. Αφήσαμε 38 δις στα Ταμεία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Με δεδομένο αυτό, εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σήμερα μια επιπλέον ηθική υποχρέωση: τις όποιες αδικίες αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε για να εκπληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο, να τις αποκαταστήσουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδατε τι επεφύλασσε στην πορεία για τη μεσαία τάξη όλα αυτά τα χρόνια. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι μια ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα, διότι αυτό είναι το σχέδιό του.

Τώρα λοιπόν, κύριε Ραβανέ, εμείς καταθέσαμε χθες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοστολογημένο. Δεν μιλάμε για 20 και 25 δισ., σας είπα ότι είναι 5,6 δισεκατομμύρια. Και βεβαίως ένα σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική αναδιάταξη και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που αν αθροίσουμε σε αυτό τους πόρους του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027, μιλάμε για κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και βλέπουμε ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης. Πού είναι η μεσαία τάξη σε αυτούς πόρους; Πού είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πουθενά. Τα πρώτα 450 εκατομμύρια από το κομμάτι των δανείων που εγκρίθηκαν, αφορούν 13 μόνο επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, που θα πάρουν δάνειο 0,8% για να κερδίσουν, αλλάζοντας τα δάνεια που έχουν στις συστημικές τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο. Περί αυτού πρόκειται. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να συγκρίνουν και να δουν ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που στο τέλος της ημέρας ευνοούν το ιδιωτικό συμφέρον, ιδιωτικά συμφέροντα.

Εξαγγείλαμε λοιπόν ένα σχέδιο, χτες, που έχει σημαντικές ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρχάς. Δεν μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα διαφορετικά μέτρα και σταθμά στη φορολόγηση, στα εισοδήματα από εργασία. Έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ορθώς αφορολόγητο, δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρέπει να έχουν, λέμε εμείς. Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα τέλος, ένας φόρος ο οποίος δεν έχει καμία λογική, καμία αρχή. “Σε φορολογώ γιατί υπάρχεις”.

Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν,με μια έγνοια από την πλευρά μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ που προβλέπουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προβλέπουμε να χτίζεται μέσα από αποδείξεις και πλαστικό χρήμα.

Έχουμε, κύριε Ραβανέ, πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε πια, είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει, αλλά έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον δρόμο της ραγδαίας ενίσχυσης των ανισοτήτων που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε, αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει.

ΑΠ. ΛΥΚΕΣΑΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ): Κύριε Πρόεδρε, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από την επίκληση του απορρήτου με δεύτερη γραμμή άμυνας τη χυδαία “κοινή” -καλούμενη- “λογική”, ανέκαθεν και κάθε μέρα συμβαίνουν αυτά.

Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα όμως, και η εφημερίδα μας έχει συμβάλλει, νομίζουμε, στις αποκαλύψεις. Τα αναντίρρητα γεγονότα είναι η παρακολούθηση των συναδέλφων Μαλιχούδη και Κουκάκη, η παγίδευση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη, και εσχάτως αυτό που μάθαμε του κ. Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που δεν έχουν αμφισβητηθεί, άλλοι επτά τουλάχιστον πολιτικοί βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Τα αρχεία παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη καταστράφηκαν, λένε. Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται τους μάρτυρες που προτείνατε, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα -λέει- Κοντολέων και Δημητριάδης γνωρίζουν, αλλά επικαλούνται το απόρρητο, η μεθοδευμένη δηλαδή ήδη συγκάλυψη, η συσκότιση είναι προφανής καθώς η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλοι καταλαβαίνουν ότι αδυνατεί να ξύσει έστω την επιδερμίδα της υπόθεσης.

Μια διευκρίνιση: Αν εσείς είχατε πει στον κ. Ρουμπάτη και αυτός το εκτέλεσε, ενημέρωνε συστηματικά τον κ. Μητσοτάκη, εσάς σας ενημέρωσε ποτέ για κάποια υπόθεση ο κ. Κοντολέων;

Δεύτερον, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώσατε χτες για την ΕΥΠ, το ερώτημα είναι πολύ απλό και το λένε και όλοι οι πολίτες: ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να μη θαφτεί στο σκοτάδι αυτή η βρώμικη ιστορία; Για να μη θαφτεί δηλαδή εν ολίγοις η δημοκρατία στην θανατηφόρα γι’ αυτήν μοιρολατρία, που οδηγεί στην απολυταρχία. Σας ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Σε σχέση με το πρώτο ερώτημά σας: με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μια εθιμοτυπική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την προειδοποίησή μου στη Βουλή απέναντι στον πρωθυπουργό, αν θυμάστε καλοκαίρι του ’19, ότι διαπράττει μέγα ατόπημα επιλέγοντας έναν άνθρωπο που δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου και αλλάζοντας τον νόμο προκειμένου να μπορέσει να τον κάνει διοικητή της ΕΥΠ. Και την επισήμανσή μου επίσης ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να παίρνει την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ήρθε στο γραφείο μου στη Βουλή για μισή ώρα, μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Καμία. Και υπήρξαν πολύ σημαντικά γεγονότα, που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, εντωμεταξύ. Καμία ενημέρωση.

Από εκεί και πέρα, τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα επιχειρήσει, τουλάχιστον. Η εξεταστική Επιτροπή που έχει συστήσει -που έχουμε ζητήσει όλοι και έχουμε ψηφίσει- είναι μια παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνουν ερωτήσεις και να διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν σε κρίσιμες στιγμές, να δημιουργούν εντάσεις. Είναι μια παρωδία, ένας εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Όπως επίσης εξευτελισμός της διαδικασίας ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε το κινητό του κ. Κουκάκη, που αποπειράθηκε να μολύνει το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, μόλυνε τελικά το κινητό του κ. Σπίρτζη. Το ίδιο ακριβώς… Άραγε από ποιον; Από ποιον!

Ξέρετε τι σημαίνει μόλυνση του κινητού με αυτό το λογισμικό; Σημαίνει ότι για όσο διάστημα αυτό ήταν ενεργό, είχαν τη δυνατότητα όχι απλά να ακούν τις συνομιλίες του Σπίρτζη, είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν το κινητό του όταν βρισκόταν στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα για να καταστρώνουμε στρατηγική στα ζητήματα και να συζητάμε τα θέματα της δημοσίας ασφάλειας, της προστασίας του πολίτη.

Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και να παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό!

Και κοιτάξτε, εδώ είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Η προστασία του Συντάγματος με βάση το ίδιο το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του εναπόκειται και στους ίδιους τους πολίτες, στον ελληνικό λαό. Σε όλους μας, στις πολιτικές δυνάμεις, στους βουλευτές, στους δημοσιογράφους.

Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης τα διεθνή, έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα, Financial Times, New York Times, Guardian, Politico… όλα. Και εδώ λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Τελικός κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά εμείς αυτή την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την αρμόδια Επίτροπο και όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα, αλλά και μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα, θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε για να μη μείνει αυτή η υπόθεση στο σκοτάδι.

Και θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα με δήλωσή μου: ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια ως οφείλουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν υπάρχει απόρρητο. Ποινικές ευθύνες, αντιθέτως, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν.

Διότι εδώ δεν έχουμε απλά ένα πολιτικό λάθος. Έχουμε μια αξιόποινη πράξη! Όσο δεν μας λένε την αιτία για την οποία παρακολουθούσαν πολιτικά στελέχη και ιδιαίτερα έναν πολιτικό αρχηγό -ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Σπίρτζης είναι εκλεγμένοι, ο ένας στο Ευρωκοινοβούλιο και ο άλλος στο Κοινοβούλιο. Όσο επικαλούνται έναν απροσδιόριστο εθνικό λόγο χωρίς να μας λένε την αιτία, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις υποψίες μας ότι δεν πρόκειται μονάχα γι’ αυτούς τους δύο, ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τον αρχηγό ενός κόμματος που ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού να έχει ένα τέτοιο ανοιχτό θέμα και να το αφήνει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης, να υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα αν είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων. Δεν γίνεται αυτό.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσα και έξω από τη χώρα με όσα θεσμικά μέσα διαθέτουμε προκειμένου η αλήθεια να βγει στο φως. Και να είστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή η αλήθεια θα βγει στο φως, δεν θα καταφέρουν να την κρύψουν στο σκοτάδι.

Ε. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, χτες στην ομιλία σας αναφερθήκατε σε μια σειρά από μέτρα και μεταρρυθμίσεις που εκτιμάτε ότι θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών του ρεύματος. Είναι όμως εφικτά αυτά; Για να γίνω πιο συγκεκριμένη: πως θα επανακρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ; Τι ποσά χρειάζονται; Έχετε υπολογίσει; Και κάτι ακόμη: πώς θα αναστείλετε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας; Θα πάτε κόντρα στις κοινοτικές οδηγίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μπαρμπάτση, θέτετε δυο κρίσιμα ερωτήματα όχι για εμένα, αλλά για τους πολίτες που μας παρακολουθούν: Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ένα χρόνο πριν, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εγώ κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι με ένα μαγικό τρόπο θα καταφέρει να μειώσει το κόστος των λογαριασμών. Τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να μειώσει το εισόδημα των πολιτών.

Απέκρυψε όμως -όλως τυχαίως;- στο πιο μεγάλο ετήσιο οικονομικό Φόρουμ, που είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν είπε ούτε μια κουβέντα γι’ αυτό που σχεδίασε και ανακοίνωσε μια εβδομάδα σχεδόν μετά, δέκα μέρες: την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν είπε κουβέντα. Και δεν είπε κουβέντα, διότι έγινε με μια σκανδαλώδη διαδικασία, κυρία Μπαρμπάτση. Μια διαδικασία η οποία χρίζει διερεύνησης. Το Ελληνικό Δημόσιο σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πλήρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ για να απωλέσει το 17% των μετοχών στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και να δοθεί η δυνατότητα σε μια πολιτική η οποία έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη συμφερόντων. Αυτών που έχουν τις μετοχές.

Με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας, με υπερκέρδη, και με αύξηση τρομακτική στην τιμή της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αρχή μεταφερόταν αυτούσια μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής στους πολίτες, σήμερα πάλι στους πολίτες με έμμεσο τρόπο. Διότι επιδοτείται αυτή η αισχροκέρδεια μέσα από τα δημόσια Ταμεία, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έπαιξε μετά την ιδιωτικοποίησή της καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Και ταυτόχρονα έχει μια διοίκηση η οποία έχει σπεύσει επανειλημμένα να χειραγωγήσει τις τιμές της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Επανειλημμένα, με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.

Αυτά τα οποία λέω δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα. Και αυτά είναι αξιόποινες πράξεις. Άρα το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι ότι αυτό το πάρτι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων θα τελειώσει. Ότι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να λειτουργεί για την κοινή ωφέλεια, για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες μέτοχοι ή funds έσοδα από την τιμή της μετοχής και τα μερίσματα.

Και σας καλώ, κυρία Μπαρμπάτση, να δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Γιατί κάποιοι θα σπεύσουν να πουν «μας γυρίζεις σε λογικές παρωχημένες…». Ποιες είναι οι παρωχημένες λογικές; Η μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε ραγδαίες κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο Μακρόν το έκανε πρώτος πριν από ενάμιση χρόνο, στη Γερμανία το επόμενο διάστημα κρατικοποιείται η Uniper, τα γερμανικά διυλιστήρια της Rosneft και μια σειρά από κρίσιμες επιχειρήσεις διανομής αερίου κρατικοποιούνται. Γιατί; Διότι προφανώς στη Γερμανία και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει αυτός ο κανόνας της επιδότησης της αισχροκέρδειας με τα λεφτά των φορολογουμένων, άρα έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει. Και όταν περάσει η κρίση, θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα της ενέργειας όταν περνάμε μια τέτοια τρομακτική ενεργειακή κρίση. Άρα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Τελεία, παράγραφος.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας… θυμίστε μου κυρία Μπαρμπάτση.

Ε. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ: Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας: πώς θα πάτε κόντρα στις κοινοτικές οδηγίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του target model, το οποίο είναι μια Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η εποπτεία όμως της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, τα ρυθμιστικά εργαλεία ελέγχου και παρέμβασης στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης. Δεν έχουν να κάνουν δηλαδή με την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Και κοιτάξτε μια διαφορά για να καταλάβετε: σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που δημιουργεί και εκεί στρεβλώσεις και γι’ αυτό συζητούν τώρα τη μεταρρύθμισή του, υπάρχει η προθεσμιακή αγορά, υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια προθεσμιακής αγοράς, το 100% σχεδόν περνάει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει μία ρηχή αγορά και ολιγοπωλιακή αγορά, όπου είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργηθούν συνθήκες εναρμονισμένων πρακτικών, ιδίως όταν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια και αυτό συμβαίνει στην προ ημερήσια αγορά με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Αυτό το ράλι των τιμών, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ρεύματος!

Άρα, υπάρχει δυνατότητα της ρυθμιστικής παρέμβασης και εναπόκειται στον Έλληνα νομοθέτη και υπάρχει και η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα την παρέκκλιση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όπως το κέρδισαν αυτοί.

Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το ζήτησε ποτέ αυτό; Άλλες χώρες δεν είχαν την ανάγκη να το διεκδικήσουν με τόσο μεγάλη επίταση όπως το διεκδίκησε η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εμείς είχαμε και σας εξήγησα τους λόγους για τους οποίους είχαμε. Δεν μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην αισχροκέρδεια, να έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος στη χονδρική.

Είχαμε σημαντικούς λόγους. Σας είπα, η ρηχή αγορά, η ολιγοπωλιακή αγορά, δεν το ζήτησε. Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Αφήστε, δε, που φαντάζομαι ότι ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να επικρατούν άλλες απόψεις για την αναγκαιότητα συνολικής μεταρρύθμισης αυτού του μοντέλου.

Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ (STAR): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ο πρωθυπουργός από αυτό το βήμα την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για “τερατογένεση”. Και ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, άσχετα εάν είσαστε εσείς πρώτο κόμμα ή όχι. Και γνωρίζοντας εν δυνάμει τους κυβερνητικούς σας εταίρους, με αυτούς δηλαδή που θα μπορούσατε να σχηματίσετε μια κυβέρνηση, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό με ένα κόμμα το οποίο επικρίνετε με σφοδρότητα για σχεδόν όλα τα δεινά του τόπου, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, και με ένα άλλο που τον επικεφαλής του τον αποπέμψατε από την δική σας κυβέρνηση και είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Σαββοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης λέει “τερατογένεση” την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία ξανά. Φαντάζομαι όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία και να συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

Και μιας και το θεωρεί “τερατογένεση”, εγώ θα του έλεγα να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να απευθυνθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τους πει ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στον κ. Σολτς και σε πολλούς άλλους, διότι στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα εάν θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ποια είναι πιο ισχυρή κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής και λαϊκής νομιμοποίησης, ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3 της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού; Έτσι είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη θεσμική τομή, σε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα. Και πιστεύω, και το είπα χθες στην ομιλία μου, ότι αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή, η νέα μεταπολίτευση για τον τόπο, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλήσεις και να έχουμε κυβερνήσεις οι οποίες θα έχουν μια πολύ πλατιά νομιμοποίηση. Να διατηρούμε τις διαφορές μας, αλλά να έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Προγραμματικές συγκλίσεις δεν μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, αλλά μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, ή ανάμεσα στις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Προοδευτικοί συνασπισμοί εξουσίας, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, συντηρητικοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και επαναλαμβάνω, είναι μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή αυτή. Δεν δημιουργεί αστάθεια. Δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι υπάρχει, για πρώτη φορά στον τόπο, η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος.

Από εκεί και πέρα, κοιτάξτε, με ρωτήσατε εάν θα μπορέσω να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Προφανώς. Αλλά το βάρος του προγράμματος, που θα αποτελεί σύνθεση και σύγκλιση προγραμματική, θα έχει να κάνει με το βάρος που θα δώσει ο ελληνικός λαός στα πολιτικά κόμματα.

Και θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η δυνατότητα, αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, υπάρχει μόνο μια εκδοχή. Το γνωρίζετε όλοι. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν είναι η πρώτη η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει αυτός τον πρώτο λόγο. Θα πάρει την πρώτη εντολή, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει συσχετισμούς και να φτιάξει αυτός μια κυβέρνηση. Ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο, ή δεν ξέρω με ποιον.

