ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1060…. O Μπέλα Α’ στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.

1240…. Οι Μογγόλοι, υπό τον Μπατού Χαν, καταλαμβάνουν και καταστρέφουν το Κίεβο.

1534…. Ισπανοί άποικοι ιδρύουν την πόλη Κίτο, σημερινή πρωτεύουσα του Ισημερινού (Εκουαδόρ).

1768…. Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια “Britannica”.

1821…. Κύπριοι της διασποράς οργανώνουν συγκέντρωση στη Ρώμη για να καταγγείλουν τις τουρκικές βιαιότητες στο νησί τους. Iεράρχες και πρόκριτοι που είχαν διαφύγει από το νησί για να σωθούν από τις εκτεταμένες σφαγές του Ιουλίου εκδίδουν διακήρυξη, που μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα.

1865…. Ψηφίζεται από το Κογκρέσο η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.

1877…. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας Washington Post.

1915…. Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές, με αποχή του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι αντιβενιζελικές δυνάμεις κερδίζουν, αλλά η αποχή αγγίζει το 69%. Στην εξουσία παραμένει η κυβέρνηση Σκουλούδη.

1917…. Η Φιλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. Η χώρα αποτελούσε αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Ρωσίας από το 1809.

…. Την ίδια μέρα, στο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία, το γαλλικό πλοίο Μον Μπλαν (Mont Blanc) συγκρούεται με το βελγικό πλοίο Ιμό (Imo). Το πρώτο πλοίο είναι φορτωμένο με πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει πυρκαγιά και τρομακτική έκρηξη. Από την έκρηξη, που θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπογενής έκρηξη μετά τη Χιροσίμα, 3.000 άτομα σκοτώνονται, 6.000 άτομα τραυματίζονται και περίπου 30.000 κάτοικοι της πόλης μένουν άστεγοι.

1920…. Επανέρχεται στον ελληνικό θρόνο ο Κωνσταντίνος Α’ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού ζητωκραυγάζουν τον ερχομό του.

1925…. Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, εν όψει των Χριστουγέννων.

1940…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιταλοί καίνε το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, με σκοπό να συνεχίσουν την προς βορρά υποχώρησή τους. Κυνηγώντας τους ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα απελευθερώνοντας τους για μία ακόμη φορά.

1941…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, επειδή δεν έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα τελεσίγραφα που έστειλε, ζητώντας τους να διακόψουν τις εχθροπραξίες ενάντια στη Ρωσία.

1944…. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μετά από σκληρή μάχη καταλαμβάνουν το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στο πλαίσιο των Δεκεμβριανών.

1948…. Εμφύλιος Πόλεμος: Στο ΚΚΕ κορυφώνεται η σύγκρουση Νίκου Ζαχαριάδη – Μάρκου Βαφειάδη. Ο τελευταίος παύεται από πρωθυπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, καθαιρείται από αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού και στέλνεται στη Μόσχα για ανάπαυση.

1956…. Ο Νέλσον Μαντέλα και 156 μαύροι σύντροφοί του συλλαμβάνονται για ενέργειες κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.

1958…. Το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο του κόσμου, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών καθελκύεται στο Κιούρ της Ιαπωνίας.

1978…. Εγκρίνεται το Σύνταγμα της Ισπανίας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Συνταγματικής Μοναρχίας.

1998…. Ο Ούγκο Τσάβες εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

…. Την ίδια μέρα λήγει η 38χρονη κυριαρχία της IBM στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το συμβόλαιο, που υπογράφει ο αγγλογαλλικός όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Sema με τη ΔΟΕ προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των συστημάτων κομπιούτερ στις Ολυμπιάδες από το 2002 μέχρι και το 2008.

2006…. Η NASA δημοσιεύει φωτογραφίες από τον Άρη, που υποδηλώνουν την ύπαρξη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.

2008…. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώδας Κορκονέας, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1778… Γεννήθηκε ο γάλλος χημικός, Γκέι Λουσάκ, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια και ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό.

ΘΑΝΑΤΟΙ

330 μ. Χ. (κατ’ άλλους του 345 ή 352 μ.Χ.) πέθανε ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, ο επονομαζόμενος και Μυροβλήτης, προστάτης των Ναυτικών,

1878… Ο ζωγράφος, Θεόδωρος Βρυζάκης, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου,

1892… Ο Γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών “Siemens”,

1988… Ο Αμερικανός τραγουδιστής, Ρόι Όρμπισον,

1990… Ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής ο Παύλος Σιδηρόπουλος

1994… Ο Ιταλός ηθοποιός, Τζιάν Μαρία Βολοντέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

μπορει να σας ενδιαφερουν

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.