ΤΟ STATE DEPARTMENT ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ -Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον της χώρας μας, ενώ είχε προηγηθεί διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ προς τον Ελληνα Πρέσβη στην Αγκυρα στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για "ελληνικές προκλήσεις" και για "μεταφορά αρμάτων μάχης στα νησιά του Αιγαίου με "μη στρατιωτικό καθεστώς" !!!, κάνοντας παρόμοιο διάβημα και προς τις ΗΠΑ. Σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί κατά την ενημέρωση του Στέϊτ Ντιπαρτμεντ είχε προηγηθεί ερώτηση Τούρκου ανταποκριτή που προσπάθησε να παγιδεύσει τον εκπρόσωπο Νέντ Πράις για το θέμα των απειλών, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Ακολούθησε η ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα; Είναι ελληνικά αυτά τα νησιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Μετά την ενημέρωση μάλιστα, ο ίδιος ο Νέντ Πράις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους Έλληνες ανταποκριτές, αναφέροντας το αυτονόητο: ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικα.

Απέρριψε η Ελλάδα τουρκικό διάβημα

Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και ζήτησε να «σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Στο διάβημα, το υπουργείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη αποτελεί «άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947».

Παράλληλα η ‘Αγκυρα έκανε και διάβημα προς τις ΗΠΑ, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη και να του επισημάνουν να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση των όπλων τους εκεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία». Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία, τόνισε ο Ελληνας πρέσβης. Μόνο σήμερα καταγράφηκαν 96 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με ακόμα δύο υπερπτήσεις, πάνω από την Κίναρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ – ΕRTNEWS & HELLASJOURNAL

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.