Έτσι είναι τα πράγματα. Η νέα μεγάλη αλλαγή λοιπόν που θα είναι η πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος, μιας πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης, μπορεί να προκύψει μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Δ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Όλες οι δημοσκοπήσεις, όπως βλέπετε, ακόμα και αυτές που εσείς περιγράφετε ως αντισυστημικές, όχι μόνο τώρα, αλλά ήθελα να το σημειώσω αυτό, ήδη από τις αρχές του 2016 δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πίσω από τη ΝΔ. Πώς εξηγείτε εσείς, κύριε Πρόεδρε, και πώς ερμηνεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετατραπεί σε έναν πόλο που μπορεί να εκταμιεύει τη φθορά της κυβέρνησης; Και ειδικότερα και σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση διανύει τον τρίτο και λίγο παραπάνω χρόνο της;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Μανιάτη, πρέπει να σας μιλήσω με πολλή ειλικρίνεια. Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω καθόλου υπόψη μου τα στοιχεία, τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη, όπως δεν έχει εμπιστοσύνη και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε μετρήσεις, δεκάδες μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διαμορφώνουν μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή την οποία συναντά κανείς με μια απλή βόλτα σε ένα καφενείο, σε μια λαϊκή αγορά, εκεί όπου οι πολίτες συνομιλούν, εκφράζονται, καταθέτουν τον προβληματισμό τους.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μια διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ενδεχομένως δεν έχει να κάνει με κάποιο δόλο, αλλά με συστημικό πρόβλημα των μετρήσεων. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν τις εκλογές του 2019, ο μέσος όρος των προβλέψεων, των μετρήσεων της κοινής γνώμης ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γύρω στο 25% με 26% και πήρε 32%.

Αλλά δεν θέλω να μείνω σε αυτό. Θέλω να πω ένα πράγμα. Ότι οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Και στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα αλλά και οι μετρήσεις αυτές.

Δεν θέλω βεβαίως να παρεξηγηθούν όσα λέω. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις, αλλά εδώ έχω τον πειρασμό να πω ότι ορισμένες εξ αυτών δεν είναι συστημικού χαρακτήρα τα προβλήματα, δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, είναι πλαστογραφία της στιγμής.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι μια όχι από τις πιο γνωστές και γνώριμες δημοσκοπικές εταιρείες, αλλά μια από αυτές που κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσκολία, σπεύδει να αυξήσει τη διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Μία από αυτές τις εταιρείες μέσα από τη Διαύγεια διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις και μέσα από διαδικασίες σπασίματος των αναθέσεων, ώστε να μπορεί να πιάνει το όριο των 60.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος.

Όλα αυτά τα στοιχεία που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν ικανά να ρίξουν μια κυβέρνηση, όπως έγινε στην Αυστρία, στην Ελλάδα θεωρούνται κανονικότητα. Δεν τρέχει και τίποτα.

Και επαναλαμβάνω, δεν θέλω να πω ότι όλοι είναι το ίδιο, αλλά πολλές φορές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, και άρα δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας στο σύνολο των εταιρειών μετρήσεων της κοινής γνώμης. Το οποίο πρέπει να το λάβουν σοβαρά όσοι έντιμοι επιστήμονες – και είναι πολλοί αυτοί – εργάζονται και έχουν μια σημαντική συνεισφορά σε ένα κρίσιμο εργαλείο που πρέπει να είναι εργαλείο για να κατανοούμε τις στάσεις της κοινής γνώμης και όχι για να χειραγωγούμε τις στάσεις της κοινής γνώμης.

Γ. ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ (NEWS 247): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω για το ζήτημα της στέγης. Ένα θέμα που μαζί με την ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, όχι μόνο τους νέους. Τα προβλήματα γνωστά, υψηλά ενοίκια σε σχέση με χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη κατοικιών, κυριαρχία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βρέθηκε το θέμα αυτό στο επίκεντρο των εξαγγελιών, τόσο των δικών σας, όσο και του κ. Μητσοτάκη. Εσείς μιλήσατε για επιδότηση ενοικίου, ο κ. Μητσοτάκης για επιδότηση επιτοκίου αγοράς. Γιατί θεωρείτε ότι η δική σας πρόταση θα είναι πιο πειστική από αυτή του κ. Μητσοτάκη σε μια χώρα που έχει ροπή προς την ιδιοκατοίκηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα. Είναι ένα κρίσιμο θέμα, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη, είτε αυτό αφορά ενοίκια, είτε αυτό αφορά δάνεια για τη στέγη τους και βεβαίως όλες τις άλλες υποχρεώσεις, κοινόχρηστα, λογαριασμούς. 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, με δυο λόγια. Και η πρόταση η οποία έφερε η κυβέρνηση, η οποία πολύ όψιμα ανακάλυψε το πρόβλημα αυτό. Και το φανερώνει το γεγονός ότι δεν ενέταξε καμία χρηματοδότηση για το στεγαστικό πρόβλημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η Πορτογαλία, που έχει τον παρόμοιο πληθυσμό με εμάς και αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, όχι τόσο οξυμμένο όμως, ενέταξε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για το στεγαστικό.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος ενέταξε 1,3 εκατομμύρια. Αστείο ποσό. Και ήρθε πάρα πολύ όψιμα και εκ των υστέρων, ενώ όσο έχουμε αναδείξει κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι μόνο -και το μέσο στο οποίο εργάζεστε έχει αναδείξει πολύ έντονα το πρόβλημα της στέγης ιδίως για τους νέους ανθρώπους- ήρθε οψίμως να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τα λεφτά των εισφορών των εργαζομένων, του πρώην ΟΑΕΔ. Και ένα πρόγραμμα που στην πραγματικότητα έρχεται να ευνοήσει τις τράπεζες και ενδεχομένως κάποιους ιδιώτες εργολάβους μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού.

Το πρόγραμμα αυτό που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα για το αποτέλεσμα το οποίο μας λέει ότι θα έχει. 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 100.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες. Όταν, επαναλαμβάνω, είναι πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας που χρήζουν κάλυψης των αναγκών τους.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μια από τις πρωτοβουλίες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όταν εξελέγη, ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών από δάνεια για τη στέγη τους και για τις σπουδές τους.

Δεν ξέρω εάν αυτό το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που πηγαίνει συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό το οποίο μας προτείνει είναι σε μια οικονομία και σε μια κοινωνία που έχει μπουκώσει –ας το πούμε έτσι– από κόκκινα δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, αλλά αφορούν ηλικίες πάνω των 40, δημιουργικές ηλικίες, να μεταφέρουμε το πρόβλημα αυτό για να εξυπηρετήσουμε τις τράπεζες στις μικρότερες ηλικίες. Δεν είναι λύση αυτό. Δεν είναι λύση αυτό.

Και επίσης ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμά του δεν λέει κουβέντα για τη σύγχρονη μάστιγα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του Airbnb. Κουβέντα.

Διότι οτιδήποτε ρυθμίζεται αυτομάτως από την αγορά θεωρείται αναπτυξιακό. Είναι μια αντίληψη αυτή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα τεράστια οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια λίγων επιχειρήσεων. Δεν μιλάμε τώρα για το Airbnb που μπορεί ένας ιδιώτης να έχει ένα, δυο, τρία ακίνητα. Μιλάμε για επιχειρήσεις από το εξωτερικό που έρχονται και παίρνουν δεκάδες ακίνητα, εκατοντάδες ακίνητα στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα.

Και έχουν φτάσει, έχουν οδηγήσει την τιμή, την έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ενοικίου στο θεό. Και δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή, δεν υπάρχει στέγη για τα νέα ζευγάρια, ή υπάρχει στέγη με πάρα πολύ ακριβό ενοίκιο. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης της κυβέρνησης, εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τους εξής άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και τη διεύρυνση των οικονομικών ορίων που θα αφορά 400.000 νέους ανθρώπους.

Ο δεύτερος βασικός άξονας είναι η παρέμβαση στο Airbnb, βάζοντας όριο, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης κατοικιών στο Airbnb μόνο στα φυσικά πρόσωπα και μέχρι ένα περιορισμένο αριθμό, όπως έγινε και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Βαρκελώνη για παράδειγμα.

Και ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η Τράπεζα Στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Δηλαδή η αξιοποίηση δεκάδων χιλιάδων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου που είναι αναξιοποίητα, καθώς και η παροχή κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν στην Τράπεζα Στέγης το σπίτι τους προς ενοικίαση και σταθερό ενοίκιο από την πλευρά του κράτους για 3, 5, 7 χρόνια με φορολογικά κίνητρα. Δηλαδή μικρότερο ΕΝΦΙΑ και αξιοποίηση, ανακαίνιση, ενεργειακή αξιοποίηση του ακινήτου τους, ώστε να ξέρουν ότι θα έχουν ναι μεν ένα όχι πολύ υψηλό ενοίκιο, αλλά σταθερό από το κράτος και το κίνητρο να έχουν χαμηλότερη φορολογία και ενεργειακή αξιοποίηση του ακινήτου ώστε να ισοφαρίσουν την όποια χασούρα τους.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε να υπάρξει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στην Τράπεζα Στέγης για να μπορέσει το κράτος να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

Και όλα τα υπόλοιπα, από κει και πέρα, μπορεί κανείς να τα δει σε ό,τι αφορά το πώς θα χτιστούν νέες κατοικίες, νέες κοινωνικές κατοικίες. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε και να δούμε και μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί στο Βερολίνο. Είμαστε ανοιχτοί αλλά οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας είναι αυτοί οι τρεις που σας είπα, κύριε Λιβιτσάνο. Kαι καταλαβαίνετε πόσο διαφορετικό είναι στην σύλληψή του, στην αντίληψή του από αυτό που πρότεινε προχθές ο κύριος Μητσοτάκης.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ (ΚΡΗΤΗ TV): Καλό μεσημέρι, κύριε Πρόεδρε. Εδώ, κέντρο και δεξιά τώρα. Θα επιστρέψω στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, αν και υπάρχει μία ακόμη διάσταση, οι εκφοβιστικές αγωγές σε μέσα ενημέρωσης ή δημοσιογράφους από κυβερνητικά στελέχη ως προληπτική λογοκρισία να μην ασκείται κριτική στο έργο τους.

Συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή αυτό το διάστημα. Δεν έχουν κληθεί σε αυτήν δύο επίσης συνάδελφοί μας που παρακολουθούντο, ο κύριος Κουκάκης και ο κύριος Μαλιχούδης. Δεν έχουν κληθεί οι πάροχοι που φέρονται να έχουν λογισμικό για παρακολουθήσεις. Δεν έχει κληθεί ο παραιτηθείς κύριος Δημητριάδης. Δεν έχει κληθεί ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός.

Θέλω λοιπόν να μας αποσαφηνίσετε σήμερα τρία ζητήματα: τι πραγματικά περιμένετε από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Το δεύτερο, αν αύριο είστε κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμα είτε συνεργασίας, θα προχωρήσετε σε Προανακριτική Επιτροπή; Και σας άκουσα και σήμερα να επαναλαμβάνετε για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών. Αυτό αφορά και τον πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη;

Συναφώς, επειδή μιλήσατε για μείζονα αντιδημοκρατική εκτροπή, καλέσατε και τους πολίτες να διαφυλάξουμε το ακροτελεύτιο άρθρο, το Σύνταγμα. Οι εκλογές σαν ένα θέμα που έχετε βάλει για να αλλάξει η μοίρα -όπως λέτε- του ελληνικού λαού. Αυτοτελώς αίτημα παραίτησης του κυρίου Μητσοτάκη με τέτοια αντιδημοκρατική εκτροπή, υπάρχει; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εννοείτε “αυτοτελώς”;

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ (ΚΡΗΤΗ TV): Να ζητήσετε την παραίτησή του, αφού είναι αντιδημοκρατική εκτροπή βαθύτατη, όπως είπατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, κύριε Σαχίνη, έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, όπως γνωρίζετε, διότι θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η πορεία της χώρας συνολικά. Και διότι ανεξάρτητα από το αν ο κύριος Μητσοτάκης ή όχι θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών, θα βρεθεί σίγουρα απέναντι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και αυτή είναι η βαρύτατη πληρωμή για κάθε πρωθυπουργό, ξέρετε.

Και θέλω, επιδιώκω, ζητώ αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είπα σε μία ερώτηση, που έγινε στην αρχή της συνέντευξής μας, ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, και αφορούν την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν αποφάσισαν να το κάνουν, δεν αποφάσισε ο ίδιος ούτε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δικό τους ζήτημα πλέον το «Κυριάκος-gate» που λένε κάτι, είναι «Νέα Δημοκρατία-gate», είναι σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Από ‘κει και πέρα όμως, με ρωτήσατε τι περιμένω από την Εξεταστική Επιτροπή. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα. Απλά, περιμένω να δω πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Πόσο πιο βαθιά μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Πόσο πιο βαθιά μπορεί να εξευτελίσει τη λογική της δημοκρατικής λογοδοσίας και της κοινοβουλευτικής ευθύνης. Την αξία της κοινοβουλευτικής ευθύνης.

Και πόσο πιο βαθιά μπορεί να οδηγηθούμε σε αδιανόητου τύπου απειλές που εκτοξεύονται περί φυλάκισης σε όποιον δεν τηρήσει την “Ομερτά” που τηρείται στους κανόνες της Μαφίας και όχι σε δημοκρατικά ευνομούμενες πολιτείες.

Είναι προφανές ότι θα κάνουμε το παν ώστε η αλήθεια τελικά να μην μείνει στο σκοτάδι. Άρα, αν με ρωτάτε αν θα κάνουμε μετά τις εκλογές και με μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, βεβαίως, ώστε η αλήθεια να λάμψει.

Ώστε να μάθουμε τη διπλή, αν θέλετε, τη βασική πτυχή του σκανδάλου γιατί η πρώτη πτυχή του σκανδάλου είναι η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δεν ξέρουμε πόσων ακόμα. Αναφερθήκατε σε εφτά πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαρρεύσει στην έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή και δεν έχουν διαψευσθεί.

Αντιθέτως, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις στις επίσημες ανακοινώσεις είναι σαν να το αποδέχονται ότι υπάρχουνε. Δεν λένε «δεν υπάρχουνε άλλες παρακολουθήσεις». Λένε «δεν υπάρχουνε κάτι που να γνωρίζει ο πρωθυπουργός». Ο πρωθυπουργός αυτός δεν γνωρίζει τίποτα τελικά. Όλα τα γνώριζε ο ανιψιός του, αυτός τίποτα δεν γνώριζε, ή ο κύριος Κοντολέων. Αυτός δεν είχε ιδέα. Αν δεν είχε ιδέα, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα δημοκρατικής τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Έλεγα λοιπόν ότι θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο ώστε η αλήθεια να λάμψει και να αποδοθούνε ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, το κρισιμότερο για μένα είναι ο ελληνικός λαός να προστατεύσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στην επόμενη λαϊκή ετυμηγορία, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση δίνοντας με έμφαση την έγκρισή του σε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, σε μια δημοκρατική κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει ένα σχέδιο προφανώς στήριξης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αλλά δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι και τα ζητήματα αυτά πρέπει να διαλευκανθούν μέχρι τέλους και οι ευθύνες να αποδοθούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που τις κατέχουν.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ (ΚΡΗΤΗ TV): Οι ποινικές ευθύνες αφορούν και τον κύριο Μητσοτάκη, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες. Ποιοι έχουν ευθύνες. Και να αποδώσει το πόρισμά της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε χθες ένα πρόγραμμα ευρείας εισοδηματικής αναδιανομής και μέσα σε αυτό εξαγγείλατε και την επιστροφή της ΑΤΑ, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ένα μέτρο υψηλού συμβολισμού που έχει ταυτιστεί με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά θεωρείται και αμφιλεγόμενο.

Πώς εννοείτε την εφαρμογή της ΑΤΑ; Αυτόματη αύξηση μισθών στο ύψος του πληθωρισμού; Και έχετε συνυπολογίσει το κόστος για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα; Σε μια εποχή ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, η ΑΤΑ συν τοις άλλοις θεωρείται και μέτρο που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Το αντέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη;

Και ήθελα και κάτι ακόμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση τους έχει μειώσει τη φορολογία από το 29 στο 22%. Εσείς σκοπεύετε να μειώσετε περαιτέρω τους φόρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λειβαδάρη, εγώ μίλησα για έναν μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση. Το «αυτόματο» είναι δική σας προσθήκη διότι θυμάστε το παρελθόν.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Το ρώτησα αν θα είναι αυτόματη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μία εκτίμηση, είναι αυτή που συνήθως καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, η οποία λέει ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα. Και υπάρχει και μία άλλη εκτίμηση, αυτή την οποία καταθέτουν οι προοδευτικοί οικονομολόγοι, η οποία λέει ότι η αύξηση των μισθών είναι μοχλός ανάπτυξης.

Διότι η αύξηση των μισθών, ιδίως σε εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που δεν αποταμιεύουν, αυξάνει την ενεργό ζήτηση. Όταν αυξάνεται ο μισθός, καταναλώνεις περισσότερο. Και είναι η ίδια συζήτηση την οποία κάναμε με πολύ μεγάλη ένταση, αν θυμάστε, όταν αποφασίσαμε μετά το τέλος, μετά την έξοδο των μνημονίων, από τα μνημόνια, να αυξήσουμε 11% με νόμο τον κατώτατο μισθό και μας λέγανε τότε ότι «Τι είναι αυτά που κάνετε; Θα διαλύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα».

