ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

63 π.Χ…. Ο Κικέρων εκφωνεί τον τελευταίο Κατά Κατιλίνα λόγο του στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο.

771…. Ο Καρλομάγνος γίνεται βασιλιάς των Φράγκων, μετά το θάνατο του αδελφού του Καρλομάνου.

1360…. Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

1403…. Οι Μογγόλοι, υπό τον Ταμερλάνο, νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους και καταλαμβάνουν τη Σμύρνη.

1456…. Ισχυρός σεισμός πλήττει την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35.000 άνθρωποι.

1484…. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση και καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας.

1492…. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

1766…. Ο λονδρέζικος οίκος δημοπρασιών «Κρίστις» (του Τζέιμς Κρίστι) πραγματοποιεί τον πρώτο του πλειστηριασμό.

1792…. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1804…. Ο Τόμας Τζέφερσον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1831…. Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1920…. (ν. ημ.) Γίνεται από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο.

1933…. Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

1945…. Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως το Χαμένο Σμήνος.

1950…. Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. Η μονή επιδίωκε την οικειοποίηση ξένων περιουσιών.

1955…. Ξεκινά το μποϋκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της μέσα στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό.

1969…. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφύτευση συσκευής βηματοδότη στην καρδιά ασθενούς.

1981…. Η ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

1990…. Πρεμιέρα του νέου παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.

1993…. Στη Βενεζουέλα, ο λαός εκλέγει πρόεδρο τον Ραφαέλ Καλντέρα, για 2η φορά μέσα σε 25 χρόνια.

2001…. Υπογράφεται η Συμφωνία της Βόννης. Οι αντιμαχόμενες αφγανικές δυνάμεις συμφωνούν ο Χαμίντ Καρζάι να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που προκύπτει μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

2001… Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, παραβρίσκεται σε δείπνο στο σπίτι του τελευταίου, στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974.

2003…. Τουλάχιστον 46 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο είναι γεμάτο εργαζομένους που πηγαίνουν στη δουλειά τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1901… Γεννήθηκε ο αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ, Γουόλτ Ντίσνει,

1925… Ο πρώην πρόεδρος της Νικαράγουα, Αναστάζιο Σομόζα,

1934…. Ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος

1946… Ο ισπανός τενόρος, Χοσέ Καρέρας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1791… Πέθανε ο αυστριακός συνθέτης, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ,

1870 … Φεύγει από την ζωή ο Γάλλος συγγραφέας, Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ («Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος») και

1926… Πέθανε ο γάλλος ζωγράφος, Κλοντ Μονέ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

μπορει να σας ενδιαφερουν

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.