Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός 2023

Με 156 «Ναι» και 143 «Όχι» ολοκληρώθηκε η διαδικασία και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 από το ελληνικό κοινοβούλιο - Σε υψηλούς τόνους η σύγκρουση Μητσοτάκη Τσίπρα - Τι είπαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τις ομιλίες τους.

«Κάθε κόμμα έχει την ανάγκη να παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική που τον συμφέρει. Αυτό πράξατε κι εσείς κύριε Τσίπρα. Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε επιμόνως να κάνω, να προκηρύξω τώρα εκλογές, αυτή θα ήταν η τελευταία μας αναμέτρηση. Αν θέλετε να πείσετε τον λαό πως αξίζετε την ευκαιρία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να μας μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήσατε 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευόταν ο ελληνικός λαός μιλήσατε μόνο 3 λεπτά. Είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα έδρανα της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζεται από προκλητική λεηλασία μισθωτών μεσαίας τάξης και αδύναμων στρωμάτων αλλά και από προκλητική εξυπηρέτηση των ισχυρών. Θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άρα θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί, καθώς πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, την κατηγόρησε για την αισχροκέρδεια, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα των αδυναμιών της, και για το ενεργειακό σημειώνοντας ότι τα υπερκέρδη των ισχυρών αντανακλούν τη φτωχοποίηση των πολλών.

Από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία ενισχύει τις ανισότητες και αποβαίνει εις βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, ενώ ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Πρόκειται για πλασματική εικόνα ότι πάει καλά η οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε ότι δεν θα αλλάξει από την ειδυλλιακή περιγραφή του πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή επισήμανε ότι και αυτός ο προϋπολογισμός είναι ταξικός και βαθιά αντιλαϊκός όπως ήταν όλοι, επί τόσα χρόνια. Κατηγόρησε την Ευρωβουλή ότι λειτουργεί ως φυτώριο σκανδάλων. Για την ακρίβεια είπε ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν τολμάει να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια. ενώ αναφερόμενος στα λεγόμενα «μπινελίκια» του κυρίου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες τόνσε ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος εκτίμησε ότι όπως όλοι οι προϋπολογισμοί από το 1974 και αυτός θα πέσει έξω γιατί όπως είπε, είναι γραμμένος στο πόδι, προεκλογικός με ψεύτικα νούμερα. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια έκανε λόγο για ριφιφί και κλοπή της ελληνικής περιουσίας ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μίλησε για Βατερλώ στα εθνικά θέματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε «επιδοματικό λαϊκισμό» δίνοντας φιλοδωρήματα σε ομάδες πολιτών που θα τα δώσουν τελικά στους γιατρούς γιατί καταρρέει η δημόσια υγεία. Μία ανάσα πριν από τις εκλογές – είπε χαρακτηριστικά – έρχεστε να κάνετε το μαύρο, άσπρο, για να ωραιοποιήσετε την ασχήμια του υπαρκτού μητσοτακισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤnews.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.