Και αμέσως μετά την αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, είχαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς. Τονώσαμε την ενεργό ζήτηση. Όταν λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που καμία σχέση δεν έχει με τον πληθωρισμό της δεκαετίας του ’80 στον οποίο αναφερθήκατε, διότι εδώ δεν έχει να κάνει με τη ζήτηση, εδώ έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Όταν λοιπόν έχεις μια τόσο μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία συρρικνώνει το εισόδημα -και θέλω να το τονίσω αυτό, ξέρετε, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι είμαστε πρωταθλήτρια χώρα στις τιμές του ρεύματος, είναι και η σύγκριση σε σχέση με το εισόδημα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε στη χώρα, από τον Μάιο του ’21 στο Μάιο του ’22, κατά 62%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 39%. Δηλαδή, είχαμε 23% παραπάνω ακρίβεια στην ενέργεια απ’ ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την ίδια στιγμή που έχουμε από τα χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με βάση τις έρευνες των ευρωπαϊκών συνδικάτων, επίσημες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα θέλει δύο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτι λιγότερο από έναν μισθό. Προσπαθήστε αυτό να το αντιληφθείτε.

Άρα, λοιπόν, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία όπου οι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας αλλά θα πρέπει με έναν μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα ενισχύουμε και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, μέσα στην τριπλέτα που παρουσίασα χθες, κυρία Λειβαδάρη, 800 ευρώ κατώτατος, μηχανισμός ετήσιας προσαρμογής και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή να καθορίζεται ο μισθός με πάτωμα, με κατώφλι τα 800, συν την προσαρμογή με βάση τον δείκτη τιμών από τους κοινωνικούς εταίρους.

Είναι μια δέσμη προτάσεων η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Βεβαίως, δεν εξαγγείλαμε, και κλείνω, μόνο του αυτό το μέτρο γιατί με ρωτήσατε σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Νομίζω ότι η χθεσινή μου ομιλία ήταν στοχευμένη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης, από το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, όπως και για τους μισθωτούς, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη δυνατότητα να πάμε σε μία γενναία ρύθμιση για το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία και μετά. Μια σειρά από παρεμβάσεις που δίνουν ανάσα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Και να μην ξεχνάμε και την ολιστικά διαφορετική αντίληψή μας για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι παντελώς, εξ’ ολοκλήρου θα έλεγα, εκτός η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις χρηματοδοτήσεις. Και φυσικά από τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν περνάνε ούτε έξω από τις τράπεζες σήμερα.

Άρα, λοιπόν, με όλη αυτή τη δέσμη μέτρων πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης, προστασίας και του εισοδήματος των μισθωτών, της μισθωτής εργασίας αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (DOCUMENTO): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Εδώ, στο κέντρο και λίγο αριστερά σας. Την Παρασκευή το βράδυ, εδώ, λίγα μέτρα πιο πάνω από εμάς, η αστυνομία διέλυσε μία συναυλία παρουσία πέντε χιλιάδων νέων παιδιών, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, πετώντας δακρυγόνα και κρότου-λάμψης με το πρόσχημα ότι κάποιοι βγήκαν από τη συναυλία και πέταξαν πέτρες.

Το ίδιο βράδυ έγινε προσπάθεια σύλληψης δημοσιογράφου του Documento την ώρα που ασκούσε το καθήκον του, με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα, ότι άφησε δήθεν τα εργαλεία της δουλειάς του και πετούσε πέτρες στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, χθες το βράδυ, μόνο στην εφημερία του Ερυθρού στην Αθήνα, προσήλθαν οκτώ νέα παιδιά χτυπημένα από τις Δυνάμεις Ασφαλείας.

Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αν, κατά τη γνώμη σας, πίσω από αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού της ΕΛΑΣ, βρίσκεται μία προσπάθεια με διάφορα προσχήματα της κυβέρνησης να ελέγξει ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη εν τη γενέσει της λόγω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τις ζωές των πολιτών και ειδικά των νέων παιδιών που τους στερεί κάθε ελπίδα να στήσουνε το μέλλον τους και τις ζωές τους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω μιλήσει πολλές φορές και θεωρούμουν υπερβολικός ότι εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες. Και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνηση και από τον τρόπο που προσπαθεί να ελέγξει την ελευθερία του τύπου, και από τις διώξεις δημοσιογράφων, τις διώξεις δικαστών στην υπόθεση Novartis.

Φαίνεται από τα επτάμισι δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που δεν ήταν ένα σφάλμα, ένα πολιτικό λάθος. Ήταν ένα μοντέλο, απ’ ό,τι φαίνεται, διακυβέρνησης. Και βεβαίως, ξέρετε, τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης, όταν τρίζουν, τότε καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι ο αυταρχισμός, η καταστολή.

Θέλω να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν από δω και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Το τελευταίο πράγμα που έχει ο τόπος να δει μπροστά του και η κοινωνία είναι την κλιμάκωση της έντασης, την κοινωνική ένταση.

Είναι προφανές για μένα ότι όλες αυτές οι ενέργειες στις οποίες αναφερθήκατε, ήταν απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων ανθρώπων που διασκέδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δέχτηκαν τόνους χημικών. Και ήταν και ενορχηστρωμένες προκειμένου να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση.

Σε ό,τι μας αφορά, καλούμε τους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Το όπλο αυτό είναι η άποψή τους και είναι και η ψήφος τους. Και θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Οι νέοι από μόνοι τους είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε αυτό τον τόπο. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή δεν θα έρθει από μόνη της, ότι αν δεν γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής που προσδοκούν, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν.

Γι’ αυτό λοιπόν για μας, το είπα και χθες στην ομιλία μου, η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα είναι μια ειρηνική επανάσταση. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να υποδαυλίσουμε, ή να απαντήσουμε στην ένταση με ένταση. Ξέρουμε ότι θα κάνει η κυβέρνηση το παν το επόμενο διάστημα για να δημιουργήσει ένταση. Αντιθέτως, θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας που στόχο θα έχει πέραν όλων των άλλων να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της αποχής. Άρα, στόχο θα έχει να κινητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους να πάνε στην κάλπη, ανεξάρτητα το τι θα ψηφίσουν. Έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

Δ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (DOCUMENTO): Ήθελα να το θυμίσω αυτό, αλλά ξέχασα, λησμόνησα να σας το πω, ότι τελευταία φορά που στη χώρα διεκόπη μια συναυλία, ήταν το μακρινό 1967, όταν ο Μικ Τζάκερ πέταξε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρίφαλα στον κόσμο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μ. ΜΑΝΗ (ΕYRO2DAY): Κύριε Πρόεδρε, γεια σας. Μιλήσατε για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Αναφερθήκατε στην Εθνική Τράπεζα να μείνει στο Δημόσιο το 40% των μετοχών της, το οποίο σήμερα ανήκει στο ΤΧΣ.

Ένα ερώτημα λοιπόν είναι με ποια διαδικασία θα προχωρήσει αυτό το σχέδιό σας και δεδομένου ότι όπως μαθαίνουμε έχει εκδηλωθεί ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον και δρομολογείται η διαδικασία, πώς θα αντιδράσετε;

Και παρεμπιπτόντως, εάν τελικά μείνει η Εθνική Τράπεζα το 40% στο Δημόσιο, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με τα δάνεια που ενδεχομένως θα δώσει μαζικά δεν θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια και νέο πρόβλημα; Επειδή μιλήσατε και για εναρμονισμένες τραπεζικές τακτικές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, κυρία Μάνη, είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα το ζήτημα του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Και βεβαίως εγώ ήμουνα πολύ καθαρός, πολύ σαφής χθες στην ομιλία μου στο ζήτημα αυτό.

Οι τράπεζες επιβιώνουν επειδή τα τελευταία χρόνια ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει για να μπορούν σήμερα να επιβιώνουν. Με δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, αναβαλλόμενος φόρος. Δεν πληρώνουν φόρο δηλαδή 14,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό προσμετρήθηκε ως κεφάλαιο δυνητικό στις τράπεζες. Άρα, 14,5 δισεκατομμύρια από τους Έλληνες φορολογούμενους με εγγυήσεις από το πρόγραμμα “Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια κοντά στα 18, 19 δισ. Και εκεί επεσήμανα ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο χθες από τους άτσαλους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης μέρος των εγγυήσεων αυτών να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα λοιπόν πρέπει εδώ να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί σε καμία οικονομική θεωρία σε καμία οικονομική επιστήμη αυτός που βάζει λεφτά να μην έχει κανένα δικαίωμα. Είναι αδιανόητο.

Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλος στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο deal. Το πρώτο ήταν η εκχώρηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης σε fund.

Το δεύτερο μεγάλο deal ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και δεν ξεχνάμε τι έγινε εκεί.

Ένα τρίτο μεγάλο οικονομικό deal ήταν η ΔΕΗ. Εξήγησα πιο πριν και τώρα πάμε για ένα τέταρτο. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ως προς αυτό. Εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα που περνάω είναι σαφές. Δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

Τώρα από εκεί και πέρα με το 40% του ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αξιολόγησης και προτεραιοτήτων και μιας διοίκησης η οποία θα λειτουργήσει με γνώμονα το να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον του μεγαλομετόχου της τράπεζας που είναι το δημόσιο, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα καθορίσουν αν θέλετε και ένα πλαίσιο μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό και με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Το σχέδιό μας είναι σαφές. Είναι ένα σχέδιο που δεν υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως συμβατό και πιστεύω ότι με ένα τέτοιο σχέδιο μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να δώσουμε ανάσα στην ελληνική οικονομία, γιατί καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει προοπτική αν δεν έχει χρηματοπιστωτικό σύστημα που να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ (ETHNOS.GR, THE CALLER): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ακριβώς πριν από μια εβδομάδα, νομίζω σε αυτό εδώ τον χώρο, άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να σας καλεί -για την ακρίβεια- να σας προκαλεί να συναινέσετε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, διότι κατά τη γνώμη του η απλή αναλογική δεν διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, προκαλεί αβεβαιότητα κλπ. Τον ακούσαμε διεξοδικά.

Εσείς πάλι λέτε ότι η απλή αναλογική, σας άκουσα και χθες και σήμερα, διασφαλίζει τη σταθερότητα, διασφαλίζει τη συγκρότηση ισχυρών κυβερνήσεων και λέτε ότι δεν έχουμε κανένα σκοπό να συγκροτήσουμε κυβέρνηση ηττημένων αποκλειστικά.

Θέλω να σας ρωτήσω: από τη στιγμή που λέτε ότι μπορείτε να είστε και το πρώτο κόμμα, να έχετε την πρωτιά, το είπατε και πριν από λίγο, γιατί δεν δέχεστε την πρόκληση του κ. Μητσοτάκη ούτως ώστε να επωφεληθείτε και του bonus των 40 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κεχαγιά, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του είπε ότι «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας», αλλά άμα θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε και οι δυο κωλοτούμπες, να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Εγώ είμαι θεσμικός, αλλά εάν θέλει και ο κ. Τσίπρας να γίνω μη θεσμικός.

Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο. Τη βαθιά του συνειδητοποίηση ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο.

Και επαναλαμβάνω: την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017 – 2018 συνυπολογίζοντας κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες που θα είχαμε το 2022 – 2023. Αυτές είναι σκέψεις του κ. Μητσοτάκη που κάθε τρεις και λίγο σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος ψήφισε.

Είναι πάγια θέση. Πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου και για τη δυνατότητα η χώρα να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και να κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας πλατιάς δημοκρατικής και λαϊκής νομιμοποίησης.

Άρα λοιπόν δεν θα λειτουργήσω εγώ με βάση και με γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον, αλλά με αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό για τον τόπο και για τη δημοκρατία.

Ν. ΖΟΡΜΠΑ (CAPITAL.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: πέρσι σε αυτή εδώ την αίθουσα ξανά σε ερώτηση του Capital, είχατε δηλώσει ότι σας ανησυχεί η πορεία του χρέους και μάλιστα είχατε πει επακριβώς, σε ό,τι αφορά το χρέος, περισσότερο σας ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν υποδομές ανθεκτικότητας για όταν θα διαπιστωθεί ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και θα πρέπει να ακολουθήσει η μείωσή του.

Σας ρωτώ σε σχέση με τις χθεσινές σας εξαγγελίες: έχετε υπολογίσει το πόσο θα επιβαρύνει το πρόγραμμα που αναγγείλατε την πορεία του χρέους της χώρας ενδεχομένως το πόσο θα επιβαρύνει ακόμα, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω της αντίδρασης των αγορών; Και κυρίως, κύριε Τσίπρα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, έχετε ζυγίσει τον κίνδυνο για φυγή επενδυτών μετά από αυτή την εξαγγελία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέτρα τα οποία εξήγγειλα χθες είναι μέτρα κοστολογημένα. Και το κόστος τους όσο και εάν σας φαίνεται παράδοξο, δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που έχουν άλλη λογική, άλλη αντίληψη. Επαναλαμβάνω, η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι “φορολογούμε όποιον μιλάει ελληνικά για να χρηματοδοτούμε την αισχροκέρδεια”. Εμείς λέμε ότι παίρνουμε από την αισχροκέρδεια και δίνουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αυτή είναι η βασική αντίθεση.

Τώρα για το χρέος. Όπως γνωρίζετε, είπα και πριν, η χώρα έχει το κεφάλι έξω από το νερό, διότι εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος. Μας κατηγορούσαν πολλοί γιατί αφήσατε 37 δισεκατομμύρια. Εάν δεν είχαμε αυτά τα 37 δισεκατομμύρια, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να είμαστε με το κεφάλι έξω από το νερό. Και όταν εμείς τα καταφέρναμε όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι έχουμε υπογράψει 4ο μνημόνιο και ότι θα φέρουμε πιστοληπτική γραμμή. Ζητούσε μάλλον να φέρουμε πιστοληπτική γραμμή. Τα θυμάστε; Πιστεύω ότι όλοι τα θυμόμαστε.

Το επόμενο διάστημα, χάρη στη δική μας ρύθμιση, για πολλά χρόνια έχουμε έναν βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Χαμηλές αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων για μια δεκαετία. Και με χαμηλό επιτόκιο για τον μεγάλο πυρήνα του θεσμικού χρέους. Υπάρχει βεβαίως και το επιτόκιο των αγορών με το οποίο δανειζόμαστε για να χρηματοδοτούμε. Αυτός είναι ένας κίνδυνος ορατός. Το επιτόκιο, τα spreads τα λεγόμενα, που είναι η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου από τα γερμανικά, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες πάρα πολύ. 130 μονάδες βάσης μέσα στο καλοκαίρι. Πού πήγε άραγε εκείνο το “Μητσοτάκης effect” που μας λέγανε στην αρχή ότι έχουν πέσει τα spreads διότι έχει βγει η ΝΔ.; Είχαν πέσει τα spreads διότι είχαμε εμείς αφήσει ρυθμισμένο το χρέος και μια οικονομία η οποία ήταν σε βιώσιμο μονοπάτι.

Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο να αναχρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο το οποίο θα είναι βιώσιμο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δηλαδή να μην έχουμε μια αντίστιξη. Μεγάλο επιτόκιο – χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν τη βιωσιμότητα το επόμενο διάστημα, χρειάζεται να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο το οποίο το μόνο που δίνει έγνοια είναι να δημιουργούνται κέρδη για λίγους, δεν δημιουργεί προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτά που σας λέω τώρα δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, τον επόμενο χρόνο, αφορούν την επόμενη δεκαετία που έχουμε χαμηλό ορίζοντα αποπληρωμών. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών, αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Τώρα σε σχέση με τους επενδυτές: κοιτάξτε, κανένας κρίσιμος θεσμικός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα αν δει ότι μια κυβέρνηση βάζει κανόνες δικαιοσύνης και σταματάει το πλιάτσικο. Κάποιοι αετονύχηδες που θέλουν να έρθουν μέσα σε δυο χρόνια να κάνουν αρπαχτή και να φύγουν, εντάξει, δεν τους θέλουμε όμως αυτούς. Πραγματικά. Αυτούς έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία; Αρπαχτές; Στρατηγικούς επενδυτές έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν όχι για δυο χρόνια, αλλά μεσομακροπρόθεσμα. Να έχουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες, πολιτική σταθερότητα, δικαιοσύνη.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προοπτική χωρίς δικαιοσύνη; Δεν μπορεί να υπάρξει. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, να αντιστρέψω το ερώτημα, κυρία Ζορμπά. Θα φύγουν και από τη Γερμανία οι επενδυτές που κρατικοποιεί τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού; Τις κρατικοποιεί. Από τη Γαλλία που κρατικοποίησε τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού φύγανε οι επενδυτές;

Εδώ βρισκόμαστε σε ένα ενεργειακό τσουνάμι. Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο Σοβιετικής έμπνευσης. Εκτός εάν έχουν γίνει όλοι Σοβιετικοί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουμε κρατικοποιήσεις κρίσιμων τομέων για να μπορέσει να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία.

Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω σας σε όλη την Ευρώπη σήμερα. Ξανά έχει μπει στο επίκεντρο η έννοια του δημόσιου συμφέροντος μετ’ επιτάσεως. Εμείς θα μείνουμε πίσω από αυτές τις εξελίξεις; Και την ώρα που όλος ο κόσμος στρέφεται σε ένα ισχυρό κράτος και αποτελεσματικό, εμείς να εμμένουμε στη λογική τη νεοφιλελεύθερη ότι τα πάντα θα τα ρυθμίζει η αγορά, ακόμα και εάν κάποιοι θα πρέπει να πεθάνουν επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν; Όχι, δεν έχουμε αυτή την άποψη.

Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, λέτε προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αναρωτιέμαι όμως πώς θα σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση όταν το ΠΑΣΟΚ δεν σας ακολουθεί στη λογική μετώπου, του προοδευτικού μετώπου, το οποίο θέλετε να στήσετε. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι δεν θα σας κάνει πρωθυπουργό από το παράθυρο και την ίδια στιγμή προδιαθέτει και για σκληρούς όρους αυτή η διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας για να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

‘Εχετε εμπιστοσύνη στον κ. Ανδρουλάκη ότι δεν θα βάλει όρους τέτοιους που για σας θα είναι κόκκινη γραμμή; Και αλήθεια ποια μπορεί να είναι αυτή η κόκκινη γραμμή που μπορεί να τορπιλίσει μια συνεργασία; Και επίσης έχετε εναλλακτικό σχέδιο εάν δεν έχουμε την προοδευτική κυβέρνηση για να φύγει η ΝΔ.; Δηλαδή, έχετε εγκαταλείψει το στόχο της αυτοδυναμίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας στόχος: να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μια κυβέρνηση προοδευτική πλατιάς, λαϊκής και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Και αυτός ο στόχος περνά μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ήμουν σαφής.

Και θέλω να το επαναλάβω αυτό. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ανοίξει τον δρόμο για να φτιάξει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών με απλή αναλογική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις.

Αν προκύψουν άλλες πέραν των επιδιωκόμενων εξελίξεις, θα επανακαθορίσουμε τους στόχους και τις βλέψεις μας. Πάμε όμως σε αυτή την εκλογική μάχη. Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί ν’ αποφύγει μια δεύτερη απανωτή εκλογική αναμέτρηση και είναι καλό να την αποφύγει. Και, ειλικρινά σας το λέω, πιστεύω βαθύτατα ότι η νέα μεγάλη αλλαγή, είναι η συνεργασία, είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Και δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Ο καθένας έχει την υποχρέωση, αν θέλετε, να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και να διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό απήχησης στον ελληνικό λαό. Δεν θα το αποτρέψω εγώ από κανέναν, αλίμονο, και από τον κ. Ανδρουλάκη και απ’ όλους. Αλλά κανένας επίσης, παρά μονάχα ο ελληνικός λαός, κανένας δεν είναι αυτός που ορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Κανένας δεν είναι αυτός που βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από την πόρτα. Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του το καθορίζει αυτό. έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και δε μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό και στην Ελλάδα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ (IEIDISEIS): Να επιμείνω στην ερώτηση,κύριε Πρόεδρε. Αν κατάλαβα καλά, είπατε ότι αν είστε δεύτερο κόμμα, δεν θα αξιοποιήσετε την εντολή που θα λάβετε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα και σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν σχηματίσει κυβέρνηση. Αν είστε πρώτο κόμμα, κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής θα σχηματίσετε; Ή απαραιτήτως θέλετε 151 Βουλευτές σε μια τέτοια κυβέρνηση; Και με ποιον πρωθυπουργό;

Και κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον, γιατί κυκλοφορούν σενάρια, ότι αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη ή τυχόν δεύτερες εκλογές, για μια τρικομματική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό. Ήθελα να σας ρωτήσω αν σε αυτό μπορείτε να συμμετάσχετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σκουρή, νομίζω ήμουν πολύ καθαρός σε όλα όσα είπα. Επιδιώκουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να είμαστε το πρώτο κόμμα για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας, προοδευτικής συνεργασίας, προοδευτική κυβέρνηση, προγραμματικής σύγκλισης που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο. Και το πρόγραμμα που καταθέσαμε χτες ήταν σαφέστατο σε ό,τι αφορά τις δικές μας θέσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και επαναλαμβάνω, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει αυτό τον δρόμο. Όσο μεγαλύτερη, δε, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο εφικτό θα γίνει αυτό το σχέδιο, αυτός ο πολιτικός στόχος, διότι θα είναι υλοποιήσιμος, χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε ανοχές, σε κυβερνήσεις μειοψηφίας. Θα έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση η οποία θα έχει και πλατιά δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά και στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που θα εκλεγούν στην επόμενη Βουλή.

Είναι πολύ καθαρό αυτό που λέω. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα επιλέξει. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, τα πράγματα μετά είναι γνωστά πώς θα καταλήξουν και πώς θα οδηγηθούμε. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είναι σαφές. Αλλά ο στόχος μας δεν είναι αυτός. Ο στόχος μας είναι η χώρα ν’ αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών. Και είναι εφικτό. Μπορεί να συμβεί αυτό. Απολύτως εφικτό, κατά την άποψή μου.

Διότι τούτη την ώρα, ξέρετε, αυτό που βαραίνει στη συνείδηση των πολιτών, που ακόμα και στις μετρήσεις που εγώ είπα πιο πριν ότι δεν τις εμπιστεύομαι, εντούτοις μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος πολιτών που περιμένουν και λένε «δεν έχω αποφασίσει, θ’ αποφασίσω στην κάλπη». Με ποιο κριτήριο θα αποφασίσει αυτός ο κόσμος; Με αυτό που αφορά τη ζωή του, τι θα του ξημερώσει τη επόμενη μέρα.

Αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, ξέρει τι θα του ξημερώσει η επόμενη μέρα, θα είναι συνέχεια αυτού που ζει σήμερα, επί τα χείρω, λέω εγώ. Εάν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ξέρει ότι θα κάνει το παν για να δημιουργηθεί μια συνεργασία προγραμματική και μια κυβέρνηση προοδευτική, στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, πλατιάς νομιμοποίησης που θα φέρει μεγάλες αλλαγές για να προστατεύσει την κοινωνία, να επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Είναι νομίζω πολύ καθαρή, κρυστάλλινη η θέση την οποία εκφράζουμε.

Μιλήσατε για τρικομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό πράγματι θα ήταν τερατογένεση, όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση που οδήγησε και στη συρρίκνωση ενός κραταιού κόμματος, του πιο κραταιού στη μεταπολίτευση, του ΠΑΣΟΚ το 2012.

Όλες οι προγραμματικές συγκλίσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, έτσι δεν είναι; Η σύμπλευση των δυο πόλων του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο, δεν έχουμε και ελπίζω να μην έχουμε το επόμενο διάστημα. Αλλιώς θα ήταν πράγματι μια τερατογένεση αυτό.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, θέλω να είμαι σαφής. Δε μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δε μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων. Τα πράγματα, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα προσωπικά, είναι απόλυτα σαφή.

ΑΝΤ. ΓΚΙΟΚΑΣ (NEWSBOMB): Κύριε Πρόεδρε, πάλι στις χθεσινές σας εξαγγελίες λίγο, πιο συγκεκριμένα στα όσα αναφέρατε για τους συνταξιούχους, που είναι ίσως η κοινωνική ομάδα που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα όλα αυτά τα χρόνια των πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε.

Με δεδομένο ότι έγιναν πολλές περικοπές όλα αυτά τα χρόνια, και από τη δική σας κυβέρνηση, βέβαια για να είμαι δίκαιος, ήταν πολύ λιγότερες απ’ όσες κυβερνήσεις προηγήθηκαν, το ερώτημά μου είναι γιατί να σας εμπιστευθούν σήμερα και να σας ψηφίσουν αύριο. Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ για το ερώτημα, κύριε Γκιόκα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν δεχθεί την υπόσχεση, μάλλον είχαν αρχίσει να υιοθετούν σ’ έναν μεγάλο βαθμό το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την προσπάθεια που έγινε εκείνο το διάστημα παραποίησης της αλήθειας από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και από την προπαγάνδα βεβαίως της αντιπολίτευσης, η οποία έφτασε στο σημείο τότε να με κατηγορεί ότι πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Το θυμάστε αυτό;

Και δέχτηκε, πίστεψε, και είναι ανθρώπινο αυτό, ότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είχαμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Με το καλημέρα, είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του ’19, που η πραγματικότητα είναι ότι για το 50% των συνταξιούχων ήταν όντως μια ολόκληρη σύνταξη, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για το υπόλοιπο 50%, είχε μια κλιμακωτή διάρθρωση, αλλά ήταν μια πολύ σημαντική ενίσχυση σε ετήσια βάση, θεσπισμένο, ψηφισμένο. Το κατήργησε.

Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από αυτές που είχε όταν παρέλαβε, είχαμε ψίχουλα, ή καθόλου επιδόματα κάθε τέλος του χρόνου ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ό,τι υπήρχε ως υπερβάλλον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πήγαινε ως επί το πλείστον στους συνταξιούχους. Και είχαμε και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου έταξαν ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και εντέλει νομοθέτησαν ώστε να πάρουν μονάχα οι υψηλότερες συντάξεις, διότι άφησαν εκτός τα δώρα και την επικουρική σύνταξη. Και όσους έσπευσαν να κάνουν προσφυγές, επισήμως η κυβέρνηση βγήκε και τους είπε ψέματα ως κοινός απατεώνας, λέγοντάς τους «μην κάνετε προσφυγές, ό,τι θα πάρουν αυτοί που θα κάνουν προσφυγές, θα πάρουν κι αυτοί που δεν θα κάνουν προσφυγές». Με αποτέλεσμα σήμερα, αντί για πάνω από 1 εκατομμύριο, μόνο 300.000 να δικαιούνται.

Αυτή λοιπόν η κοροϊδία, η μεγάλη απάτη απέναντι στους συνταξιούχους, είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για εμάς. Και θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε κοιτώντας τους στα μάτια, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε από τον στόχο μας, από το βλέμμα μας, τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες. Αλλά δεν μπορούμε και να σας πετάξουμε στο δρόμο. Δεν μπορούμε να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.

Γι’ αυτό και εξήγγειλα χτες ότι είναι ηθική υποχρέωση να δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις. Και επίσης ότι θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη. Θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλιση, που κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 70 δισ. και πλέον τα επόμενα 50 χρόνια. Και βεβαίως, ότι οι αυξήσεις που τώρα τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1η Γενάρη του ’23, είναι οι αυξήσεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ψηφίσει από το 2018, οι οποίες φυσικά θα παραμείνουν. Και αυτό είναι κάτι σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή που είχαμε ψηφίσει τότε. Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους είναι κατά 50% αποτέλεσμα του δείκτη τιμών και 50% του δείκτη ανάπτυξης.

Γ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΕΡΤ 1): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να έρθουμε στα εθνικά θέματα.

Ο κ. Ερντογάν μας λέει πολύ συχνά τώρα τον τελευταίο καιρό, ότι ένα βράδυ, ένα πρωί θα έρθει ξαφνικά στην Ελλάδα. Εσείς έχετε συναντήσει αρκετές φορές τον κ. Ερντογάν. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν; Θα πρέπει ν’ ανησυχούμε ή απλά είναι λαϊκή κατανάλωση εσωτερική ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Φασουλά, σίγουρα δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε αυτή τη ρητορική κλιμάκωσή από την πλευρά του κ. Ερντογάν. Βεβαίως θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, ότι υπάρχει η μεγάλη οικονομική δυσκολία που έχει αυτή τη στιγμή η γείτονα χώρα, οι χαμηλές επιδόσεις του κ. Ερντογάν σε επίπεδο απήχησης και δημοτικότητας, που ενδεχομένως να τον οδηγούν σε μια κλιμάκωση της ρητορικής έντασης, για να αλλάξει και να στρέψει την ατζέντα της συζήτησης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Εντούτοις, δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Αυτή η ρητορική κλιμάκωση -πάντοτε υπήρχε ένταση- αλλά νομίζω ότι είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να δούμε πώς, με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση ώστε να μη γίνει ένταση στην πράξη, στο πεδίο.

Νομίζω, κι έχω ασκήσει έντονη κριτική, κυρίως για το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, άκουσα τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πριν από λίγους μήνες ξαφνικά αποφάσισε να πάει στο Βόσπορο και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, που ορθώς είπα εγώ ότι πήγε τότε, και βγήκε και μας είπε ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, αντί για ήρεμο καλοκαίρι, είχαμε εντάσεις ρητορικές, αλλά όχι μόνο. Και υπερπτήσεις, και μια αυξημένη παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη λοιπόν στην ομιλία του πριν από μια εβδομάδα να λέει «γιοκ» στον κ. Ερντογάν. Εγώ θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης το «γιοκ» να το λέει τη στιγμή που πρέπει και όχι στο κοινό του, στο Βελλίδειο. Να λέει «γιοκ» στο Oruc Reis που δήθεν βολόδερνε και το έπαιρνε ο άνεμος και παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Να λέει «γιοκ» στο “TurkAegean”, στο “ΤουρκοΑιγαίο” όταν με τις αστοχίες τους παρέδιδαν τη χρήση του ονόματος από δήθεν λάθος υπαλλήλου. Στις κρίσιμες στιγμές πρέπει κανείς να λέει «γιοκ». Δεν το έχει κάνει. Και ταυτόχρονα θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως νομίζω περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από κάθε Έλληνα πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που με σθεναρό και αποφασιστικό τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, να φροντίζει ν’ αφήνει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Η σημερινή κατάσταση της μη ύπαρξης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά είναι πιο ανησυχητική από την υψηλή ένταση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν. Διότι έχω την εμπειρία και γνωρίζω, ότι ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι και αποτέλεσμα λαθεμένων χειρισμών, ατυχήματος ή αδυναμίας επικοινωνίας με την άλλη πλευράς, και όχι αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής.

Πιο πολύ λοιπόν με ανησυχεί που τούτη την ώρα δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, παρά οι υψηλές εντάσεις και οι ρητορικές, χωρίς, επαναλαμβάνω, να τις αγνοώ ή να τις υποβαθμίζω.

Γ. ΣΑΔΑΝΑ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Να μείνω λίγο την αναθεωρητική λογική, μιλήσατε και ο ίδιος πριν για ενεργειακό τσουνάμι. Η ουκρανική αντεπίθεση που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, για μερίδα των διεθνών Μέσων, think tanks, πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών, είναι ένα σημείο καμπής. Είναι πλέον ορατή και εφικτή, αλλά όχι ακόμη βέβαια, η νίκη του Κιέβου. Και η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι τώρα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ενισχύσουν εκ νέου υλικοτεχνικά την Ουκρανία.

Θέλω να μας πείτε πως βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιπλέον στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων της Ε.Ε. σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αν αυτή η ανατροπή που πέτυχαν μέχρι τώρα οι Ουκρανοί σας γεννά δεύτερες σκέψεις για τη θέση του κόμματός σας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι θέμα δηλαδή ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο για να δούμε ποια θέση πρέπει να πάρουμε σε ένα ζήτημα αρχής; Είμαστε, ανεξαρτήτως με το αν θα κερδίσει ή όχι ο αμυνόμενος, με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η θέση αρχής και η στήριξη της Ουκρανίας στη βάση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και να τις βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά μας και να μη λέμε κουβέντα.

Θεωρούμε, και θέλω να το επαναλάβω σήμερα εδώ αυτό, ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε ότι από αυτή τη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, ο μεγάλος ηττημένος, πέραν προφανώς του Ουκρανικού λαού και των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, αλίμονο, αλλά πέραν των εμπολέμων και ιδίως της Ουκρανίας που είναι η αμυνόμενη και έχει κάθε δικαίωμα να πολεμάει υπερασπιζόμενη το έδαφός της, ο μεγάλος χαμένος γεωπολιτικά, οικονομικά είναι η Ευρώπη, που έχει έλλειμμα στρατηγικής τεράστιο.

Δεν χάνουν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε γεωστρατηγικά. Δεν χάνει οικονομικά ούτε η Ρωσία, το ρούβλι έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και από τα τεράστια αποθέματά της έχει καταφέρει να γίνει ρυθμιστής, να ανοίγει ή να κλείνει τη στρόφιγγα. Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε μια περιδίνηση και υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας, κατά την άποψή μου, ενόρασης στρατηγικής.

Δεν μιλάω για αλλαγή στα θέματα των αξιών. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να μπει ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο και πρέπει να επαναξιολογούμε σε κάθε βήμα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει.

Ήταν τελικά αποτελεσματικά μέτρα για να κάνουν τον Πούτιν να έχει δεύτερες σκέψεις τα μέτρα που αφορούν τις πολύ ισχυρές αυτές κυρώσεις, ή τελικά ήταν μέτρα που μας οδηγούν εμείς να πυροβολούμε τα πόδια μας; Θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε αυτό, οφείλουμε να το επαναξιολογήσουμε αυτό.

