Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τα τελευταία προγνωστικά για τον καιρό-Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Δημόσιο, Σχολεία, Καταστήματα, Delivery, Courier

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια είναι τα τελευταία προγνωστικά για τον καιρό. Πώς θα λειτουργήσουν ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες του Δημοσίου ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ, (ΣΤΟΥΣ 66 ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦ ΕΝΟΤΗΤΑΣ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΑΧΑΪΑ, ΚΟΡΙΝΘΟ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΤΗΝΟ, ΚΡΗΤΗ.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Για σήμερα Τετάρτη (08/02/2023)

1) Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Το απόγευμα της Τρίτης είχε θεωρηθεί αρχικά το τελευταίο πριν την εκτόνωση του φαινομένου, όπως η κακοκαιρία Μπάρμπαρα μοιάζει να επιμένει μέχρι και την Παρασκευή.

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (7/2) άρχισε εκ νέου σφοδρή χιονόπτωση στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, εκεί όπου και τις προηγούμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα έντονα τα φαινόμενα.

Επίσης, στην Ανατολική Αττική υπήρξε έντονη χιονόπτωση η οποία αναμένεται να επαναληφθεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραταθούν και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν η κεντρική πολιτεία, η περιφέρεια και οι κατά τόπους δήμοι.

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα καταστήματα στην Αττική

Από τις 11:00 το πρωί θα ανοίξουν και σήμερα Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα στην Θήβα και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, στο δήμο Θηβαίων καθώς και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 11.00, λόγω παγετού. Από τα παραπάνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11:00.

Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του κύματος κακοκαιρίας.

Στις 10:00 θα ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 10:00 το πρωί θα λειτουργήσουν και σήμερα Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Οι υπάλληλοι θα εργαστούν κανονικά στην έδρα της υπηρεσίας τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο πριν από τις 10:00 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Τετάρτη

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ και τη σχετική ενημέρωση και τα αιτήματα των δημάρχων αποφασίστηκε να λειτουργήσουν τα εξής σχολεία:

Π. Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ -Κλειστά στους δήμους: Ωρωπού-Διονύσου-Αχαρνών-Παλλήνης-Πικερμίου – Στο δήμο Μαραθώνα: θα είναι κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και Μαραθώνα – Ν. Μάκρη ανοιχτά. Επίσης ανοιχτά στους δήμους: Ραφήνας-Παιανίας-Σπάτων – Αρτέμιδος-Λαυρεωτικής-Σαρωνικού – Δήμος Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του Δήμου Κρωπίας)-Μαρκοπούλου-Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Κλειστά στους δήμους: Αμαρουσίου-Βριλησσίων-Ηρακλείου-Κηφισιάς-
Λυκόβρυσης Πεύκης, – Μεταμορφώσεως -Νέας Ιωνίας – Πεντέλης- Χαλανδρίου- Φιλοθέης Ψυχικού
Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*) Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά: Νηπιαγωγείο 10/2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο – Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο -Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο -Γενικό λύκειο 3Ο
Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Δήμο Περιστερίου, Χαϊδαρίου

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κλειστά στους δήμους: Ελευσίνας-Μάνδρας Ειδυλλίας, Φυλής
Ανοιχτά στους δήμους: Ασπροπύργου, Δήμος Μεγαρέων

Π.Ε. ΝΗΣΩΝ: Κλειστά στο Δήμο: Σαλαμίνας. Ανοιχτά στους δήμους: Αγκιστρίου-Δήμος Αίγινας, – Δήμος Κυθήρων – Δήμος Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά. Δήμος Αθηναίων, Δήμος Βύρωνος Δήμος Γαλατσίου,
Δήμος Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Καισαριανής, Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα ανοιχτά Δήμος Πειραιώς, Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δήμος Κορυδαλλού
Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Περάματος

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά Δήμος Αγίου Δημητρίου, Δήμος Αλίμου, Δήμος Γλυφάδας,
Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Νέας Σμύρνης
Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Παράλληλα και δεδομένων των συχνών καιρικών μεταβολών, διευκρινίζεται ότι τα υπερτοπικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά, Εσπερινά, Ειδικά Σχολεία κ.α.) δύνανται να παραμείνουν ανοιχτά εάν το αποφασίσουν οι διευθυντές τους.

Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Φλώρινα

Μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμου Φλώρινας και Αμυνταίου, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Στην Πρέσπα τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Σημειώνεται πως οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Μαγνησία

Με απόφαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού αναστέλλεται η λειτουργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 όλων των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Φθιώτιδα

Με σχετικές αποφάσεις του Δημάρχου Λαμιέων, μετά από επικοινωνία και αιτήματα των Προϊσταμένων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, αποφασίστηκε για την Τετάρτη 8η Φεβρουαρίου 2023:

(α) η διακοπή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων,

(β) ώρα 9.00 η έναρξη λειτουργίας όλων των λοιπών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Λαμιέων [πλην της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης] καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων.

Τήνος

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Τήνου και την Τετάρτη 8/2 μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Τήνου.

Αχαΐα

Στον Δήμο Καλαβρύτων οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.

Εύβοια

Σήμερα Τετάρτη κλειστά θα είναι τα σχολεία στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Καρύστου, Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού και Κύμης Αλιβερίου.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στο δήμο Ερέτριας.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Τετάρτη 8/2/2023 στη Χαλκίδα, με απόφαση του δήμου Χαλκιδέων. (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, των Ειδικών Σχολείων και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), όλων των βαθμίδων, για την Τετάρτη 8/2/2023, λόγω των εξελισσόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα διοικητικά όρια του δήμου Χαλκιδέων, με πυκνή χιονόπτωση, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και του παγετού, που αναμένεται τις πρωινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Χαλκιδέων.

Λακωνία

Με απόφαση της δημάρχου Ελαφονήσου, Ευσταθίας Λιάρου, την Τετάρτη, 8 και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, η λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού, θα γίνει μέσω της τηλεκπαίδευσης. Αναστέλλεται δηλαδή, η λειτουργία των σχολείων, με την φυσική παρουσία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Κρήτη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, το χιόνι φτάνει μέσα στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου τους σαράντα πόντους, ενώ στα πιο ορεινά σημεία ξεπερνά το ένα μέτρο. Τα σχολεία του δήμου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, θα παραμείνουν και αύριο κλειστά.
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στα Ανώγεια όσο και στο Αμάρι.
Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα
Ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε πως τα σχολεία στο Κατοχώρι Κεραμειών θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Φλώρινα

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μία (1) ώρα αργότερα. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κόρινθος

Καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή οι τελευταίες μετεωρολογικές προγνώσεις είναι δυσμενείς και για το Δήμο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνη και αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία προσέγγισης των μαθητών από τις ορεινές Τοπικές Κοινότητες στις σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου, σήμερα Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου, με απόφαση του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΠΗΓΗ: ΝΕWS BOMB

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.