Άρχισε από τις 5 π.μ. η Πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αιχμή την ακρίβεια και το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος

Σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται οι εργαζόμενοι από τις 5 π.μ. Τετάρτη 9/11 τα συνδικάτα. Θα μπει "χειρόφρενο" σε λεωφορεία, Μετρό -στις γραμμές 2 και 3, τρόλεϊ και ταξί επίσης στην απεργία θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης. – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αθήνα, δεν ισχύει ο δακτύλιος για τα ΙΧ, τι θα γίνει με τις αεροπορικές πτήσεις και πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν :

Το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, με αιχμή την ακρίβεια και το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στην Αθήνα καθώς και σε άλλους κλάδους

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τα ΜΜΜ στην Αττική θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Γραμμή 1: Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.
Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

Η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στην γενική πανελλαδική απεργία είχε κριθεί νωρίτερα, παράνομη και καταχρηστική. Τα σωματεία, που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, ενημερώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης για την απόφαση του δικαστηρίου και αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία τόσο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία όσο και στο μετρό (γραμμές 2 και 3) στις κινητοποιήσεις, επικαλούμενοι την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ πραγματοποιούν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 ενώ στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9:00 έως τις 17:00.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Αποσύρουν τη συμμετοχή τους και είναι βέβαιο ότι οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα με προβλήματα

Νόμιμη, ωστόσο κρίθηκε η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) καθώς η κινητοποίησή τους δεν επηρεάζει το πρόγραμμα των πτήσεων, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες AEGEAN και OLYMPIC AIR έχουν μειώσει των αριθμών των σημερινών πτήσεων.

Χειρόφρενο σηκώνουν τα ταξί για 24 ώρες, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, στις 60 γραμμές τις οποίες έχει παραχωρήσει ο ΟΑΣΑ σε αυτά.

Στην πανελλαδική σημερινή απεργία συμμετέχει και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως για την Τετάρτη δεν θα ισχύσει ο μικρός δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα Ταξί και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ

Στο κέντρο της Αθήνας από τις 9.30 το πρωί και έως αργά το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις και οι προσυγκεντρώσεις, και σταδιακά θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων. Όλες οι συγκεντρώσεις θα μετατραπούν σε πορεία προς την Βουλή.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

• Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
• Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
• Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
• Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:
• Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
• Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
• Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
• Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων
• Προστασία των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
• Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
• Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
• Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ & ertnews.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.