Συνεπώς, εγώ θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου προβληματισμό για τις εξελίξεις. Θεωρώ ότι η Ευρώπη συνολικά και ο κόσμος, ανεξάρτητα της έκβασης του πολέμου -που μακάρι να είναι όσο πιο σύντομος μπορεί να είναι, αν και δεν έχω αυτή την εκτίμηση- ο κόσμος μας μπαίνει σε έναν παρατεταμένο και μακρύ ψυχρό πόλεμο, που θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, όταν είναι όμοια με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών σε ζητήματα αξιών βεβαίως σε σύμπνοια. Όταν δεν είναι όμως όμοια, οφείλει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Έτσι κάνουν όλοι στην εξωτερική πολιτική. Αλλιώς, πολύ σύντομα, δεν θα είναι απλά ουραγός των εξελίξεων, θα έχει υπαρξιακά προβλήματα.

Μ. ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ (REAL NEWS): Γεια σας, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα σας πάω στο θέμα των 38 προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Human Rights 360°” ζήτησε πριν από λίγες ημέρες συγνώμη και παραδέχτηκε ότι η Νησίδα στον Έβρο δεν ήταν τελικά ελληνικό έδαφος. Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσετε συγγνώμη, όπως ζητούν κυβερνητικά στελέχη, γιατί όπως λένε το Κόμμα σας επί εβδομάδες υιοθετώντας και διακινώντας fake news εξέθετε διεθνώς τη χώρα, ενώ ακόμη και ευρωβουλευτές σας έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη;

Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξαρτήτως εάν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή ανήκε στην Τουρκία, ή ήταν απολύτως αδιευκρίνιστο το πού ακριβώς ανήκε -και θα εξηγήσω τι εννοώ- σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ανθρώπων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο. Έναν θάνατο που κανείς βεβαίως δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί στις μέρες μας, ένα κοριτσάκι 7 χρονών, αν δεν κάνω λάθος.

Θέλετε λοιπόν να ζητήσουμε συγνώμη για ποιο λόγο; Για το ότι εμείς ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό; Να ζητήσουμε συγγνώμη διότι ζητήσαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38, δεν τους έβλεπε πουθενά, να μας εξηγήσει εάν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει, αν είναι στο τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ώστε να πιέσει την Τουρκία να μην τους εργαλειοποιήσει και να τους σώσει; Να απευθυνθεί, αν είναι όντως σε τουρκικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να σωθούν;

Θέλω να είμαι πολύ καθαρός εδώ: είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της, αλλά ταυτόχρονα υποχρέωση είναι να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Όταν κινδυνεύουν ζωές, νομίζω ότι αυτό είναι πάνω απ’ όλα.

Άρα, νομίζω ότι θα πρέπει άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο ζήτημα αυτό. Εμείς και στο θέμα της νησίδας και το πού ανήκει, καταθέσαμε μια ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό στη Βουλή οι βουλευτές μας. Θα θυμάστε ότι εγώ προσωπικά απέφυγα να τοποθετηθώ σε ένα tweet που έκανα, μίλησα μονάχα για το δράμα ενός μικρού κοριτσιού. Γιατί γνωρίζω ότι είναι αδιευκρίνιστο.

Τι εννοώ ότι είναι αδιευκρίνιστο; Ότι ο Έβρος με τις αλλαγές που γίνονται χειμώνα καλοκαίρι στα νερά του, εμφανίζονται νησίδες, φεύγουν νησίδες. Και είχαμε το Κτηματολόγιο να καταγράφει αυτή τη νησίδα σε ελληνικό έδαφος και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού να λέει ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος και ζητήσαμε διευκρινίσεις. Είναι ή δεν είναι ελληνικό έδαφος.

Αλλά η ουσία της παρέμβασής μας ήταν αν είναι ελληνικό έδαφος σώστε τους, διότι κινδυνεύει η χώρα με έναν διεθνή διασυρμό. Αν είναι τουρκικό έδαφος, διεθνοποιήστε το ζήτημα, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να εργαλειοποιήσει. Άρα, επαναλαμβάνω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, NEWSIT): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα με πολύ προσοχή να μιλάτε για τα μετεκλογικά σενάρια. Μάλιστα επιμείνατε ιδιαίτερα στο ότι θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και δεν συζητάτε κυβέρνηση ηττημένων. Αναρωτιέμαι εάν στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να συγκροτήσει με τα άλλα κόμματα στα οποία θα απευθυνόσασταν για την προοδευτική διακυβέρνηση, μια κυβέρνηση με 45%. Γιατί δεν έχει τη λαϊκή εντολή αυτό το 45%;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, θέλω να είμαι για άλλη μια φορά σαφής, γιατί ρωτάτε και ξαναρωτάτε. Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, μπορεί να λάβει χώρα εάν και η λαϊκή ετυμηγορία ευλογήσει αυτή την αλλαγή, την επιδιώξει, την επιθυμεί. Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι σαφές. Τι συζητάμε τώρα; Την υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης;

Άρα, ξεκαθαρίζω: αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή.

Από εκεί και πέρα, μπορεί να υπάρχουν σενάρια, γιατί δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημά σας, αλλά εδώ υπάρχει κι ένα ζήτημα που εγώ το έχω θέσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι αυτοί οι οποίοι θα πέσουν ήδη, όχι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει από πιέσεις, αλλά σε άλλους πιθανούς εταίρους μας την επομένη των εκλογών, να τους ασκήσουν αφόρητες πιέσεις. Γιατί αυτό το οποίο εμείς θα διεκδικήσουμε είναι την αλλαγή μοντέλου, κάποια συμφέροντα δεν θα είναι πολύ χαρούμενα με την προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης με προγραμματική σύγκλιση.

Αυτά που είπα χτες, κάποιους έκαναν χαρούμενους, πολλούς. Κάποιους τους έκαναν πάρα πολύ σκεπτικούς, να είστε βέβαιη. Δεν ξέρω αν θα το δούμε αυτό και στον τρόπο με τον οποίο θα μας διαχειριστούν ορισμένοι το επόμενο διάστημα που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τους όρους στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε και χτεσινοί, γνωρίζουμε και έχουμε και εμπειρία.

Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν όχι σε εμάς, επαναλαμβάνω, στους πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλλουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση, θα είναι απλές πιέσεις; Το πιστεύετε αυτό; Τα πράγματα είναι καθαρά, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η προοδευτική διακυβέρνηση με όρους προγραμματικής σύγκλησης θα είναι μια πραγματικότητα και θα ανοίξει ο δρόμος το βράδυ των εκλογών με την απλή αναλογική, με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για την υπομονή σας, έχουν περάσει 2 ώρες!

Θα γυρίσω στο προσφυγικό και την εργαλειοποίησή του από τους γείτονες. Θέσατε θέμα ανθρωπιστικής ευαισθησίας απέναντι στην ασφάλεια της χώρας. Επειδή κάθε φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέτει το θέμα, υπενθυμίζει το success story στην αντιμετώπιση τη προσφυγικού, υπενθυμίζοντας μάλιστα μερικές φορές ότι εσείς είχατε πει ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, οι πρόσφυγες λιάζονταν στις πλατείες… Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας στην επέκταση του φράκτη στον Έβρο, η οποία ετοιμάζεται να είναι μάλιστα και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, παραπάνω από 100. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, θέλω να αποσαφηνίσω ορισμένα πράγματα και σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Διότι κάποιες φορές, ξέρετε, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν να μου λέτε ότι εγώ είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; Στη ρύμη του λόγου μου είπα ότι στη θάλασσα -και είναι εμφανές αυτό- δεν μπορείς να διακρίνεις σύνορα. Δεν υπάρχουν τελωνειακοί σταθμοί, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, δεν υπάρχουν φράχτες.

Εν πάση περιπτώσει, ούτε μπαίνει σε αντιδιαστολή η ασφάλεια με την ανάγκη να έχουμε μια ανθρωπιστική στάση και τηρούμε όσα το διεθνές δίκαιο ορίζει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο συνδυασμός των δύο είναι υποχρέωσή μας. Και να τηρούμε και να υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια και τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα και όσα το διεθνές δίκαιο προβλέπει για την ανθρώπινη ζωή.

Κοιτάξτε τώρα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά που βάζετε στο τραπέζι. Διότι, ξέρετε, η κριτική που κάνουμε εμείς απέναντι στο τείχος του Έβρου δεν είναι, αν θέλετε, επί της αρχής, επί του συμβολισμού, είναι επί της αποτελεσματικότητας. Διότι όσα τείχη και να φτιάξει κανείς, άνθρωποι απελπισμένοι, κατατρεγμένοι θα βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν. Και δεν μπορείς σε όλα τα σημεία των συνόρων σου να έχεις τείχη.

Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, που είναι διεθνής πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα, εύκολα περάσματα, να υπάρχει έλεγχος με φυλάκια, με τείχη, όπως προβλέπει κάθε χώρα που θέλει να έχει τον έλεγχο των συνόρων της, που σας είπα πιο πριν ότι είναι και υποχρέωση και δικαίωμα.

Αλλά θέτω ένα προβληματισμό. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως, πώς μπορεί να τους αποτρέψει αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα.

Δεν μπορούν να αποτραπούν αν δεν υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία και η Τουρκία δεν σταματήσει να υποστηρίζει, εν πάση περιπτώσει, τους διακινητές, να υποδαυλίζει τους διακινητές. Και δεν μπορεί επίσης να λυθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά δεν έχει μία άλλη πολιτική.

Η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο με την Ελλάδα δεσμοφύλακα δεν είναι αποτελεσματική. Η πολιτική μιας Ευρώπης όμως η οποία θα έλεγε ότι «ναι, προχωράω προγράμματα επανεγκατάστασης», «ναι, με ενδιαφέρει να έχω μια στρατηγική νόμιμων ροών μεταναστευτικών» θα ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματική.

Και σε ό,τι αφορά εμάς: κοιτάξτε, μου δίνετε την ευκαιρία να πω μια σκέψη -θα μακρηγορήσω λίγο και θα μου φωνάζει ο Νάσος αλλά έχει ενδιαφέρον, νομίζω- αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε φτιάξει κάποιες τεράστιες δομές, στην ουσία, κράτησης, εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην χώρα.

Την ίδια ώρα, όπου κι αν βρεθείτε στην ύπαιθρο αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι τουριστικά κέντρα, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εργατικών χεριών. Και στους αγρότες γης, και στον τουρισμό, παντού στην αγορά. Εργατικών χεριών, εργασιών που για λόγους που δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε, οι Έλληνες συμπολίτες μας δεν επιθυμούν να εργαστούν σε δουλειές του ποδαριού, στο μάζεμα της ελιάς, στο μάζεμα των ροδάκινων -πήγα στην Βέροια την προηγούμενη βδομάδα.

Αν λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να μην έχουμε μια άλλη πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού συνολικά. Νομίζω όμως ότι η λύση θα είναι, όπως η Ευρώπη λέει «δεν περνάτε», και εμείς να τους πούμε «δεν περνάτε στην Ευρώπη» -πράγματι, γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα- «αλλά εάν έρθετε εδώ, θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω, ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε, που σημαίνει να μπείτε σε μία παραγωγική διαδικασία», που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα μέχρι να βρείτε τον τρόπο να φτάσετε στην Ευρώπη με smugglers, με διακινητές.

Είναι μια άλλη αντίληψη που κάποια στιγμή πρέπει να τη συζητήσουμε σοβαρά. Να σπάσουμε αυτό το ταμπού. Είναι κρίσιμο θέμα. Έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, έχει να κάνει και με τον καταμερισμό εργασίας, έχει να κάνει όμως και με το πώς συνολικά μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όχι κρύβοντας το κάτω από το χαλί.

Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των μεταναστευτικών ροών που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα οφείλεται στην περίοδο της πανδημίας, στο γεγονός δηλαδή ότι υπήρχε lock down σε όλες τις χώρες και αυτό τώρα θα ξανανέβουν οι ροές κάποια στιγμή. Πρέπει λοιπόν να έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης.

Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟΝΤRΑ CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, σχολιάζοντας τις διαρροές περί ρωσικής υβριδικής επίθεσης στις εκλογές.

Πριν λίγες ημέρες, κυβερνητικός βουλευτής είπε ότι είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα υπάρχουν διαρροές ότι στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων για εκλογές με σκάνερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για όλη αυτή τη συζήτηση, γι’ αυτό το ενδεχόμενο; Έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση. Έχω την αίσθηση ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό. Άλλωστε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν, καθώς έμαθα, την προηγούμενη εβδομάδα κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στα εσωτερικά της. Και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει και έναν πανικό από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες.

Παρόλα αυτά, εγώ θα έλεγα να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να δούμε στην πράξη, να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρώσικου παράγοντα στα ελληνικά πράγματα. Και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί από όσα συνέβησαν ιδιαίτερα στη βόρειο Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων.

Όταν εμείς προχωρήσαμε τότε στην απέλαση πολιτών και διπλωματών που είχαμε ενδείξεις ότι συμμετέχουνε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, η στάση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν ότι κάνουμε ζημιά στα εθνικά συμφέροντα διότι διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με τη φίλη Ρωσία. Θυμάστε;

Τώρα ξαφνικά αντιστραφήκαν οι ρόλοι. Όταν είσαι εκκρεμές στην εξωτερική πολιτική, αυτά συμβαίνουν και όταν δεν έχεις μια σταθερή θέση και στάση. Λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες και τις Υπηρεσίες που μπορεί να προασπίσει ζητήματα κυριαρχίας και δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος φόβος από αυτόν που βεβαίως πρέπει να έχουμε όλοι για να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για αλλαγή μοντέλου και εδώ και τρία χρόνια και πλέον μετά τις εκλογές, πορεύεστε με τα ίδια πρόσωπα και μάλιστα, αρκετά εξ αυτών βρίσκονται ως τομεάρχες στους ίδιους τομείς που υπηρέτησαν ως υπουργοί. Τελικά, τι έχει αλλάξει και πώς θα πειστεί ο κόσμος να σας ψηφίσει και η κοινή γνώμη, ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη τα οποία κάνατε και χάσατε τις εκλογές του 2019, αν και υποστηρίζεται μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ισορροπίες εκεί είναι τόσο λεπτές που τα χέρια σας είναι δεμένα για τομές και αλλαγές προσώπων.

Τι απαντάτε σε αυτό, κατά πρώτο λόγο; Και επειδή μιλήσατε για την Συνθήκη των Πρεσπών, τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή, οι Σκοπιανοί έχουν εφαρμόσει μόλις το 20% αυτών που υπέγραψαν και ήδη τον εναέριο έλεγχο της χώρας αυτής παίρνει το ΝΑΤΟ και όχι η Ελλάδα. Τελικά, τι κέρδισε η πατρίδα μας από αυτή τη συμφωνία που υπογράψατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα είναι δύο ερωτήματα και κλέβετε από τους…

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Ζητώ συγγνώμη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν έχουν σύνδεση μεταξύ τους, όχι για κάποιο άλλο λόγο. Κοιτάξτε, στο πρώτο ερώτημα θέλω να είμαι πολύ καθαρός απέναντί σας. Οι αλλαγές που έχουνε γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση, μετά την εκλογική ήττα, είναι τόσο μεγάλες που κανένα άλλο κόμμα δεν είχε συναντήσει. Κανένα άλλο κόμμα.

Η διαδικασία του μετασχηματισμού, της ανασυγκρότησης ήταν μια πολύ βαθιά διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα. Είναι ένα άλλο κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή η οποία είναι πλήρως ανανεωμένη, τι μου λέτε τα ίδια πρόσωπα; Βουλευτές, βεβαίως, είναι οι βουλευτές που είχαμε, που εκλέχθηκαν το 2019. Δεν τους αλλάζει κανείς τους βουλευτές και δεν χρειάζεται να τους αλλάξει. Θα τους διπλασιάσουμε όμως στις επόμενες εκλογές με νέα πρόσωπα που θα εκλεγούνε.

Είναι ένα άλλο κόμμα. Με αναβάπτιση αυτής της πλατιάς διαδικασίας στη βάση, με 150.000 νέα μέλη που ψηφίσανε για τον Πρόεδρο του κόμματος και με μια σειρά από νέα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν όχι μόνο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά και σημαντικές θέσεις σε τομείς ευθύνης. Με ένα σημαντικό think tank δίπλα μου προσώπων που έχουν πολύ σημαντική τεχνοκρατική προσέγγιση πάνω στα προβλήματα και πολλούς από αυτούς τους βλέπετε και δημόσια να παρεμβαίνουν.

Με αλλαγές ριζοσπαστικές στη λειτουργία μας. Είμαστε το πρώτο κόμμα που θέσπισε το 50-50 στην ποσόστωση φύλου στα όργανά του. Και που θέλουμε αυτά να τα εφαρμόσουμε και στα ψηφοδέλτιά μας, που θα δείτε πολύ σημαντικές προσθήκες νέων προσώπων. Το γυναικείο φύλο, οι γυναίκες θα έχουν καθοριστικό ρόλο και στα ψηφοδέλτιά μας. Και σας διαβεβαιώνω, και στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης όπως επίσης και τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτήσουν, τα οποία θα σας εκπλήξουν. Σας το λέω μετά βεβαιότητας αυτό.

