Ενταφιάστηκε στο Τατόϊ ο Κωνσταντίνος, μετά την εξόδιο ακολουθία στην Μητρόπολη παρουσία εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη.

Τελέστηκε χθες στην Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Άννα Μαρία, τα πέντε παιδιά και τα εγγόνια του, και παρόντες, βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που έστρεψαν στην Αθήνα το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου. Ανάμεσα στους 187 επίσημους προσκεκλημένους, βρίσκονταν 11 εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από 11 χώρες της Ευρώπης.


Μετά τις 11:30 ξεκίνησε η προσέλευση των καλεσμένων στη Μητρόπολη. Τελευταία έφθασε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από τη σύζυγο του πρωτότοκου γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ. Συγκινημένη χαιρέτησε τον κόσμο, που από τις πέντε το πρωί είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Λίγο μετά τις 12:00, ξεκίνησε η νεκρώσιμος ακολουθία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών. Συγκινημένος ο πρωτότοκος γιος του Παύλος, εκφώνησε τον επικήδειο του πατέρα του, μπροστά από το φέρετρο στο οποίο ήταν τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος,

Μεταξύ άλλων ο Παύλος ανέφερε: «Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα»

Ο Παύλος ακόμη αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα του 1974, λέγοντας: «Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν κατόπιν προσκλήσεως από την οικογένεια, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η σύζυγός του, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ενώ τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που έλειπε στο εξωτερικό, εκπροσώπησε η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου.

Φόρο τιμής στο παρεκκλήσι απότισαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιώργος Καλατζής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Οι πρώην βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος καθώς και ο Φαήλος Κρανιδιώτης ηγετικό στέλεχος νέου κόμματος στον χώρο της Δεξιάς παράταξης.

Μετά από την εξόδιο ακολουθία, η οικογένεια και ένα κομβόι από 40 τουλάχιστον αυτοκίνητα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέβη στο Τατόϊ, όπου εψάλη τρισάγιο, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του τέως βασιλιά.

Το φέρετρο που ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, σήκωσαν στους ώμους τους οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και ακολούθησε η ταφή δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη.

Λίγο μετά τις 16:00 οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο της ταφής, ούτως ώστε να μεταβούν για δείπνο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», στο οποίο συνολικά οι προσκεκλημένοι ήταν 250, εστεμμένοι και μέλη των βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη.

Το βράδυ της Δευτέρας από την Ελλάδα αναχώρησαν οι:
Βασιλιά Ισπανίας Φελίπε, με τη σύζυγό του Λετίθια
Επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος
Βασιλιάς Ολλανδίας Γουλιέλμος – Αλέξανδρος
Βασίλισσα Μάξιμα
Βασιλική πριγκίπισσα Άννα, αδελφή Βασιλιά Καρόλου
Αλβέρτος του Μονακό

Τα διεθνή ΜΜΕ για την κηδεία

H άφιξη μελών βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προκάλεσε το ενδιαφέρον των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ευρωπαϊκών μέσων, πολλά από τα οποία είχαν απεσταλμένους και ανταποκριτές στη Μητρόπολη.

Το BBC μεταδίδοντας εικόνες από την κηδεία αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ιστορία της Ελλάδας και φιλοξενεί σχόλιο της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Αλεξίας Καλαϊτζή.

Εκτενές είναι το φωτορεπορτάζ της Daily Mail που επικεντρώνεται στην μελαγχολική, όπως τη χαρακτηρίζει, πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκπροσώπησε τον Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο, και υπενθυμίζει τις συγγενικές σχέσεις των δύο οικογενειών.

Δικαιολογημένο ήταν και το τεράστιο ενδιαφέρον των ισπανικών δικτύων, καθώς στην Αθήνα βρέθηκε σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ακολουθούσαν τα μέλη της όλο το Σαββατοκύριακο και στις εικόνες αναζητούσαν οποιοδήποτε στοιχείο είχε σχέση με τον έκπτωτο Χουάν Κάρλος. Αντίστοιχο ήταν και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της Δανίας , καθώς η Βασίλισσα Μαργαρίτα ήταν στο πλευρό της αδελφής της, Αννας – Μαρίας.

Ρεπορτάζ φιλοξένησαν στα δελτία τους και τα ολλανδικά και σερβικά κανάλια, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών τηλεοράσεων. Αντίστοιχα, στα μέτρα ασφαλείας, τους υψηλούς προσκεκλημένους και το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ο τέως βασιλιάς στη Νάπολη, εστιάζει ο ιταλικός τύπος.

Στη μάχη των συμβόλων και των συμβολισμών που διέπουν όλους τους βασιλικούς οίκους, βρέθηκε τρόπος η εικόνα της ισπανικής μοναρχίας να μην υποστεί εκ νέου ζημιά από την ήδη μεγάλη που έχει υποφέρει από τα σκάνδαλα του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος που παραιτήθηκε του θρόνου το 2014 για να αναλάβει ο γιος του Φελίπε.

Στην κηδεία προσήλθαν χωριστά το ζεύγος Χουάν Κάρλος και Σοφίας το οποίο η τελευταία φορά που είχε συναντηθεί ήταν στην κηδεία της βασίλισσα Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022. Μαζί τους και οι δύο κόρες τους Έλενα και Κριστίνα με τα παιδιά τους., ενώ η αδελφή της του τεως, Ειρήνη, που διαμένει επίσης στη Μαδρίτη βρισκόταν ήδη στην Αθήνα από τις 5 Ιανουαρίου μαζί με την Σοφία.

Σύσσωμη παραβρέθηκε η ισπανική βασιλική οικογένεια, ενώ το παρών έδωσαν και οι βασιλείς της Δανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. Απουσίασε η Καρολίνα του Μονακό με τον πρίγκιπα Αλβέρτο να καταφτάνει μόνος στην Μητρόπολη.

Τέλος το Βρετανικό στέμμα εκπροσώπησε η αδερφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα. Εκτός από φιλικές, οι σχέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, είναι και συγγενικές, αφού ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο δεύτερος ξάδερφος του. Αγαπούσε ιδιαίτερα την οικογένεια και είχε βαφτίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Σήμερα Τρίτη, από την Ελλάδα αναχωρούν οι:
Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος
Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’
Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος
Διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΑΙ ERT NEWS

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.