Κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου- Ποιά είναι τα “αγκάθια” που θα συζητηθούν

Σήμερα Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τελετουργικό της κηδείας του τέως και έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου και ειδικότερα να αποφασιστεί, αν θα γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους καθώς επίσης αν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Αυτά είναι τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει θέμα για το που θα ταφεί αφού ήδη η οικογένεια του, έχει αποφασίσει ότι θα γίνει στο Τατόϊ, στους βασιλικούς τάφους, εκεί όπου έχει ταφεί η μητέρα του Φρειδερίκη και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.
Εκείνο που φαίνεται να δυσκολεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι η απόφαση για το αν θα η κηδεία του θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους όπως επιθυμεί η οικογένεια του και αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος είχε κηρυχθεί έκπτωτος με βάσει το δημοψήφισμα του 1974.
Όπως σημειώνει το iefimerida.gr σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τα σχετικά με τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά θα γίνει συζήτηση σε διυπουργική σύσκεψη αύριο το πρωί, μετά τον πρωινό καφέ, με τη συμμετοχή του Γ. Γεραπετρίτη και του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όπου θα ξεκαθαρίσουν όλα (λαϊκό προσκύνημα κλπ).
Επίσης να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» με το οποίο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 2003. Ωστόσο, όταν εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ. Το 2021 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».
Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την περασμένη Πέμπτη, οι γιοι τού τέως βασιλιά, Νικόλαος και Παύλος, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, είχαν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον οποίον ενημέρωσαν για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του πατέρα τους.
Στην κηδεία του τέως βασιλιά είναι πολύ πιθανόν να παραστεί εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας -ίσως και ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα. Άλλωστε, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε βαφτίσει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Τέλος σημειώνεται ότι ανακοίνωση για τον θάνατο του τ. βασιλιά θα βγει σήμερα Τετάρτη, τόσο από την οικογένειά του όσο και από το νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.