Θα είναι όμως μία κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνω, ένα μέρος θα αποτελείται από αυτούς που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό επιδιώκουμε, αλλά θα παροτρύνουμε τους εταίρους μας και αυτοί να κάνουν επιλογές με γνώμονα την ανανέωση. Τα πρόσωπα τα οποία θα έχουνε τη δυνατότητα να εκφράζουνε κοινωνικές κατηγορίες, σημαντικές κοινωνικές κατηγορίες, και όχι επαγγελματίες της πολιτικής όπως έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε πρόσωπα τα οποία εν πάση περιπτώσει ανακυκλώνονται διαρκώς.

Αλλά νομίζω ότι δεν έχετε δίκιο όταν προδικάζετε σε σχέση με τις μεγάλες αλλαγές που έχουνε ήδη γίνει στο κόμμα και που θα συνεχίσουν να γίνονται διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει. Και νομίζω θα το δείτε αυτό πολύ έντονα το επόμενο διάστημα.

Τώρα, στο άλλο ερώτημά σας, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Κοιτάξτε, εγώ ένα πράγμα θα πω μόνο για να μην μακρηγορήσω και έχουμε θέμα με το χρόνο και είναι και οι συνάδελφοί σας που πρέπει να πάρουν ερωτήσεις. Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η συμφωνία. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, όποιος πρωθυπουργός, για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία «Μακεδονία», όπως ήταν πριν τη Συμφωνία.

Φανταστείτε, όταν εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, όταν με τις τελευταίες εξελίξεις ακόμα και χώρες που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήθελαν να μπούνε στο ΝΑΤΟ η Φιλανδία και η Σουηδία, αποφασίζουν να μπούνε, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να βγει και να πει ότι, «ξέρετε, η συνταγματική ονομασία να αλλάξει» κλπ.

Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι δεκάδες άλλα αλλά δεν έχω το χρόνο να απαντήσω τώρα. Ίσως αν έχω κανένα επόμενο ερώτημα από συναδέλφους σας, θα επανέλθω.

Θ. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ (STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα σας γυρίσω στα θέματα οικονομίας και καθημερινότητας, καθώς είναι ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Πέρα από τα προφανή βάρη που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία, υπάρχουν και τα αφανή δυστυχώς από τα οποία απειλείται, και θα εξηγήσω τι εννοώ. Το τέλος ταφής των απορριμμάτων είναι ένα χαράτσι, λαμβάνει τουλάχιστον αυτά τα χαρακτηριστικά στη χώρα μας καθώς έχουμε απαράδεκτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν μπορούν να κλείσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων. Τώρα, οι ανεξέλεγκτες τιμές στο ρεύμα, έχει επιφέρει μία αύξηση στο ενεργειακό κόστος των Δήμων κατά 250% και άνω και είναι οι δήμαρχοι όλης της χώρας με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν μπορούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους και μονόδρομος πλέον είναι γι’ αυτούς η μετακύλιση αυτού του κόστους και για τα δυο ζητήματα, στους πολίτες.

Πολύ σύντομα δηλαδή θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να επιβαρυνθούν κατά τι περισσότερο από αυτό που βαρύνονται αυτή τη στιγμή. Ποια είναι η δική σας πρόταση; Ποια είναι η δέσμευσή σας για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να μη μετακυληθεί αυτό το κόστος στους πολίτες; Ένα επιπλέον ακόμη, γιατί αν υφίσταται τελικά το δίλημμα προσαρμογή ή θάνατος, είναι αυτονόητη η απάντηση και για την πορεία του θεσμού, αλλά και για τους πολίτες. Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Μερτζάνη έχετε δίκιο, είναι και οι Δήμοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό εξαιτίας αυτής της τρομακτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και μάλιστα ακόμη και εύρωστοι οικονομικά Δήμοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Νομίζω ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα, για να μη μακρηγορώ, να υπάρξουν δυο βασικές αποφάσεις. Η μία απόφαση αφορά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλιώς δεν θα είναι εύκολο να καλύψουν άμεσες ανάγκες, ενεργειακές ανάγκες, να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία, γιατί διαχειρίζονται σημαντικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι εύλογο να δούμε με ποιο τρόπο θα κρατήσουμε για παράδειγμα τα σχολεία των μεγάλων Δήμων και των πόλεων σε μια κατάσταση η οποία θα είναι λειτουργική. Πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε όρους ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση. Πώς θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα που οι Δήμοι έχουν στην καθημερινότητά τους, αν δεν αυξήσουμε τη χρηματοδότηση.

Το δεύτερο, που νομίζω ότι πρέπει να γίνει και είναι κρίσιμο, είναι να δούμε πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος των Δήμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο, πέρα αυτού που είχαμε ήδη προβλέψει και δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενεργειακές κοινότητες και κατά προτεραιότητα διασύνδεση στο Δίκτυο των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν προχωρήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει ένας ενεργειακός συμψηφισμός και να γίνουν οι Δήμοι καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα και να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η σύνδεση των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων με το Δίκτυο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μείωση του ενεργειακού κόστους.

Φοβάμαι όμως ότι το πρώτο που σας είπα, δηλαδή η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αντιμετωπίσουν άμεσες, πάγιες ανάγκες είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε το επόμενο διάστημα.

Β. ΠΟΥΛΟΣ (IEFIMERIDA.GR): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα βάλατε ένα τέλος στα σενάρια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες κάλπες. Είπατε πως θα πάμε σε δεύτερες εκλογές όπως προβλέπεται και από τη διαδικασία.

Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, εσείς πως βλέπετε την πορεία του κόμματος, αλλά και τη δική σας; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ αυτό το οποίο είπα σήμερα, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον τόπο. Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, και το πιστεύω αυτό βαθιά αυτό.

Πιστεύω ότι είναι η νέα μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, σταθερότητας και προοπτικής. Αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη και όσο περνάει ο καιρός και όσο τα πράγματα οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη στην απόφαση από ό,τι φαίνεται να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, να μην παραιτηθεί, να μην κηρύξει εκλογές το επόμενο διάστημα, τόσο θα γέρνει η ζυγαριά προς την εκτίμηση ότι η πολιτική αλλαγή θα είναι αναπόφευκτη.

Βεβαίως ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για τις εξελίξεις και ο ελληνικός λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του θα κρίνει αν θα μπούμε σε μια περιπέτεια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, ή όχι. Το μόνο βέβαιο είναι τούτη την ώρα που συζητάμε, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το σενάριο.

Εκτός εάν πιστεύετε ότι μπορεί το θύμα με τον θύτη να συνεργαστούν. Ο ωτακουστής να συνεργαστεί με αυτόν που άκουγε. Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, άρα είναι το μόνο βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όποιο αποτέλεσμα προκύψει στην κάλπη, δεν θα είναι επόμενος πρωθυπουργός.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ (Η ΑΥΓΗ, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε χτες για ανάγκη μιας βαθιάς θεσμικής και δημοκρατικής αναγέννησης. Έχετε αναφερθεί κατά καιρούς ειδικά το τελευταίο διάστημα σε παρακρατικές πρακτικές και υπονόμευση του κράτους δικαίου. Και βέβαια είπατε χτες ότι πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στη Δικαιοσύνη ξανά και αντιλαμβάνομαι ότι εγείρετε κι ένα ζήτημα εμπιστοσύνης και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στη λειτουργία της. Στην πράξη, από μια προοδευτική διακυβέρνηση, τι σημαίνει αυτή η θεσμική και δημοκρατική αναγέννηση; Θέλετε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη, όπως σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το αντίθετο, νομίζω. Η δημοκρατική αναγέννηση περνάει μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Και μου δίνετε την ευκαιρία εδώ να πω πολύ επιγραμματικά ότι εμείς, κύριε Ραπανάκη, δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή η προοδευτική αλλαγή στον τόπο από μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα στην ίδια κατεύθυνση που κάνουν οι αντίπαλοί μας για να μπορέσει να κερδίσει τους αντιπάλους μας. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή έχει διπλασιάσει τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τους μετακλητούς υπαλλήλους, ακόμη περισσότερο από ό,τι ήταν όταν ήμασταν εμείς στη διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φροντίσει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυστηρού ελέγχου. Εμείς θα πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις πλουραλισμού και απελευθέρωσης των Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη κι αν αυτό είναι απέναντι στο πρόσκαιρο συμφέρον μας, διότι ναι, θα έχουμε πολύ μεγάλη και ισχυρή κριτική από τα Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες, τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις.

Σε σχέση με τη Δικαιοσύνη: χτες καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις. Αν είδατε, στόχος μας, στόχος όλων των προτάσεων αυτών είναι να ενισχύσουμε τη θεσμική λειτουργία, να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, να άρουμε αδικίες φορολογικές και μισθολογικές. Αλλά ταυτόχρονα να βάλουμε και κανόνες διαφάνειας. Κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας ενισχύουν τον ίδιο τον δικαστή, διότι δεν θα είναι έρμαιο της εκάστοτε εξουσίας, δεν θα μπορεί να τον δελεάσει κανείς με θέσεις ηγεσίας στα ανώτατα Δικαστήρια. Όπως έκανε σε αυτή την κατάπτυστη απόπειρα και προφανώς δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους, έχει να κάνει με την απόπειρα της ίδιας της κυβέρνησης που πήγε κι έκανε σχεδόν όλους τους δικαστές που θα είναι στη δίκη που θα ξεκινήσει αύριο στο Ειδικό Δικαστήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, αντιπροέδρους.

Αυτή η χυδαία παρέμβαση… αυτές οι χυδαίες παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσουν! Οι «περιστρεφόμενες πόρτες» οι λεγόμενες, που βλέπουμε δικαστές οι οποίοι τους τάζουν ότι θα έχουν μια θέση μετά τη συνταξιοδότησή τους. Να γνωρίζουν ότι βεβαίως να προσφέρουν, αλίμονο, στις Ανεξάρτητες Αρχές οπουδήποτε, αλλά αμισθί. Στη σύνταξή τους θα βασίζονται, να το γνωρίζουν αυτό.

Οι ασυλίες, μια σειρά από ασυλίες οι οποίες έχουν θεσπιστεί. Από τις ασυλίες των λοιμωξιολόγων μέχρι τις ασυλίες των τραπεζικών στελεχών. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη!

Και να κλείσω με αυτό, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές να ξέρουμε και το εξής: εδώ υπάρχει και ένα αίσθημα βαθύ στην ελληνική κοινωνία, αυτό το αίσθημα της αναξιοπιστίας, του ελλείμματος εμπιστοσύνης είναι πάρα πολύ κρίσιμο και πρέπει να το αποκαταστήσουμε. Και δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό το αίσθημα. Ενισχύεται δυστυχώς και βαθαίνει. Όταν βλέπει ο μέσος πολίτης ότι ο κολλητός της εξουσίας και αυτός που μπορεί να έχει πρόσβαση στην εξουσία, έχει άλλη αντιμετώπιση από έναν φτωχοδιάβολο που έκλεψε μια φραντζόλα ψωμί και τον δικάζουν.

Άρα, αυτά είναι φαινόμενα που δημιουργούν μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στη Δικαιοσύνη, απέναντι στο πολιτικό σύστημα, απέναντι σε όλους μας. Και οφείλουμε να έχουμε σχέδιο για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προβληματιστούμε.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ (GRTIMES): Κύριε Πρόεδρε, ο πρωθυπουργός και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη ΔΕΘ, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ψέματα για το Μετρό και για το σταθμό «Βενιζέλου». «Πώς μπορείς να πιστέψεις ένα κόμμα το οποίο ζωγράφισε μουσαμάδες» διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ το έργο».

Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Θα λειτουργούσε σήμερα το Μετρό, αν δεν άλλαζε ο σχεδιασμός από τη παρούσα κυβέρνηση για τα αρχαία της Βενιζέλου;

Και επίσης έχετε αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, τόσο για τη λειτουργία της βασικής γραμμής, έως το τέλος του 2023 όσο και για την επανατοποθέτηση του 92% των αρχαίων στο σταθμό «Βενιζέλου», ή φοβάστε πως τελικά τα ευρήματα που ανέδειξε η ανασκαφή θα μείνουν σε κιβώτια και αποθήκες; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης. Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου παραλάβαμε ένα έργο που ήταν τελματωμένο, εργοστάσια τα οποία ήταν κλειστά και μάλιστα ήταν τελματωμένο για πάρα πολλά χρόνια. Το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη! Και μέσα σε τρία χρόνια, φτάσαμε στο 75% του έργου. Αυτά είναι δεδομένα. Ολοκληρώσαμε σχεδόν όλο το τροχαίο υλικό με προοπτική το 2020 να τεθεί σε λειτουργία το Μετρό, με μια εξαίρεση: τον σταθμό «Βενιζέλου». Διότι είχαμε έναν σχεδιασμό ο οποίος θα μας επέτρεπε να αναδείξουμε και τα αρχαία και το Μετρό, θα άνοιγε ο σταθμός σε μια επόμενη φάση, αφού αναδεικνύαμε τα αρχαία.

Και μπήκαν σε μια λογική, άγνωστο για ποιο λόγο, η οποία εκ των πραγμάτων θα μας οδηγούσε σε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κατανοώ ότι μπορεί να είχαν μια διαφορετική άποψη -δεν συμφωνώ καθόλου- για το πώς θα αξιοποιηθούν τα αρχαία. Η άποψή τους ήταν να φέρουν τα αρχαία κομμάτι – κομμάτι από το σταθμό «Βενιζέλου» στο Μουσείο, να φτιαχτεί ο σταθμός και μετά να τα επανατοποθετήσουν. Λάθος, κατά την άποψή μας.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι εν πάση περιπτώσει είχαν μια διαφορετική προσέγγιση, αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε μια τρομακτική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Και έτσι, αντί για το τέλος του 2020 τώρα πηγαίνουμε… μην τα ακούτε αυτά για το 2023, μην τα ακούτε. Είναι 212 μελέτες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, με βάση το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου. Δεν ολοκληρώθηκαν σε τρία χρόνια και θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες;

Το Μετρό οι Θεσσαλονικείς, μετά από αυτή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, να το γνωρίζετε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί. Και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου από το Ελληνικό Δημόσιο και πληρώνεται ο εργολάβος. Γιατί οι καθυστερήσεις τώρα είναι με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι με υπαιτιότητα του εργολάβου.

Εδώ έχουμε πραγματικά μια υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά! Και βεβαίως έχουμε μια υπόθεση η οποία στο τέλος της ημέρας αυτόν που επιβαρύνει είναι τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πολιτιστικό μας προϊόν: τα αρχαία, τα οποία ξηλώθηκαν διότι θα είχαμε και Μετρό και αρχαία και είχαμε τις διαμαρτυρίες όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Ενώσεων Αρχαιολόγων και σημαντικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι διαμαρτυρηθήκαμε μόνο, γι’ αυτό.

Δεν ξέρω ποια είναι η αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον πολιτισμό συνολικότερα -μάλλον έχω μια εκτίμηση για το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό, την είδαμε αυτή την προσέγγιση και στο τελευταίο νομοσχέδιο της κ. Μενδώνη που ουσιαστικά νομιμοποίησε μια μεγάλη αρχαιοκαπηλία, αυτό έκανε. Νομίζω λοιπόν ότι εδώ, για να επανέλθω στο θέμα της Θεσσαλονίκης, έχουμε μια τρομακτική επιβάρυνση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, χωρίς κανένα λόγο, από επιλογές που πραγματικά είναι πέρα για πέρα άστοχες, που πέρα για πέρα βγάζουν εκτός πλαισίου το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό.

Κι επαναλαμβάνω, δεν έχει σημασία ποιος είχε δίκιο, αν είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία, σημασία έχει ότι τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης και η πόλη συνολικά.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ (IONIAN CHANNEL): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Ακούσαμε χτες τους άξονες για την Παιδεία και σε αυτό τον τομέα θα ήθελα να μείνουμε, γιατί εκτός από την ενεργειακή κρίση και τα θέματα της επικαιρότητας, ή την πανεπιστημιακή Αστυνομία, έχουμε όπως φαίνεται κρίση και στα πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχαμε κλείσιμο ή μεταφορά Σχολών από το Αγρίνιο, τον Πύργο, το Μεσολόγγι αλλά και το Αίγιο. Συρρικνώνονται λοιπόν τα Πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας δήλωσε μόλις προχθές δημόσια ότι στην επένδυση του Ελληνικού, έχει ήδη προβλεφθεί κτιριακή μονάδα για ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σε μια προοδευτική κυβέρνηση χωρούν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Και τι θα κάνετε με τις Σχολές που έκλεισαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά και αλλού; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι χθες έδωσα μια σαφή κατεύθυνση των προθέσεών μας. Μίλησα για την ανάγκη διπλασιασμού, σε βάθος τετραετίας, των δημοσίων δαπανών για τα πανεπιστήμια και διπλασιασμού και των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναβάθμισης ουσιαστικής, ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα μας. Και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως των οικονομικών δυνατοτήτων της οικογένειάς του, να μπορεί να σπουδάσει αν έχει κάποιες ελάχιστες δυνατότητες, προφανώς.

