ΠΑΣΟΚ: ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η ατολμία και απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτοι φόροι φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Καθώς η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πολλά δάνεια εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» το επόμενο διάστημα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που θέσπισε η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2010, ακόμη και απέναντι στις σκληρές τότε αντιρρήσεις της Τρόικα. Έναν νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, αλλά τον αντικατέστησε το 2019 με έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια. Η ΝΔ τον κατήργησε οριστικά κι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θέσπισε απέδωσε μόλις 2.000 ρυθμίσεις οφειλών.

Τα κόμματα που άφησαν τους ευάλωτους δανειολήπτες βορρά στα funds και εξέθρεψαν φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Πάτση, δεν μπορούν να εγγυηθούν τις λύσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα προτείνοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας:

● με αναστολή των πλειστηριασμών για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά με ρεαλιστικά κριτήρια

● τη δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, να εξαγοράσει το δάνειό του προτού πωληθεί σε funds

● αγρότες και κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.