Η σύνδεση τώρα του πτυχίου με την αγορά εργασίας, είναι ένα άλλο ζήτημα, κρίσιμο ζήτημα και αυτό. Και βεβαίως και εκεί πρέπει να δούμε παρεμβάσεις και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις. Αλλά για μας η γνώση, αν θέλετε, έχει και μια αυταξία. Έχει μεγάλη αξία τα παιδιά μας να έχουν ισχυρά εφόδια στη ζωή, να έχουν τελειώσει ένα καλό δημόσιο σχολείο και να μπορέσουν, να έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν ισχυρά εφόδια μέσα από τις σπουδές τους, από ένα αξιόπιστο ποιοτικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η λογική της κυβέρνησης είναι άλλη. Είναι όποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να σπουδάσουν, όποιοι δεν την έχουν -πώς το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στο Περιστέρι- «να γίνουν ψυκτικοί». Και γι’ αυτό όλη η λογική ήταν να ευνοήσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών, αμφιβόλου όμως ποιότητας. Και να ευνοήσει και την πιθανότητα κάποιες οικογένειες να δώσουν ένα κάρο λεφτά να στείλουν τα παιδιά στο εξωτερικό για να σπουδάσουν.

Εμείς θέλουμε αυτό να σταματήσει. Θέλουμε δωρεάν, καλά προγράμματα σπουδών, ισχυρά περιφερειακά πανεπιστήμια, δωρεάν μεταπτυχιακά. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη στο ζήτημα της Παιδείας. Και βεβαίως το ζήτημα των δεξιοτήτων, και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο.

Εμείς είχαμε ήδη νομοθετήσει για τους μαθητές που τελειώνουν τα ΕΠΑΛ, να έχουν τη δυνατότητα για διετή προγράμματα σπουδών μέσα στα πανεπιστήμια, σε συνεργασία μάλλον με τα πανεπιστήμια, προγράμματα τα οποία θα καθορίζονταν μέσα από τη διαβούλευση των πανεπιστημίων με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, για να μπορούν να καλύψουν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αγοράς εργασίας. Θέση την οποία επαναφέρουμε στο πρόγραμμά μας.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μια δομική αντίθεση για την αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για την Παιδεία συνολικά και για το ρόλο του δημοσίου πανεπιστημίου. Η αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία οδηγεί σε συρρίκνωση ιδίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ενδεχομένως το κλείσιμο πολλών από αυτά. Εμείς, αυξάνοντας τους εισακτέους, ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή, τις δαπάνες και τους καθηγητές, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, προσιτό σε κάθε παιδί ανεξαρτήτως των οικονομικών του δυνατοτήτων.

Μ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τις τελευταίες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, έχουμε δει μια σειρά προσωπικοτήτων που σε προηγούμενες φάσεις στήριζαν ή ήταν φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση, να αντιδρούν με σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική στα θέματα γύρω από την υπόθεση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα, οι κύριοι Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και άλλοι συνταγματολόγοι, νομικοί.

Πώς κρίνετε τη στάση τους και αν τέτοια πρόσωπα θα μπορούσατε να τ’ αξιοποιήσετε σε ρόλους και θέσεις στο πλαίσιο της διακυβέρνησής σας, ανεξαρτήτως αν πολιτικά δεν είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όποια θέση και αν κατέχει. Είναι γνωστές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες που έχουμε. Νομίζω ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στη συγκυβέρνηση του κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2012-2015, έχει κριθεί από το δημοκρατικό κόσμο.

Εντούτοις και ως πολιτικός αλλά και ως επιστήμονας, έχει ένα εκτόπισμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις θέσεις και τις απόψεις που καταθέτει. Στις τελευταίες εξελίξεις, νομίζω ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει, είναι αυτές που θα περίμενε κανείς ν’ ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα, συνταγματολόγο ή μη.

Ως εκ τούτου, αυτό του πιστώνεται θετικά. Αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις απόψεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα, τουλάχιστον δε θα είμαι εγώ αυτός που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο. Το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο, που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Γ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Κι εχθές στην ομιλία σας και σήμερα, αρκετές φορές απευθύνατε προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις για το σχηματικό κυβέρνησης.

Αν δεχθούμε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον έχει πει αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης και δεδομένου ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2023, αυτό σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί ένας παράλληλος σχεδιασμός.

Ποιος θα είναι ο δικός σας, δεδομένου ότι το μοντέλο των κομματικών υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών των προηγούμενων ετών δεν προχώρησε. Και αν το προσκλητήριο αυτό για συνεργασία και σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, αφορά και το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στήριξη ενδεχομένως υποψηφίων που προέρχονται και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και αν θ’ ακολουθήσετε το ίδιο μοντέλο και στους μεγάλους Δήμους, που επιλέγονταν οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής, με κομματικά κριτήρια. Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα πρώτα, να πω ότι για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε πάντοτε μια ιδιαίτερη αξία και σημασία. Σήμερα η σημασία και η αξία αυτή διευρύνεται καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ν’ αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Άρα, είναι κρίσιμο με ποια στρατηγική πορεύονται οι πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Πάντοτε όμως εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων και τις αποφάσεις τους. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται μέσα στο πλαίσιο των αξιών και του χώρου που εκφράζει σήμερα κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι βέβαιο ότι θα προτάξουν, πέρα από τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, θα προτάξουν και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών προκειμένου στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σπάσει αυτή η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Μια κυριαρχία η οποία νομίζω ότι έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι σήμερα ο «φτωχός συγγενής» καθώς θεωρώντας την η κυβέρνηση ως δεδομένη, θεωρώντας πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες ως “δικά της παιδιά”, δεν σπεύδει να δώσει αυτά που θα έπρεπε να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νομίζω λοιπόν ότι η στάση μας θα κινηθεί από το δίπτυχο αυτό που σας εξέφρασα πιο πριν, από την ανάγκη να υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά και από την ανάγκη και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ (ΑΠΕ/ΜΠΕ): Καλησπέρα. Νομίζω ότι η ερώτηση ύστερα από τρεις ώρες μπορεί να θεωρηθεί και ως κράτηση θέσης για την επόμενη συνέντευξη Τύπου στην επόμενη ΔΕΘ. Ωστόσο θέλω να σας ρωτήσω πόσο ανησυχείτε από την άνοδο της Ακροδεξιάς σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και αν μέρα που είναι σήμερα, που έχουμε την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ανησυχείτε ότι κι εδώ μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, υπάρχει ανησυχία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που τρέφουν το αυγό του φιδιού. Είναι αδιέξοδες πολιτικές, είναι πολιτικές νεοφιλελεύθερες που διευρύνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα η αδυναμία της ευρύτερης Αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και μιλώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και να είστε βέβαιοι ότι αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, η Ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική, όλη την περίοδο της κρίσης και σήμερα. Σήμερα που βλέπουμε στη γειτονική Ιταλία, για παράδειγμα, ένας συνασπισμός δυνάμεων με την Ακροδεξιά στη θέση του οδηγού να έχει τα προγνωστικά υπέρ του για να κερδίσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ή στη Σουηδία με τη μεγάλη παράδοση τη σοσιαλδημοκρατική, να βλέπουμε έναν συνασπισμό διακυβέρνησης ανάμεσα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Νομίζω ότι υπάρχει λοιπόν ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Και νομίζω ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, μέσα από ένα πολιτικό πρόγραμμα άμβλυνσης των ανισοτήτων και κοινωνικής προστασίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις στον κίνδυνο του ακροδεξιού λαϊκισμού και της ανόδου της Ακροδεξιάς και στη χώρα μας.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΙΟΝ TV, FLASH TV, CENTER TV): Εκπροσωπώ τρεις περιφερειακούς σταθμούς, που η εμβέλειά τους εκτείνεται στις τρεις μεγαλύτερες Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία. Εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, δυστυχώς έχουν έναν κοινό παρανομαστή, το ότι βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας.

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης, αλλά κανείς δεν έχει εγγυηθεί ακόμη τα αποτελέσματά της. Τα παραγωγικά μοντέλα που έχουν υιοθετηθεί στο παρελθόν οδήγησαν σε περαιτέρω φτωχοποίηση στις περιοχές που είχαν και είχαν αποτέλεσμα τη δημογραφική τους κατάρρευση, όπως φάνηκε και από την τελευταία απογραφή.

Έχουμε δει πολλά σχέδια και έχουμε χορτάσει από ευχολόγια. Το θέμα είναι αν κερδίσετε τις επερχόμενες εκλογές, αν έχετε στο σχεδιασμό σας ένα συγκεκριμένο, απτό, μετρήσιμο και κοστολογημένο σχέδιο γι’ αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε να μην καταστεί και αυτό ένα ακόμη ευχολόγιο. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι καίριο το ερώτημα που θέτετε. Νομίζω ότι το ζήτημα της δικαιοσύνης δεν έχει να κάνει μόνο με την άμβλυνση των ανισοτήτων συνολικά στον κοινωνικό ιστό, το ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι μεσαίοι φτωχοί αλλά και την διεύρυνση των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Πόροι κατευθύνονται ως επί το πλείστον στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια.

Άρα, λοιπόν, μια από τις πιο ουσιαστικές, αν θέλετε, κριτικές που κάνουμε στην κυβέρνηση για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ότι αφενός μεν τους διοχετεύει σε λίγους, αφετέρου, δε, δεν έχει καμία περιφερειακή ισορροπία στην κατεύθυνσή τους. Και είναι κρίσιμο αυτό. Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι για μας ένα αναπόσπαστο μέρος του οικονομικού παραδείγματος που θέλουμε, του νέου μοντέλου δηλαδή που σας είπα που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Και νομίζω ότι δώσαμε κάποια δείγματα γραφής όσο κυβερνήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση και με την αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματα που φτιάξαμε μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε σχεδόν -όχι σχεδόν- σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και να προσδιορίσουμε τις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες κάθε τόπου ξεχωριστά.

Άρα λοιπόν, ναι, στόχοι της περιφερειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της τοπικότητας. Είναι η ενίσχυση της εδαφικής συνοχής. Είναι μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη που θα περνάει μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημογραφική ανανέωση, αν θέλετε, της υπαίθρου, την άρση των εμποδίων της νησιωτικότητας και της ορεινότητας. Και συγκεκριμένα τώρα για Περιφέρειες οι οποίες έχουν και μία, έτσι, ιδιαίτερη ευαισθησία όπως η Θράκη, από την οποία προέρχεστε, νομίζω ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κουβεντιάσουμε για ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο. Ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα έρθει εάν στοχεύσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις μακράς πνοής. Και, όμως, επαναλαμβάνω, στην αξιοποίηση του μεγάλου όπλου που έχουμε, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που δυστυχώς ούτε για την Θράκη με την γνωστή της ευαισθησία υπάρχει κάποια εξαίρεση.

Οι Περιφέρειες είναι αποκλεισμένες. Και για να μην λέω μονάχα έτσι γενικά, να δώσω και ένα παράδειγμα. Δείτε τι ακριβώς κάνει η Πορτογαλία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε σχέση με την ισόρροπη περιφερειακή ανάκαμψη, πού διοχετεύει τους πόρους και πού τους διοχετεύουμε και πώς τους διοχετεύουμε εμείς. Άρα, ορθώς έχουμε επισημάνει ότι μία από τις πρώτιστες προτεραιότητες για μας είναι η ανακατανομή αυτών των πόρων.

Γ. ΜΠΑΝΑΤΣΑΣ (ΤRT): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Στη χθεσινή σας ομιλία κάνατε σημαντικές αναφορές στον χώρο της Υγείας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η Υγεία ήταν ένας από τους έξι άξονες που περιλαμβάνεται στο κοστολογημένο, όπως είπατε, πρόγραμμά σας μιλώντας για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, δημιουργία νέων δομών κλπ.

Με δεδομένο πλέον ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία, περιφερειακά και κεντρικά, είναι δραματική καθώς οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα ενώ το προσωπικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά του, σας ρωτώ λοιπόν γιατί τα μέτρα που εξαγγείλατε χθες δεν τα πήρατε στο διάστημα που εσείς κυβερνούσατε την χώρα.

Και τότε τα προβλήματα αν δεν ήταν το ίδιο με σήμερα, ήταν επίσης μεγάλα. Άλλαξε κάτι στην πολιτική θεώρηση με την οποία βλέπετε τα πράγματα στο χώρο της υγείας;

Και αν μου επιτρέπετε, και μία διευκρίνιση. Μιλάτε συνεχώς και σήμερα και χθες για τη μεσαία τάξη. Μπορούμε να την προσδιορίσουμε και εισοδηματικά, και με εισοδηματικούς όρους; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι θα έχετε ξεχάσει ότι εμείς κυβερνήσαμε εν μέσω μνημονίων. Και εν μέσω μιας δύσκολης προσπάθειας και δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να αποφύγουμε την χρεωκοπία που παραλάβαμε. Ήταν χρεοκοπημένη η χώρα, το ξεχνάτε αυτό; Τι συγκρίνετε ακριβώς τώρα; Συγκρίνετε αυτό που παρέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης, με τα 37 δισ. στα ταμεία, με αυτό που παραλάβαμε εμείς το 2015; Με άδεια ταμεία, μια χώρα χρεοκοπημένη, χωρίς δυνατότητες; Με ύφεση βαθιά;

Εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και μέσα σε αυτή την προσπάθεια, κάναμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για τη δημόσια υγεία. Και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα εκείνης της εποχής, που ήταν ότι απαιτούσαν ακόμα και από τους ανασφάλιστους να πληρώνουνε στα νοσοκομεία, δεν υπήρχε δηλαδή δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές για ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι οποίοι διευρύνονταν διαρκώς μέσα από την διεύρυνση της κρίσης.

Τα πεντάευρα που δίνανε στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και την στοιχειώδη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να κάνουμε θετικούς τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, να αυξήσουμε, αυξήσαμε εμείς εκείνη την περίοδο σημαντικά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ δεν είχαμε πανδημία και είχαμε μνημόνια.

Και ταυτόχρονα οργανώσαμε ένα μεγάλο σχέδιο, το όραμά μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από το υστέρημα ενός προϋπολογισμού. Και τώρα, που αυτή η κυβέρνηση βρέθηκε σε συνθήκες όπου σε όλη την Ευρώπη είπαν «ξεχάστε τα πλεονάσματα, ξεχάστε τους εξισορροπημένους δημοσιονομικά προϋπολογισμούς και δώστε ό,τι χρειάζεται για την υγεία», αυτοί δεν δώσανε τίποτα. Έργα βιτρίνας μόνο.

Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο πως είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον COVID; Είναι τυχαίο αυτό; Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση για να δημιουργηθούν οι υποδομές ενός καλύτερου συστήματος υγείας παρότι περάσαμε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια και στο επίκεντρο της προσοχής μας ήταν το ΕΣΥ όλο αυτό το διάστημα; Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο. Είναι μία άλλη αντίληψη, ότι και η υγεία είναι εμπόρευμα. Άρα λοιπόν, εμείς επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει αδικίες και να δώσει και μια άλλη προοπτική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ είναι ότι αυτή τη στιγμή το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, οι γιατροί μας φεύγουν στο εξωτερικό και φεύγουν στο εξωτερικό διότι δεν έχουνε προοπτική εδώ. Ο μισθός τους είναι αστείος σε σχέση με το μισθό ενός γιατρού στην Μεγάλη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού.

Αν αυτό δεν το αντιμετωπίσουμε, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα μεγάλα ελλείμματα, ιδιαίτερα σε κάποιες κρίσιμες ειδικότητες. Αν ταυτόχρονα δεν δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φτιάχνοντας ουσιαστικές δομές, θα συνεχίσουμε να έχουμε όλο το βάρος στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν θα μπορέσουν να το αντέξουν αυτό τα δημόσια νοσοκομεία.

Αν δεν κάνουμε λοιπόν αλλαγές και στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της αύξησης του μισθολογίου και της ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής αλλά ταυτόχρονα και θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις στην υγεία, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που σήμερα έχουμε, το οποίο δεν μας αξίζει.

Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο έχουμε καταθέσει. Ο σχεδιασμός αφορά γύρω στα 500 εκατομμύρια σε ετήσια βάση αλλά αφορά και πολύ σημαντικότερους πόρους από αυτούς που θα προέλθουν για την ενίσχυση υποδομών και προγραμμάτων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τώρα, ο ορισμός της μεσαίας τάξης: εντάξει, νομίζω ότι, ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε ένα ελάττωμα, όλοι μας θεωρούμε τους εαυτούς μας μεσαίους. Και ίσως με αυτή την έννοια να είναι λίγο μπλεγμένα τα πράγματα διότι ο αυστηρά οικονομικός του ορισμός είναι άλλος με αυτόν που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται ως ορισμό της μεσαίας τάξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι νομίζω σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στη μεσαία τάξη. Και νομίζω ότι αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες, εμείς χθες κάναμε ένα πολύ μεγάλο άλμα αποκατάστασης των αδικιών που και εμείς κάποιες από αυτές εξ ανάγκης συμβάλλαμε.

Γ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ (CNN.GR): Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στα εκλογικά σενάρια, στο ενδεχόμενο, στο ισχυρό ενδεχόμενο να έχουμε δεύτερες εκλογές στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές και εσείς κατακτήσετε την κοινοβουλευτική, την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση; Και αν ναι, αυτό δεν θα έρχεται σε αντίθεση με όσα μας είπατε χθες και όσα μας είπατε σήμερα για το ότι δεν μπορεί το ένα τρίτο των πολιτών να αποφασίζει για το σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε τώρα, έχουν ενδιαφέρον αυτά τα ερωτήματα, τα σεναριολογικά αλλά εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Σχηματίσαμε κυβέρνηση αξιοποιώντας ένα μπόνους το οποίο πιστεύουμε ότι δεν είναι δίκαιο. Το 2015 τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη. Αλλά αξιοποιήσαμε αυτή τη δύναμη και αυτή την δυνατότητα ώστε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να τον κάνουμε δίκαιο.

Άρα, λοιπόν, είναι σαφές, δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έρθουν έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και πάμε σε δεύτερες εκλογές τις οποίες κερδίσουμε. Πιστέψτε με όμως, και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε παρά την πλειοψηφία που θα έχουμε στη Βουλή, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εν νέου αλλαγή του ευνοϊκού νόμου διότι αυτό είναι το σχέδιό μας, αυτή είναι η στρατηγική μας ενόραση.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, ακούστε με, δεν είναι στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές. Δεν είναι. Στο μυαλό μου είναι οι πρώτες εκλογές. Διότι όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, χάνει και το τρένο των πολιτικών εξελίξεων. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες, σ’ αυτό συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε ο κύριος Μητσοτάκης εδώ πριν από μία βδομάδα. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Εάν ο κύριος Μητσοτάκης έρθει πρώτος, θα έχει προβάδισμα, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός του και θα έχει προβάδισμα να είναι ξανά πρωθυπουργός. Το θεωρώ απίθανο. Το θεωρώ απίθανο αλλά αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Και ο ελληνικός λαός οφείλει να το γνωρίζει αυτό.

Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες και οι πρώτες εκλογές θα κρίνουνε το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Γι’ αυτό και για μας είναι πολύ κρίσιμο σε αυτές τις πρώτες εκλογές να μην υπάρξει αποχή, να μην υπάρξει αδιαφορία, να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος.

Γ. ΣΑΡΡΗΣ (NEWSBEAST.GR): Καλησπέρα, καλό μεσημέρι μάλλον, καλό απόγευμα πλέον. Η χώρα μας έχει προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προμηθεύεται γαλλικά μαχητικά Rafale, αγοράζει φρεγάτες Belharra, παραγγέλνει αμερικανικά αεροσκάφη F-35, γερμανικά άρματα και πολλά άλλα.

Εσείς δεν συμφωνείτε με αυτές τις προμήθειες, τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική Τουρκία όχι απλώς δεν κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά μας απειλεί και με πόλεμο; Ή συμφωνείτε με τους εξοπλισμούς, αρκεί παράλληλα να μην μείνει ο Έλληνας οικονομικά και κοινωνικά απροστάτευτος; Θέλουμε περισσότερα όπλα ή όχι; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό.Γι’ αυτό και αρκετές από αυτές τις αγορές εμείς ψηφίσαμε τα 18 πρώτα Rafale και τις φρεγάτες. Εντούτοις ήμασταν πολύ κριτικοί και επικριτικοί σε επιπλέον αγορές, στα επιπλέον Rafale τα οποία προέκυψαν στην πορεία. Ήμασταν και είμαστε επικριτικοί και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η σύμβαση για την Καλαμάτα, για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης και είμαστε συνολικά επικριτικοί στην κυβέρνηση γιατί ακολουθεί μια στρατηγική εξοπλισμών, χωρίς να ενισχύει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδιανόητο.

Και εν πάση περιπτώσει, το να επενδύεις μονάχα στους εξοπλισμούς για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι κοντόθωρο. Αλλά δεν θέλω να μπω τώρα σε αυτή τη συζήτηση της στρατηγικής και της διπλωματίας. Αποκλειστικά για την Άμυνα. Ούτε μια βίδα δεν θα μπει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει 14 δισ. ευρώ. Σας φαίνεται λογικό αυτό; Χιλιάδες θέσεις εργασίας έλεγε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δίπλα στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, τον κ. Παναγιωτόπουλο, στα γαλλικά ναυπηγεία για τις φρεγάτες. Στα ελληνικά; Το θεωρώ αδιανόητο αυτό.

Όπως επίσης θεωρώ αδιανόητο ενώ δίνουμε 14 δισ. σε δαπάνες εξοπλιστικές, να μη φροντίζουμε στοιχειώδεις ανάγκες του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη και κάποια από αυτά που είπε προχθές ο κ. Μητσοτάκης ήταν ψηφισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τρία χρόνια δεν είχαν εκπληρωθεί.

Άρα εδώ η κριτική μας έχει δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεται μονόπλευρα στην αύξηση των εξοπλισμών αν αυτό ταυτόχρονα δεν το στηρίζεις σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, ισχυρή διπλωματία, αξιοποίηση συμμαχιών για να αισθάνεται ασφάλεια απέναντι σε μια Τουρκία η οποία πράγματι κλιμακώνει τις προκλήσεις και ο δεύτερος είναι ότι δεν μπορείς να δαπανάς ένα τόσο μεγάλο ποσό για εξοπλισμούς και να μην έχεις έγνοια να βάλεις έστω και μια βίδα, να στηρίξεις την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Και σε ό,τι αφορά το δεύτερο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα επανεξετάσουμε αυτές τις συμβάσεις, μάλλον για να είμαι σαφής θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις προκειμένου να αλλάξουμε προφανώς και δεν θα ακυρώσουμε συμβάσεις, αλίμονο, έχει συνέχεια το κράτος. Αλλά θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις που έχουν συναφθεί, προκειμένου να τις κάνουμε περισσότερο επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιες συμβάσεις αναφέρεστε; Όπως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρομαι στις συμβάσεις για τις φρεγάτες.

Φ. ΧΑΡΙΣΗ (VORIA.GR): Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη Θεσσαλονίκη βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εκτός Ταμείου Ανάκαμψης την πόλη. Αυτή η ανακατανομή που προτείνετε, περιλαμβάνει περισσότερη Θεσσαλονίκη; Ποια μεγάλα έργα που αφορούν την πόλη θα εντάξετε εσείς στο Ταμείο Ανάκαμψης; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι δυο μεγάλα έργα τα οποία με κλειστά μάτια κανείς θα τα ενέτασσε στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη Θεσσαλονίκη, είναι το Κέντρο Logistics στο στρατόπεδο Γκόνου και είναι και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Και τα δύο ξεκίνησαν επί των ημερών μας, και τα δύο οραματιστήκαμε μαζί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης σας, το ένα έμεινε για τρία χρόνια στα χαρτιά τώρα βλέπω ότι εξήγγειλε ξανά ο κ. Μητσοτάκης.

Το άλλο, η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωράει, αλλά με ΣΔΙΤ. Η ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν μια εξασφάλιση και της χρηματοδότησης, αλλά και της προοπτικής να παραμείνουν κρίσιμες λειτουργίες της Έκθεσης υπό δημόσιο έλεγχο.

Στην υπόθεση ΣΔΙΤ δεν είμαστε γενικά εναντίον, αλλά θέλουμε να εκφράσουμε κάποιες επιφυλάξεις και να δούμε τι θα προβλέπει αυτή η σύμβαση. Διότι αν είναι κρίσιμες λειτουργίες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να περάσουν σε κάποιο ιδιώτη, να έχουμε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, εκεί εμείς θα είμαστε αντίθετοι.

Δεν έχουμε δει ακόμη τους όρους, ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθούν, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ενώ είχαμε τη δυνατότητα προχωρήσουμε μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους, βλέπω ότι προχωράμε μέσα από ΣΔΙΤ στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Άρα, αυτά τα δυο έργα σίγουρα θα τα εντάσσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και νομίζω ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Γ. ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ (FLASH.GR, BLUE SKY): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός από τη θέση που κάθεστε, έθεσε το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Αυτό θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να μετουσιωθεί και σε ένα τηλεοπτικό debate; Το είχατε ζητήσει εσείς τον Φεβρουάριο, αλλά έχουμε καιρό να το ακούσουμε από τα χείλη σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είπα χτες ότι το δίλημμα, το πραγματικό δίλημμα και το διακύβευμα της κάλπης ξεπερνάει πρόσωπα ακόμη και υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές, όταν η δημοκρατία κινδυνεύει. Και στην πραγματικότητα, το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι “Δημοκρατία ή παρακράτος”, είπα χτες. “Προοδευτική συμμαχία ή αγία οικογένεια”, είπα χτες. Αυτό είναι το δίλημμα.

Εντούτοις, μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να φέρει το δίλημμα στη μονομαχία των δύο, σηκώνω κι εγώ το γάντι και τον καλώ, όποτε θέλει, να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς στημένες ομιλίες και σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του κόσμου.

Ο ίδιος απέφυγε, το έβαλε στα πόδια το 2019, ελπίζω εφόσον σήμερα προσωποποιεί τόσο πολύ αυτό το δίλημμα, να μην το αποφύγει τώρα και τον καλώ, ανεξαρτήτως γιατί έχουμε πολύ κρίσιμα θέματα να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της χώρας, για την πορεία της χώρας. Κρίσιμα ζητήματα, ακόμη κι αν έχει αποφασίσει όντως όπως λέει να μην κάνει τώρα εκλογές, ο διάλογος σε μια δημοκρατία χρειάζεται πάντοτε. Εγώ είμαι πάντοτε ανοιχτός.

Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ (EPIRUS TV1): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Επειδή βρισκόμαστε και μέσω επισιτιστικής κρίσης, τι μπορούν να προσδοκούν οι αγρότες της Ηπείρου και όχι μόνο, ανά την Ελλάδα. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να ξαναπάρει μπροστά η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, πόσο δε μάλλον όταν αυτή τη στιγμή όπως λένε χαρακτηριστικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ζώα υποσιτίζονται, ζωικό κεφάλαιο και αγροτική παραγωγή μειώνεται. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να έχουμε προοπτική; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κρίμα που το ερώτημά σας γίνεται τόσο αργά, εννοώ για την αγροτική παραγωγή! Διότι πραγματικά αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα ως κίνδυνο, είναι να μείνουν τα χωράφια χέρσα, να σταματήσουν οι αγρότες να παράγουν και οι κτηνοτρόφοι να μειώνουν τα κοπάδια τους, σφάζουν θηλυκά ζώα. Εκεί είμαστε!

Και άρα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Η μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, όπως ήταν πριν τα μνημόνια, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επανέλθει. Η ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, η ουσιαστική επιδότηση ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, δομικού χαρακτήρα αλλαγές, η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.

Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο αγρότη, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας αγρότης, να δώσουμε προοπτική στους νέους αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο για να παράξουν.

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, το έχω πει πολλές φορές, και τη σύνδεση στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν. Και βεβαίως πρέπει να δούμε την αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής γιατί είναι κρίσιμο θέμα.

Είχα βρεθεί και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τον περασμένο Απρίλη συζητώντας με επιστήμονες της χώρας μας τον κρίσιμο κίνδυνο που διατρέχουμε επισιτιστικής κρίσης και με διαβεβαίωσαν ότι στη χώρα δεν θα αντιμετωπίσουμε ίσως ένα τέτοιο κίνδυνο άμεσα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό κίνδυνο τρομακτικής αύξησης των τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Άρα θα πρέπει να υπάρξει κι ένας συνολικότερος σχεδιασμός καλλιέργειας εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε αγρανάπαυση με επιδότηση συντελεστών παραγωγής, χωρίς να χαθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος αγρανάπαυσης, συνδεδεμένες ενισχύσεις σε καλλιέργειες που προβλέπεται να εμφανίσουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα εξαιτίας της κρίσης, ειδικά προγράμματα στήριξης της παραγωγής στη νησιωτική χώρα, αλλά και στις ορεινές περιοχές λόγω του υπερβολικού κόστους παραγωγής.

Νομίζω, και κλείνω με αυτό, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, εάν αυτό το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε, στηρίζεται αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και σε παραγωγή προϊόντων μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό είναι το κρίσιμο που πρέπει να καταλάβουμε και νομίζω ότι προσπάθησα χτες από την ομιλία μου να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα.

Χ. ΜΠΕΛΧΙΒΑΝΟΣ (LARISSANET): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στις ενεργειακές κοινότητες, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αλλά και των φυσικών προσώπων, όπως και των επιχειρήσεων τα οποία πάγωσαν τα τελευταία χρόνια. Μετά το 2019, δεν υπάρχουν όρια σύνδεσης αφενός διότι δεν εκσυγχρονίστηκαν τα δίκτυα και οι υποσταθμοί και, αφετέρου, διότι τα έργα που έγιναν ήταν ελάχιστα και πολύ μεγάλα. Κύριε Πρόεδρε, στη χτεσινοβραδινή σας ομιλία δώσατε το στίγμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμά σας για τη δημιουργία νέων σύγχρονων δικτύων για τα φωτοβολταϊκά για αγρότες και φυσικά πρόσωπα, αλλά και για επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ώστε να μειωθεί πραγματικά το κόστος ενέργειας; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και υπάρχει. Είναι ένα θέμα το οποίο το έθιξα χτες μετ’ επιτάσεως. Εδώ υπάρχουν δυο ζητήματα κρίσιμα: το ένα είναι αυτό που αφορά τα δίκτυα ηλεκτρισμού, τη διαθεσιμότητα μάλλον των δικτύων και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει αύξηση των ορίων διαθεσιμότητας των δικτύων και σύνδεση κατά προτεραιότητα με παραγωγούς, με συνεταιρισμούς παραγωγών. Σύνδεση φυσικά όχι μόνο με παραγωγούς αλλά και με μικρές ενεργειακές κοινότητες Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό. Και φανερώνει τη διαφορετική αντίληψη που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και στην κυβέρνηση σήμερα. Διότι η κυβέρνηση προτεραιοποιεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα και κοινότητες οι οποίες έχουν φτιαχτεί, έχουν δαπανήσει χρήματα για να μπορέσουν να συγκροτηθούν, δεν έχουν προτεραιότητα στο δίκτυο. Είναι κρίσιμο θέμα αυτό. Και εμείς βάλαμε, εάν θέλετε, ως προϋπόθεση στο πρόγραμμά μας το οποίο ψηφίσαμε και στο συνέδριό μας, το 50% των νέων αδειών ΑΠΕ να πηγαίνουν σε μικρές ενεργειακές κοινότητες και όχι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να λοιπόν ένα κρίσιμο θέμα για το πως αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη. Διάχυση στην παραγωγική βάση και όχι συγκέντρωση σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Β. ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ (TV 100): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα κλείνοντας να επανέλθουμε στο θέμα του Μετρό. Εκτιμήσατε νωρίτερα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του έργου το 2023. Σε περίπτωση που κερδίσετε τις επερχόμενες εκλογές, σκοπεύετε να αλλάξετε εκ νέου τον σχεδιασμό του σταθμού “Βενιζέλου” παρότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά με βάση τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, δεν θα γίνει το γεφύρι της Άρτας το Μετρό. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Και θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση το να το πάμε εμείς στο 2028 για να πούμε φταίνε οι προηγούμενοι, δεν έχει νόημα.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αρχαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά νομίζω, και γι’ αυτό μιλήσαμε και για έγκλημα στην πολιτιστική κληρονομιά και για έγκλημα απέναντι στους Θεσσαλονικείς, ότι αυτές οι επιλογές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιλογές που δεν μπορούν να αλλάξουν πλέον.

Θα το φορτωθείτε εσείς το κόστος, οι Θεσσαλονικείς, θα ζήσετε για μια πενταετία με ένα πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε είναι η απάντηση στο ερώτημά σας, ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το μετρό και να σταματήσει το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει στους εργολάβους πέναλτι.

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές δυστυχώς που έγιναν ήταν καταστροφικές επιλογές και για την πόλη και για την πολιτιστική της κληρονομιά.

Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους γι’ αυτή τη… σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά από τρεισήμισι ώρες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ερωτήσεις. Καταλαβαίνω ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον και για άλλες ερωτήσεις, αλλά νομίζω ότι πλέον δεν ήταν εφικτό και με βάση και τα περιθώρια του χρόνου. Ευχαριστούμε ξανά πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.